דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

ניוון שרירים דושן טיפולים חלופיים

האם ניתן לטפל בעזרת תוכניות תזונה וצמחי מקפא בצחלת ניוון שרירים על שם דושן. אילו טיפולים באמת יעילים, כיצד ניתן לעשות ולשקם בצורה יעילה יותר את המצב?


כמו במרבית מדינות העולם המפותחות גם בישראל ניתן או יותר נכון לומר מציעים לטפל בחולי ניוון שרירים התרופות סטרואידיות (כגון: פרדניזון ונגזרותיו). הטיפול הנ"ל ניתן בעיקר בכדי לדכא את התגובה הדלקתית אשר נוצרת בכל רקמות השרירים.


חשוב לציין כי התגובה הדלקתית ברקמות השרירים בחולי ניוון שרירים על שם דושן נוצרת בכדי להקטין את מהלך המחלה (מנגנון הגנה של הגוף), אך כמו במחלות רבות אחרות (מחלות אוטואימוניות - מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת תאים בריאים בשגגה וכו') התגובה הדלקתית גורמת נזק בלתי הפיך לרקמת השרירים, כך למעשה רקמות השרירים הופכות לרקמות צלקתיות (פיברוטיות), חסרות יכולת גמישות, התכווצות ועוד (בדומה לגידים).


לפיכן ניתן לומר כי כל הרכיבים אשר בפעילותם אנטי-דלקתית עשויים להשפיעה לטובה במצבים של מחלות ניוון שרירים. החל מרכיבי מזון טבעיים, כגון: אנטי-אוקסידנטים, ועד לתרופות אנטי-דלקתיות אחרות ! ! !


מהי דלקת ומתי היא נוצרת? דלקת נוצרת כתגובה של מערכת החיסון, כלומר שגופנו נלחם מול מזהם שנכנס לתוכו (וירוס, בקטרייה או פרזית). הדלקת אשר נוצרת היא למעשה מקור הבעיה או החום הנוצר באזור הגוף הפגוע. דלקת ניתנת לזיהוי כתוצאה מפגיעה גופנית, כגון: שבירה או נקיעה של איבר בגוף. במקרה זה היא יכולה להופיע  בסימנים של נפיחות, כאב, אדמומיות או תפקוד לקוי של האזור.  אך דלקת גם יכולה להיות פנימית, תוך תאית. במקרה זה השלכותיה יגיעו בצורת אלרגיות, כאבי מפרקים ועד מחלות לב, מחלות כרוניות (ניוון שרירים) ועוד...

 

אבחון  מצבים דלקתיים: במהלך תהליך דלקתי ישנה עלייה בחלבוני מערכת החיסון.

  • ספירת דם מלאה - בדיקת דם המעניקה מידע על מצבי אנמיה, על זיהומים, על דלקות ועל הפרעות המטולוגיות (דם) שונות. לפי הבדיקה ניתן להעריך באיזה סוג זיהום לוקים. חריגה מערכים תקינים של כדוריות הדם הלבנות (WBC) מצביעה על זיהום שניתן לזהות אותו, לפי סוג הכדוריות הלבנות שמספרן חורג מהנורמה.
  • שקיעת דם - בדיקת דם פשוטה המודדת את קצב שקיעת הדם. היא משקפת את המהירות שבה שוקעים תאי דם אדומים (RBC) ויוצרים משקע. הדלקת גורמת לתאי הדם האדומים לשקוע במהירות רבה יותר. החיסרון בבדיקה זו הוא ששקיעת הדם היא סמן כללי מאוד לדלקת.
  • C- reactive protein) - CRP) חלבון המיוצר ע"י תאי הכבד, במהלך התגובה הדלקתית ומהווה סמן ניבוי לדלקת מערכתית. רמה גבוהה של CRP מעלה את הסיכוי ללקות בהתקף לב פי 4.5 לערך, למרות זאת בדיקת CRP אינה שכיחה כבדיקת כולסטרול בדם. גם בחולי אלצהיימר, סרטן, דלקות מפרקים, דלקות חריפות וטראומה גופנית ניתן למצוא רמות גבוהות של CRP.

 

טיפולים פרמקולוגים אנטי-דלקתיים - הטיפול היעיל המצוי כיום!


טיפולים פרמקולוגיים של דורנו, הינם טיפולים אנטי-דלקתיים בתקווה להקטין את מהלך מחלת ניוון השרירים, כפי שתואר לעיל.

כידוע הטיפולים האנטי-דלקתיים הכי חזקים, אם גם נחשבים למרובי תופעות לוואי הינם טיפולים בתרופות ממשפחת הקורטיזון (פרדניזון, הידרוקורטיזון, דקסמטזון ועוד). כן זהו אותו הורמון אשר גופנו מייצר בשני בלוטות המצויות על גבי הכליות, בלוטות אילו נקראות בלועזית בלוטות האדרנל או בעברית בלוטות יותרת הכליות.


הבדל עיקרי נוסף בין משפחת התרופות הסטרואידיות, למשל: התרופה הידרו-קורטיזון מומרת בגופנו לקורטיזול (אשר בפעילותו זהה לאותו ההורמון שבלוטות קליפת האדרנל מייצרות), ופעילותו הינה קיצרת טווח היות והתרופה הידרוקורטיזון מסיסה במים לכן הפרשתה הכליתית הינה גבוהה יותר.  

לעומת זאת התרופה פרדניזון יותר פוטנטית כפי- 4 יותר בהשוואה לקורטיזול, בהשפעתה האנטי-דלקתית. לכן על פי רוב יהיה זה יעיל יותר לתת את התרופה הסינתטית - פרדניזון, גם משום שזמן מחצית החיים ארוך יותר (כלומר משך פעילות אנטי-דלקתית ארוכה יותר). מהסבר זה ניתן להבין כי את הפרדניזון ניתן ליטול פעם אחת ביום בהשוואה לתרופה הידרו-קורטיזון (המומר להורמון הטבעי הזהה לזה שגופינו מייצר) אשר ישנו הצורך לחלקה ל-  2-3 פעמים ביום.

התרופה דקסמטזון בעלת פעילות אנטי-דלקתית חזקה ביותר פי- 25 יותר בהשוואה לקורטיזול הטבעי שגופנו מייצר.

תופעות לוואי של תרופות סטרואידיות הנ"ל, הן:

במינונים גבוהים תיתכן פגיעה בפעילות מערכת החיסון, לכן משתמשים בתרופות אילו במינונים גבוהים בכדי לדכא את מערכת החיסון, כמו למשל במחלות אוטואימוניות (במחלות אילו מערכת החיסון של הגוף תוקפת אותו בשגגה).

היות והורמונים ממשפחת הקורטיזון נחשבות גם להורמוני סטרס (דחק), הם יוצרים מצב של עלייה בלחץ הדם, עלייה ברמות הסוכר בדם (מצב אשר מכין את גופינו להילחם או לברוח).

תופעות לוואי נוספות של הסטרואידים (קורטיזון) הם: עצבנות יתר ורוגז, פנקריאטיטיס אקוטית (דלקת הלבלב חריפה) עיכוב הגדילה וההתפתחות בילדים, אוסטיאופורוזיס ומועדות יתרה לשברים בעצמות (בניגוד לסטרואידים האנאבולים).

בנוסף חשוב לציין, כי טיפול כרוני בסטרואידים גורם למשוב שלילי, כלומר דיכוי בייצור ההורמון אנדוקורטיקוטרופון (ACTH) ע"י בלוטת ההיפופיזה. ההורמון האחרון חיוני להשפיעה על בלוטות האדרנל ליצירת ההורמון קורטיזול!!!

 

תרופות אנטי-דלקתיות לא סטרואידיות (NSAIDs)

תרופות אילו הידועות בשמן הלועזי: Non Steroidal Anti Inflamatory Drugs או בקיצור NSAIDs.

איבופרופן (Ibuprofen) בשמה הגינרי, או בשמות מסחריים אחרים: נורופן, אדוויל, אדקס וכו'. בפעילותו דומה לפעילות האספירין. התרופה יעילה וניתנת לטיפול במחלת השיגדון (דלקת פרקים) ומחלות נוספות. משך הפעילות של התרופה הינה כ- 6 עד 8 שעות. אך חשוב לציין כי האיבופרופן בדומה לשאר התרופות האנטי-דלקתיות עשוי לגרום לדימום במערכת העיכול ובעיות בכבד. התרופה ניתנת ללא מרשם רופא.

איבופרופן פועל ע"י דיכוי פעולת משפחת האנזים ציקלו-אוקסי-גנאז (בלועזית: cyclooxygenase או בקיצור: COX). אנזים מפתח בסינתזת פרוסטגלנדינים, הנ"ל מתווכי דלקת וכאב עיקריים. ישנם לפחות שני סוגי COX, COX -1 COX -2. איבופרופן מעכב את שניהם בצורה דומה. הפעילות הרצויה של שיכוך כאב, הורדת חום והפחתת דלקת מתווכת ע"י COX -2 בעוד שדיכוי COX -1 אחראי לתופעה הלא רצויה של פגיעה במערכת העיכול ולתופעה שבדרך כלל אינה רצויה של פגיעה בפעילות טסיות הדם (טרומבוציטים).

התרופה משמשת לטיפול בכאב, להורדת חום ובשימוש ניסיוני כמעצבת תהליכים דלקתיים כרוניים.

האיבופרופן ניתן בכדורים, בסירופ לילדים, ובמשחות שונות.

חומר למחשבה!!! אופן השימוש במשחה ישירה על העור (בעיקר כאשר המטופל רזה) יכול לחדור בצורה מהירה אל רקמות השרירים וללא פגיעה לנערכת העיכול (היות ולא ניתן בדרך מערכת העיכול).

 

אספירין  (Aspirin או Acetylsalicylic acid): האספירין הוא האב טיפוס של משפחת המדכאי דלקת שאינם סטרואידים (Nonsteroidal anti-inflammatory Drugs) פעילותו הרפואית העיקרית היא בשיכוך כאבים, אך הוא יעיל גם בהורדת חום הגוף, עיכוב הצמדת טסיות הדם ומשמש כתרופה אנטי-קרישתית, ובטיפול בדלקות כרוניות כגון: דלקת פרקים שונות.

תופעת לוואי שכיחה של האספירין הינה יצירת כיב קיבה (אולקוס), כאשר התרופה ניתנת באופן אוראלי (אך לא במשחה). תופעות לוואי נוספות הן: טיניטוס (ציצול באוזניים).

נטילת אספירין עלולה לגרום התקפים קשים אצל חולי אסתמה, במיוחד עקב תגובה בין-תרופתית עם איבופרופן (Iboprufen), אחת התרופות הנפוצות לטיפול במחלה זו.

תופעת לוואי נדירה יחסית הינה: סינדרום ריי (Reye's syndrome) הסינדרום גורם לנזק לכבד ולמוח, אך דבר זה קורה כאשר נוטלים אספירין בזמן מחלה וירלית, כגון: אבעבועות רוח ודלקות ריאה.

בשנים האחרונות הוקדש מחקר רב למציאת תרופות שיעכבו באופן ספציפי את COX-2, מבלי לפגוע בפעילותו של COX-1. מספר תרופות כאלו כבר משווקות כיום. סלקוקסיב (סלברקס - Celebrex, סלקוקס ועוד), למשל, משמשת נגד שגרון פרקים וראומטיזם. התרופה מעכבת את COX-2 פי 1,000 מאשר את COX-1; האנזים האחרון ממשיך, אם כן, לייצר את ריר הקיבה, ותופעת אי-הנוחות בקיבה כמעט ואינה קיימת.

  

רכיבים צימחיים אנטי-דלקתיים

ישנם רכיבים רבים שמקורם בעולם צמחי המרפא אשר פעילותם אנטי-דלקתיים (Anti-inflammatory): תרכובות פיטו-כימיות נוגדות דלקת בודדו מצמחים שונים. כמו למשל, חומצה בוזוולית המצוי בגומי הלבונה; כורכומין המצוי משורש הכורכום; אזולנים המצויים מפרחי הקמומיל; נגזרות של החומצה הסאליצילית מקליפת עץ הערבה.

הוגדרו מגוון של מנגנונים בהם צמחים מעכבים את התהליך הדלקתי; עיכוב של האנזימים COX ו- LOX; הגברת הפרשה של תרכובות קורטיקוסטרואידיאליות מבלוטת האדרנל (יותרת הכליה) והפחתת פירוקם וסילוקם של חומרים אלה; הפחתת הזמינות של ציטוקינים מחוללי דלקת; השפעה על מערכת המשלים.

 

רכיבי תזונה אנטי-דלקתיים

•·  תה ירוק (פוליפ נולים) - מומלץ לשתות 3 עד 5 כוסות תה ירוק ליום בכדי לקבל כמות פוליפנולים מספקת לפעילות האנטי-דלקתית.

•·  תבלין הכורכום (הפיגמנט הצהוב כורכומין) - מומלץ לצרף לכורכומין רכיב שניקרא ביופרין או פייפרין המצוי בתמצית פילפל שחור, הרכיב האחרון משפר את ספיגתו המוגבלת של הכורכומין.

•· ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, קולורבי, ברוקולי ובעיקר כרוב ניצנים) - אופן הבישול המומלץ הינו לאדות או להקפיץ קלות (אך לא להרתיח) בכדי למנוע פגיעה ברכיבים פעילים.

•· עגבנייה גזר חי ובטטה בתנור - שני ירקות שורשיים אילו הם בעדיפות עליונה בשל תכולת הקרוטנואידים הגבוהה שלהם את הגזר מומלץ לרסק ולאכול מייד או לסחוט במכונה מתאימה ולשתות מייד.

•· שום ובצל - קרובי משפחה אילו בעלי פעילות אנטי-דלקתית היות והם מכילים ריכוז גבוהה של חומצת האמינו ציסטאין אשר מכילה גופרית.

•· פטרוזיליה וסלרי - מכילים אפיגנין שהינו רכיב אנטי-דלקתי.

•· פירות הדר - עשירים בנוגדי חמצון כגון: ויטמין C וביופלבונואידים.

•· methyl sulphonyl methane או בקיצור: MSM הינו רכיב גופרתי המצוי במזון כגון: מזונות טריים ובעיקר בפירות, ירקות, בשר, דגים ובחלב ומוצריו.

•· זנגביל (גי'נג'ר) - בעל פעילות אנטי-דלקתי ואנטי-אוקסידנט.

•· דגי ים - דגי ים הינם מקור לאומגה-3 בצורה הטהורה ביותר (DHA+EPA). חשוב לציין כי דגים מוקפאים מכילים פחות אומגה-3 בהשוואה לדגים חיים. דג סלמון - הסלמון מכיל בנוסף לחומצות השומן אומגה-3, גם חומצת שומן חיונית בשם אומגה-6 חומצה גמא-לינולאית (Gamma-linolenic acid) או בקיצור: GLA. חומצת שומן זאת העלת השפעה בדומה לאומגה-3 אשר מגבירה את רמת הפרוסטגלנדינים מסוג 1 (PgE1) אשר בעילותם הינה אנטי-דלקתית.   

אומגה 3 - חיוני להקלה למצבי דלקות ותסמיני מחלות אוטואימוניות. נמצא שתזונה העשירה בדגי ים צפוניים ותוספי תזונה המכילים אומגה 3 משפרים את האיזון של חומצות השומן ברקמות, מעלים את רמת החומרים נוגדי הדלקת בגוף ומורידים את זו של החומרים מלבי הדלקת כמו טרומבוקסן B2, פרוסטגלנדין E2, אינטרלוקין-1  וחלבון מגיב C.

  • שומנים מעודדי דלקות: חומצות שומן מסוג טרנס וחומצות שומן מקבוצת אומגה 6 (למעט חומצת השומן GLA).
  • שומנים נוגדי דלקות: חומצות שומן מקבוצת אומגה-3, חומצה גמא-לינולנית (GLA), חומצות שומן מקבוצת אומגה 9 (חומצה אולאית המצוייה בשמן הזית). בתזונת הקדמונים היחס בין אומגה 6 לאומגה 3 היה 1:1 כיום היחס הוא 20:1 בקירוב.                      
  • חומצה גמא-לינולנית (GLA) - שייכת אומנם לחומצות השומן מקבוצת אומגה 6, אולם היא מתנהגת בדומה לחומצת השומן נוגדת דלקת מקבוצת אומגה 3. ה-GLA מעלה במהירות את רמת החומצה הגמא-לינולנית בדם. חומצת שומן זו מסייעת לדיכוי מצבי דלקת.

•·  אבקת קקאו ושוקולד מריר - הקקאו מכיל פוליפנולים ופרואנטוציאנידים בעלי פעילות אנטי-דלקתית. חשוב לציין, כי הרכיבים הפעילים בקקאו מאבדים את יכולת הספיגה שלהם כשמוסיפים להם חלב (היות וחלבון מי-הגבינה מתחרה עם הספיגה שלהם), לכן שוקולד מריר טוב לשם מטרה זאת בהשוואה לשוקולד חלב או משקה קקאו על בסיס מים ולא בבסיס חלב.

•·  מיץ רימונים או תרכיז רימונים - בעל פעילות אנטי-דלקתית.

•· זרעי פשטה ושמן וזית - בעלי פעילות אנטי-דלקתית, צמח הפישטה מכיל חומצות שומן מסוג אומגה-3 (חומצה אלפא לינילאית) ושמן זית מכיל את החומצה האולאית וריכוז גבוהה של חומצות שומן חד בלתי רוויות.

 

טראומיל הינה משחה הומיאופתית של חברת היל. מהקלה על כאב ודלקת.
לסובלים ממצבי דלקת וכאב כרוניים, לסובלים מדלקת ומכאב כתוצאה מטראומה או מפעילות לא נכונה. פגיעות ספורט כגון: מתיחות, נקעים, תפרים, שברי הליכה. לסובלים משטפי דם פנימיים כתוצאה מחבלה.

תבלין שורש הכורכום (בלועזית: טורמריק Turmeric), מכיל את האלקלואיד הפעיל ביולוגית: כורכומין (Curcumin) בריכוז של כ- 4% בקירוב. הכורכומין מפחית סיכון למחלת לב וכלי הדם, נוגד חמצון השומנים בדם, שמשמעותו נגד טרשת עורקים, מפחית סיכון למחלת לב וכלי דם. נוגד סרטן, ואנטי דלקתי.

תמצית פלפל אשר מכיל את הרכיב הפעיל: ביופרין (Bioperine) כמו גם הברומלין אשר מצוי בפרי הטרופי אננס, משפרים את ספיגת הכורכומין (כמו גם את ספיגתם של הויטמינים). מומלץ לצרוך שילוב זה בקיבה ריקה, כחצי שעה לפני הארוחה או כשעתיים מסיום הארוחה.

פעילות נוגדת חמצון זו מיוחסת לפוליפנולים המצויים בכורכום (כורכומין הוא סוג של פוליפנול).
לפי מחקרים שנעשו: תמצית כורכום בתוספת קטנה של תמצית פלפל ביחס של 30 :1, מעלה את היעילות פי 20.

פעילותו של הכורכומין:

  • אנטי אוקסידנט - פעילות נוגדת חמצון, ירידה בחמצון השומנים בדם. שמשמעותו נגד טרשת עורקים, מפחית סיכון למחלת לב וכלי דם.
  • לב וכלי דם - תומך במערכת הקרדיו- וסקולארית.
  • מערכת החיסון - נוגד חיידקים.
  • נוגד דלקת - תכונות אנטי דלקתיות (בדומה לאספירין).
  • נוגד קרישה - תכונות של מדלל דם (בדומה לאספירין).
  • מערכת העיכול - משפר תפקוד עיכולי נוגד שלשול, קרמינטיבי - סופח גזים, נוגד כיב פפטי (אולקוס).
  • עיניים - כורכומין מטפל בהפרעות ראייה. אוביאיטיס.
  • סרטן - לכורכומין נמצאו תכונות אנטי סרטניות נוגד סרטנים של מערכת העיכול.
  • מחלות כבד - מעודד ייצור מיצי מרה, משפר תפקוד כבד.  
  • זיכרון - משפר זיכרון, מאט את מחלת האלצהיימר,
  • טרשת נפוצה - כורכומין מסוגל להאט התפתחות טרשת נפוצה.

מינון הכורכומין המומלץ: לטיפול קבוע:  100 - 200 מ"ג ביום. כרכיב אנטי דלקתי: 200 - 400 מ"ג, יש לחלק לשלוש פעמים ביום.

לא נמצאו תופעות לוואי בעקבות נטילת מינונים גבוהים של כורכומין; לעיתים רחוקות נצפו מקרים של קלקול קיבה או שלשולים, ואלו יכולים להיפתר ע"י נטילת מינונים נמוכים יותר או נטילה בזמן הארוחה.

התוויות נגד לכורכומין:

  • לא מומלץ ליטול כורכומין לסובלים מאבני מרה או מסתימת תעלת המרה, מפני שזה מעלה את רמות החומצה במרה.
  • אם הינך נוטל Warfarin (קומדין) או מדלל דם אחר, היוועץ עם רופאיך לפני השימוש בכורכומין. לכן גם לא לצרוך לפני ניתוחים!

 ברומלין הינו אנזים המופק מגבעול פרי האננס (Ananas). ברומלין שייך לקבוצה של אנזימים מפרידי חלבון המופקים מצמחים, הכוללת גם את אנזים הפפאין אשר מופר מפרי הפפיה.

שימושים בברומלין: דלקת פרקים, חבלות, כוויות, מניעת סרטן, טיפול בסרטן, ליקויים במחזור הדם, בצקת, והפרעות בעיכול.

ברומלין הניטל דרך הפה נספג כשהוא שלם במעיים. בשל פעילותו בהפרדת חלבונים, כ- 50% מן הברומלין מרוכב במהירות עם antiproteinase, כלומר alpha-2-macroglobulin (AMG). פעילות זו ממשיכה במולקולה זאת, אך ברמה מופחתת. במחקר מן הזמן האחרון בבני אדם, זמן מחצית החיים של הפלזמה נקבעה ל- 6-9 שעות.

מחקרים הראו שהברומלין יכול לפעול כחומר אנטי-דלקתי באמצעות יכולתו להפחית רמות כפרוסטגלנדין E2 וטרומבוקסן A2. ברומלין מסייע לספיגה של תרופות אנטיביוטיות, ובשימוש מקומי הוא מסייע לטיפול בפצעי כוויות. אנזימים אורליים. כמו כן, מנגנונים נוגדי סרטן כוללים down-regulation של הציטוקין TGF-beta, הגורם לדיכוי המערכת החיסונית, עיכוב ישיר של צמיחת תאי גידולים, ויסות תפקוד תאי החיסון, ויסות מולקולות הידבקות התאים (CAMs), והשפעות על הצטברות טסיות דם וטרומבוזיס המוזכרות לעיל.  

 

רכיבים אנטי-איקסידנטים (נוגדי חמצון): רמות גבוהות של רדיקלים חופשיים, מאיצות את תהליך ההזדקנות ומעוררות תגובות דלקתיות. על כן, חשובה אספקה יומית קבועה של נוגדי חמצון מעכבת את התהליך הדלקתי ע"י דיכוי פעילותם של הרדיקלים החופשיים. בתזונה הקיימת כיום, מזוננו דל בנוגדי חמצון הנחוצים לעיכוב התהליך הדלקתי, בשל המזון המהיר והמשומר, ריסוסים ועוד....

מזונות הידועים  כמקדמי דלקת הם: ביצים, בשר מאיברים פנימיים, בשר בקר ומוצרי חלב המכילים חומצה ארכידונית.

יש להימנע ממזונות כגון: בשר אדום, שומן רווי ושומן טראנס המצוי במרגרינה, טוגנים, סוכריות ועוד, סוכר לבן ופחמימות מזוקקות, מזונות מתועשים, מעובדים להכנה מהירה, מזונות מטוגנים, משקאות קלים המכילים כמות גבוהה של סוכר, צריכה גבוהה של מוצרי חלב....

מזונות מעכבי דלקות, הם: מזונות טריים ומלאים  - עדיפות לתזונה צמחונית ואורגנית.  מזונות העשירים בחומצות שומן מסוג: אומגה-3 בייחוד דגי ים צפוניים.  6-5 מנות ירק טריים וצבעוניים (עדיפות לירקות עליים ירוקים) ומנה אחת של פירות (עדיפות לפירות יער) מידי יום.  אגוזים וזרעים בלתי קלויים (בכדי שלא לפגום בחומצות השומן החיוניות ובחומרים אורגניים נוספים) בייחוד אגוזי מלך, שקדים, אגוזי פקאן וזרעי פשתן.  מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך. 

בישול עם שמן זית, תבלינים ועשבי תיבול העשירים בנוגדי חמצון ובמעכבי דלקת טבעיים. חמש או שש ארוחות קטנות לאורך כל היום הנחשבות כבריאות יותר מאשר מספר מועט יותר של ארוחות גדולות.

  • תערובת של חומצות שומן ייחודיות (סלדרין), בעלות השפעה נוגדת דלקת רבת-עצמה ובדומה לתרופות ממשפחת ה- NSAIDs, הן מפחיתות את הפעילויות המאיצות דלקת של האנזים Cox2. הסלדרין מעכב היווצרות דלקת בתאי האנדותל ומפחית את השפעותיהן מעודדות הדלקת של חומצות שומן אחרות, כמו חומצה ארכידונית.
    בנוסף, מפחית את ייצור גורם הדלקת IL-6 ושולט בגורמי החיסון המחוללים דלקת. פעולות אלה מסייעות בהפחתת דלקת וכאב במפרקים, יעילות בדלקות מעיים כרוניות, מרגיעות תופעות אלרגיות.
  • שורש הכורכום (Turmeric (Curcuma longa - צמח תבלין המשמש לטיפול בדלקות שונות. יעילותו הרבה נובעת מתכונותיו נוגדות הדלקת של השמן האתרי שהוא מכיל. אף על פי שהכורכום פועל במנגנון דומה לזה של תרופות נוגדות דלקת, הוא אינו גורם לפגיעה ברירית הקיבה ובתריסריון - תופעת לוואי אופיינית של תרופות אלה.
    החומר הפעיל שבכורכום, כורכומין (Curcumin) מעכב במידה מתונה את פעילות האנזים Cox-2 וחוסם את פעילות החלבון NF-kappa B, חלבון שמפעיל גנים מאיצי דלקות. כמו כן, הכורכום מעכב את פירוק החומצה הארכידונית לפרוסטגלנדינים יוצרי דלקת.
  • צמח בוסוואליה Boswellia (Boswellia serrata) - צמח מרפא בעל השפעה אנטי-דלקתית המקבילה ואף עולה על זו של התרופות הקונבנציונליות נוגדות הדלקת, וזאת ללא תופעות הלוואי האופייניות לתרופות אלה. תמצית הצמח מעכבת גורמי דלקת ומעכבת את מסלולו של האנזים Cox. היא חוסמת את האנזים ליפואוקסיגנאז ובכך מפחיתה את השפעת הפרוסטגלנדינים הדלקתיים.
    הבוסוואליה פועלת גם כמשכך כאבים, מקלה נפיחות במפרק, משפרת את יכולת התנועה שלו ועשויה לשפר גם את זרימת הדם למפרקים פגועים ולרקמות מודלקות. נמצא כי שימוש בצמח מוביל להפחתת הצורך בנטילת סטרואידים ולשיפור באיכות החיים. הנחיות: 1-2 כמוסות ביום, עם הארוחות.
  • ביופלבונואיד פיקנוגנול (Pycnogenol) - מכיל ריכוז גבוה של פרואנטוציאנידינים שאילו הם: חומרים נוגדי חמצון פעילים ביותר.  פיקנוגנול נחשב לבעל השפעה אנטי-דלקתית ונוגדת כאב יעילה ביותר. כמו כן הוא מגן על מבני הקולגן במפרקים וברקמות החיבור מפני הרס, ומשפר את גמישות המפרקים.

  • ביופלבונואיד קוורצטין (Quercetin) - הינו רכיב נוגד חמצון בעל עוצמה המשפר מצבים דלקתיים ע"י עיכוב פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת.

  • ויטמין D - מסייע לטיפול במחלות שונות, כגון: מחלות סרטן, מחלות אוטואימוניות, מחלות לב, דיכאון וכ'ו. ויטמין D פועל לעיכוב תהליכים דלקתיים באמצעות הפחתת ביטוי האנזים COX2 והפחתת יצירת ציטוקינים פרו דלקתיים (TNF-a, IL-6). למחסור בוויטמין D השלכות חמורות לרבות עלייה בסיכון למחלות המערבות את מערכת החיסון.

  • פלורה ידידותית (חיידקי מעי טובים) - לחיידקים הטובים תרומה רבה לבריאותנו. הם משתתפים בוויסות התגובה החיסונית, במניעת מצבי דלקת ובעידוד פעילותה של מערכת החיסון. חיידקים אלה היושבים במעיים יוצרים מחסום בפני התרבות חיידקים מזיקים (פתוגנים), ע"י הפרשת חומרים אנטיביוטיים הפועלים יחד עם תאי רירית המעי למניעת זיהומים.  החיידקים הידידותיים מעלים את פעילות ההגנה החיסונית באמצעות הפעלת יצירת ציטוקינים נוגדי-דלקת (IL-10) ועיכוב יצירת ציטוקינים מעודדי-דלקת (TNF , IL1 ,IL6 ,IL8).  

*** חשוב לציין, כי אופן יש להתייעץ ברופא המטפל. ואין לראות במאמר הנ"ל כהתוויה רפואית.

logo בניית אתרים