העליות בשנות ה-20 : גורמים ומאפיינים
העלייה השלישית לארץ ישראל התחילה, אחרי סוף מלחמת העולם הראשונה. העלייה נמשכה ארבע שנים ועלו בה כשלושים וחמישה אלף יהודים, רובן מרוסיה, פולין ורומניה.
העלייה הרביעית הייתה בין השנים 1924- 1928 הגיעו ארצה כ- 70,000 עולים (כשליש מהם ירדו מאוחר יותר). מחצית מהעולים הגיעו מפולין, והשאר מברה"מ, רומניה, ליטא, עיראק ותימן. העולים לא היו סוציאליסטיים, ורובם מהמעמד הבינוני.
הגורמים לעליות
השלישית:
א. סוף מלחמת העולם הראשונה - בזמן המלחמה גבולות נסגרו, והיו קשיי תחבורה בים. העלייה ארצה הייתה כמעט בלתי אפשרית. עם תום המלחמה שוב יכלו היהודים לעלות ארצה.
ב. הצהרת בלפור - בנובמבר 1917 הצהירה בריטניה כי היא תומכת בהקמת בית לאומי ליהודים בא"י. לאחר ההצהרה יהודים רבים עלו ארצה מתוך תקווה שבעזרת הבריטים יוכלו להקים מדינה יהודית.
ג. חילופי השלטון בארץ - לאחר מלה"ע הראשונה ובעקבות ניצחון הבריטים, גורשו התורכים מהארץ והבריטים הגיעו במקומם. היהודים קיוו שלאחר שנפסק השלטון התורכי, המושחת, יהיה קל יותר לפתח את א"י.
ד. קשיי היהודים במזרח אירופה - בכמה ממדינות מזרח אירופה היו פרעות ביהודים ואנטישמיות. ברוסיה למרות המהפכה הקומוניסטית ב- 1917 לא קבלו היהודים את הזכויות שקיוו לקבל, והיהודים קיוו שבארץ יוכלו לבנות חברה סוציאלית- מרכסיסטית.
ה. שערי ארה"ב נסגרו למהגרים והיהודים לא יכלו להגר לשם.
ו. תנועת "החלוץ" של יוסף טרומפלדור עודדה וארגנה עלייה ארצה.
הרביעית:
א. האנטישמיות בפולין - האנטישמיות בפולין החריפה, גם מצדו של העם וגם מצד השלטון.
ב- 1924 שר האוצר, גראבסקי, קבע חוקים חדשים, "חוקי גראבסקי" ע"מ לשפר את מצבה הכלכלי של פולין. בין השאר, הוטלו מסים כבדים על הסוחרים, מה שפגע מאוד ביהודים אשר רבים מהם היו סוחרים.
ב. גזרות ברוסיה - אחרי מלחמת סוף האזרחים, גם ברוסיה היו גזירות שפגעו ביהודים.
ג. חוקי הגירה בארה"ב - ב- 1924 נקבעו בארה"ב חוקי הגירה חדשים, שצמצמו מאוד את מספר היהודים שיכולים להגר לארה"ב כל שנה.
מאפייני העלייה
השלישית:
א. רוב העולים הגיעו ממזרח אירופה - רוסיה, פולין וגרמניה.
ב. רוב העולים היו צעירים ובלי כסף, שהגיעו בקבוצות מאורגנות. חלקם השתייך לתנועת "החלוץ"
ג. העולים היו חילונים, עם רעיונות סוציאליסטים, שרוצים להקים בארץ יישובים וארגונים סוציאליסטים.
ד. לעולי העלייה השלישית היו קשיים אך היו מפלגות וארגונים שדאגו להם. העולים לא נאלצו להתמודד בעצמם עם בעיות אלה כמו בעליות קדמות.
הרביעית:
א. ארצות המוצא - רוב העולים היו מפולין, השאר מברה"מ, רומניה, ליטא, עיראק ותימן.
ב. מעמד העולים - רבים מהעולים היו מהמעמד הבינוני- סוחרים, בעלי מלאכה, אנשי תעשייה זעירה ומהמקצועות החופשיים.
ג. רוב העולים הגיעו עם משפחותיהם - העולים הגיעו עם משפחותיהם, במטרה למצוא פרנסה בארץ. העולים רצו להמשיך בדרך החיים שחיו בה קודם.
ד. רוב העולים לא היו סוציאליסטיים - העולים האמינו ברכוש פרטי, ורבים מהם באו לגור בערים.
|