בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 

 
ברוכים הבאים לעולם המתכונים
פה תמצאו מתכונים מכל העמים והעדות
תודה מיוחדת לידידי גיורא }{
מחדר נשואים נשואות בצאט תפוז:)
תודה על תרומתך לאתר זה:))
תהנו ובאהבה מהפרפר על הD ובהצלחה:)

 
    דף הבית
    פורום עולם המתכונים
    תזונה נכונה חשוב לדעת
    לוח מידות ומשקלים
    ראש השנה
    חנוכה
    פורים
    פסח
    פסח בשר ושונות
    קינוחים לפסח
    ספרון מתכוני פסח
    מתכונים עם קמח מצה
    מהמטבח שלי לפסח
    מקבץ מתכונים לפסח
    מתכונים לשבועות
    ט'ו בשבט
    מנות חמות
    ספר מתכוני החורף/תוכן
    מתכוני חורף 1
    מתכוני חורף 2
    מתכוני חורף 3
    מתכוני חורף 4
    מתכוני חורף 5
    מרקים
    מאכלי חורף
    מתכוני דגים
    פשטידות ותוספות
    ממולאים
    ספר המתכונים של
    בורקסים
    מאפינס מכל הסוגים
    סלטים
    חמוצים וכבישות
    פשטידות
    מאפים מלוחים
    אוכל סיני
    מתכוניים תמניים
    ספר הבצקים1
    שום פלפל ושמן זית/תוכן עניינים
    המתכונים/שום פלפל ושמן זית1
    המתכונים/שום פלפל ושמן זית2
    ספרון מתכוני רוגע-לך
    ספרון מתכוני תותים
    עוגת גבינה
    מתכוני עוגיות
    סלטים 1
    מתכונים לקפה
    משקאות
    ליפתנים וקינוחים
    עוגות מכל מיני
    ספרון המתכונים למתכוני אגוזים
    מתכוני לימון
    ספרון מתכוני פילו
    ספר עוגות הקרם
    ספר מתכוני שוקולד

 

קובה מטוגן

החומרים:

1/2 ק"ג בורגול (קונים בשוק).  להשרות במים עם מלח, לכסות כחצי שעה

1.5 כוסות קמח

1 כף רסק עגבניות

מעט בהרט או כמון

קינמון

מלח ופלפל

שמן

למילוי:

חצי ק"ג בשר טחון

5 בצלים קצוצים דק.

 

אופן ההכנה:

לטגן את הבצל עד שהצבע שקוף. להוסיף את הבשר הטחון עד שהוא הופך לצבע חום.

להוסיף בהרט (תבלין) או כמון, קנמון, מלח  ופלפל ולקרר.

לסנן את הבשר ואת השמן להוסיף לבורגול אליה כבר הוסף הקמח.

לקחת כדור של בצק ביד, למלא עם הבשר ולסגור בצורת פירמידה.

לטגן בשמן עמוק.

 

 

 

 


 

חובה (קובה הודי)

חומרים:

למילוי:  

2 בצלים גדולים, 3-4 פרוסות חזה עוף, ביצה קשה, תפוח אדמה, פלפל ירוק חריף

קוסברה , פלפל שחור, מלח, אבקת מרק עוף, כורכום

 

לבצק:

¾ כוס קמח, ¼ כוס שמן, ½ כוס מים, ¼ כוס סולת, קורט מל, קוסברה – הרבה תבלינים לפי הטעם

 

לרוטב:

2-3 בצלים גדולים, פלפל ירוק חריף לפי הטעם (ניתן להשתמש בפלפל מתוק אם לא אוכלים חריף), 2 כפיות שום כתוש , 2-3 עגבניות גדולות ובשלות

 

אופן הכנת המילוי:

קוצצים את הבצל קטן ואת הפלפל הירוק ומטגנים במחבת גדולה עם מעט שמן (מי שלא אוהב חריף, יכול לוותר על הפלפל הירוק). חותכים את חזה העוף לקוביות קטנות ומוסיפים לבצל כאשר הוא מוזהב ומטגנים מספר דקות עד אשר כל חזה העוף מבושל.

את הביצה ותפוח האדמה מבשלים במים עד שתפוח האדמה רך. שמים את הבצל וחזה העוף בקערה, קוצצים את הביצה, תפוח האדמה והכוסברה ומוסיפים לקערה. מתבלים לפי הטעם ונותנים למילוי להתקרר.

 

לרוטב:

חותכים חתיכות גסות של בצל, פלפל ירוק חריף ושום, ומטגנים. מוסיפים חתיכות גסות של עגבניות וקוסברה קצוצה. מוסיפים תבלינים לפי הטעם ונותנים לרוטב להתבשל על אש קטנה תוך בחישה מדי פעם.

 

לבצק:

 לשים את כל חומרי הבצק יחד עד שמתקבל בצק אחיד.

מחלקים את הבצק לכדורים קטנים. ניתן לרדד את הבצק לעיגול בעזרת מערוך או מי שבקיא בהכנת קובה יכול לעשות ידנית. בכל מקרה, על הבצק להיות דק מאד. אחרי פתיחת הבצק, שמים בעזרת כפית מילוי וסוגרים אותו לכדור. שמים בסיר עם הרוטב. על תהליך זה חוזרים עד שאין מקום בסיר. אם נשאר מילוי ניתן להקפיא לשימוש בפעם אחרת.

יש לבשל את החובה על אש קטנה במשך כ-  40 דקות, תוך פיזור הרוטב על ידי הנעת וסיבוב הסיר. במידה ולא מצליחים תוך כדי בישול להעלות את הרוטב על החובה, ניתן להפוך את החובה בעדינות רבה (יש לו נטיה להתפורר). מנסיוני, התבשיל טעים יותר אם שוכב יום אחד במקרר וסופג את הרוטב והתבלינים היטב.

עוף מרוקאי עם שזיפים ושקדים

החומרים:

כ- 1/4 כפית חוטי זעפרן (ניתן למצוא זעפרן בשוק בדוכני התבלינים)

1.5-2 ק"ג עוף חתוך לארבעה חלקי הגשה ומיובש

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל טחון טרי

2 בצלים, קצוצים היטב

3 כפות מרגרינה

מקל קינמון של 5 ס"מ

3/4 ספל מים

2 כפות שמן

כוס (150 גרם) של שזיפים לחים

2 כפות של דבש

אגוז מוסקט מגורד היטב

להוסיף זעפרן לרבע ספל מים חמים ולהשרות במשך עשרים דקות בכדי שיתרכך.

 

אופן ההכנה:

בכלי כבד לערבב את חלקי העוף, מלח, פלפל, בצל ומרגרינה. לכסות ובשל על חום נמוך במשך 15 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם. להוסיף את תערובת הזעפרן, מקל הקינמון ו3/4 ספל מים, תוך הקפדה שמקל הקינמון ישקע בנוזלים. להרתיח. לכסות ולהשאיר על חום נמוך כאשר הופכים את חתיכות העוף מזמן לזמן, למשך כ25 דקות, או עד שחתיכות החזה רכות  להעביר את חתיכות החזה לצלחת. לבשל את החתיכות שנשארו בסיר מכוסה, בחום נמוך בערך עשר דקות, או עד שרכות מאד. להעביר את חתיכות הרגל לצלחת ולהשאיר בצל קצוץ ככל האפשר בסיר.

במחבת גדול לחמם את השמן לחום יחסית גבוה. להוסיף את השקדים ולהקפיץ, תוך ערבוב בערך 5 דקות, או עד שישחימו קצת. להעביר את השקדים למפיות נייר בכדי לספוג את השומן ולפזר מעט מלח. להוסיף את השזיפים לנוזל בו בושל העוף ובשל בלי מכסה על חום בינוני במשך 15 עד 20 דקות, או עד שהם רכים. להוסיף דבש ובשל על חום נמוך תוך ערבוב בעדינות בכדי לא לשבור את השזיפים למשך כחמש דקות או עד שהרוטב מסמיך. להוסיף אגוז מוסקט וטעם לשם תיבול. להוציא את מקל הקינמון. להעביר שזיפים לצלחת מחוממת ולהשאיר בצל ככל שאפשר בסיר ולשמור את השזיפים חמים. החזיר את חתיכות העוף לסיר ולסובב אותם בסיר בכדי שיתכסו ברוטב. לכסה ולחמם מחדש במשך 5 דקות על חום נמוך. אפשר להכין את העוף עד יומיים קודם לכן ולשמור מכוסה בקירור. את השזיפים יש לשמור בנפרד בקירור. לכסות את השקדים ולשמור אותם בטמפרטורת החדר. לחימום מחדש: ראשית לחמם את העוף ברוטב על חום נמוך, מכוסה, להוציא את העוף ולחמם את השזיפים מחדש ברוטב.

לסדר את העוף על צלחת מחוממת ולהוציא את הרוטב ובערך 2/3 מהשזיפים מעל. לקשט בשליש מהשקדים. להגיש את השזיפים והשקדים הנותרים בצלחות נפרדות.

 

עוף ברוטב שום ופטריות

 

החומרים:

6 חזות עוף (או עוף במשקל כ1-1.5- ק"ג חתוך לחלקים)

1/3 כוס קמח

מלח ופלפל

2-3 כפות שמן זית

6 שיני שום קלופות

קופסת פטריות חתוכות לרבעים

1/3 כוס חומץ בלזמי

כוס מרק עוף צח

1 עלה דפנה גדול

1/2 כפית טימין יבש

 

 

אופן ההכנה:

לתבל את הקמח במלח ופלפל. לטבול את העוף בתערובת ולנער ממנו קמח עודף. לחמם את השמן בחום בינוני לטגן את העוף עד שחום בצד אחד, להוסיף את השום והפטריות, להפוך את העוף ולהמשיך לבשל עד שהפטריות מבושלות והעוף חום גם בצידו השני. ניתן לשפוך את שארית השמן. להוסיף את החומץ, מרק העוף, עלי הדפנה והטימין, לכסות ולהמשיך להרתיח על אש קטנה למשך כ25- דקות.

 


 

עוף בסגנון אתיופי ברוטב חריף

 

החומרים:

עוף בינוני, חתוך לחתיכות קטנות

בצל גדול חתוך

מרגרינה או שמן לטיגון

כף מלאה פלפלים אדומים חריפים

1/2 כפית פלפל שחור

1/2 כפית כמות

1.4 כפית ג'ינג'ר

1/4 כפית קרדמון

1/2 כפית רוזמרין טחון

1/4 כפית שום כתוש

מספר שיני שום מגורדות

קופסא קטנה רסק עגבניות

 

אופן ההכנה:

לטגן את הבצל עד שזהוב קמעה, להוסף את ה פלפלים האדומים החריפים, פלפל שחור, כמון, ג'ינג'ר, קרדמון. להמשיך לטגן ביחד על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב מידי פעם.

להוסיף את רסק העגבניות, להכניס את העוף ולערבב עם 2 כוסות מים, ולבשל על אש בינונית למשך כשעתיים.

חצי שעה לפני שהעוף מוכן, להוסיף את שיני השום.

להגיש את העוף במרכזו של לחם אינג'רה או על לחם בסגנון מערבי.

 


 

סופריטו

 

החומרים:

2-3 בצלים

עוף מחולק לשמונה חלקים

תפוחי אדמה פרוסים לפרוסות או קוביות

תבלינים: פפריקה, מלח

שמן

 

אופן ההכנה:

קוצצים את הבצלים.לחתיכות קטנות. מטגנים בסיר רחב עם שמן עד לקבלת גוון חום. לאחר הטיגון מניחים את העוף על הבצל. ושמים את התבלינים. מוסיפים שמן במידת הצורך. יש לטגן לפחות חצי שעה, בתחילה בחום גבוה ולאחר מכן בחום נמוך.

לאחר כמחצית השעה להוציא את העוף מהסיר ולטגן  (על אותו בצל) את תפוחי האדמה למשך כרבע שעה. ניתן להוסיף שמן אם צריך.

להחזיר את העוף לכלי עם תפוחי האדמה ולבשל כעשרים דקות נוספות.

 


 

עוף בלימון

 

החומרים:

עוף מחולק

שום

לימון

כורכום

פלפל שחור

קוסברה

 

 

אופן ההכנה:

להשרות עוף עם התבלינים (פלפל שחור וכורכום) ללילה. לטגן שום ולאחר שהזהיב לסחוט לימון, להוסיף קוסברה מקוצצת ולבחוש.

להוסיף את חתיכות העוף המתובלות, לכסות ולבשל על אש קטנה (העוף מתאדה בתוך הנוזלים שהפריש כך שכמעט ואין צורך להוסיף מים).


 

 

עוף לאניני טעם

החומרים:

1 עוף שלם

1/4 מרגרינה מומסת

1 לימון

אורגנו

מלח

פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

ממיסים את המרגרינה ומורחים את העוף מכל צדדיו.

חותכים את קצוות הלימון משני צדיו ועושים X עמוק. מחדירים את הלימון השלם לתוך העוף (לטוסיק).

בוזקים אורגנו, פלפל שחור ו/או פפריקה אדומה ומעט מלח.

אם רוצים מניחים את הירקות מסביב לעוף בצורה יפה.

אופים כשעה ורבע עד שעה וחצי כאשר באמצע האפיה הופכים את העוף לצידו השני. לא לדאוג, הלימון מפריש את כל המיצים החוצה והעוף שוחה ברוטב חמצמץ/עדין.

 


 

עוף ברוטב חריף-מתוק

כמויות ל- 4-5 סועדים.

 

החומרים:

עוף בינוני

1 בצל גדול

3 כפות ריבה (כל ריבה מתאימה, רצוי באיכות טובה)

3 כפות רוטב וורצ'סטר או רוטב סויה

4-5 שיני שום כתושות

2 כפות אבקת מרק עוף

שמן לטיגון

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

מחממים את השמן בסיר גדול ושטוח, ומטגנים את הבצל עד שיזהיב.

מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים עוד כמה דקות

מוסיפים את הריבה, הרוטב ושתי כוסות של מרק עוף מאבקה.

מחלקים את העוף ל-שמונה חלקים (המקפידים יורידו את העור) ומוסיפים אותו לסיר. מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל מכוסה על אש קטנה כשעה. במהלך הבישול כדאי לערבב מדי פעם ולהוסיף מים במידת הצורך.

וריאציות:

* לפחות עצלנים - ניתן לטגן את העוף תחילה, להוציא מהסיר ולהחזיר לבישול  לאחר שהרוטב כבר מוכן

* אפשר להוסיף תפוחי אדמה בחצי השעה האחרונה של הבישול.

* לאוהבי החריפות, אפשר להוסיף לרוטב כף קטשופ חריף

* לאוהבי המתיקות, אפשר להוסיף פירות יבשים - צימוקים, שזיפים משמש


 

צלי עוף

 

החומרים:

עוף שלם מחולק (פרט לחזה) או 3 כרעיים - שטופים היטב ומיובשים בעזרת מגבות נייר

בצל קטן מקולף ושלם

פפריקה מתוקה

פלפל

אבקת מרק עוף

2-3 כפות שמן

סיר בעל קוטר רחב אשר יכול להכיל את העוף בשכבה אחת

 

אופן ההכנה:

מחממים את הסיר עם השמן על אש גבוהה ומניחים את חתיכות העוף ואת הבצל.

מטגנים היטב והופכים כאשר העוף הופך לזהוב אדמדם.

מטגנים גם את הצד השני ומוסיפים את התבלינים תוך פיזור על כל חתיכות העוף.

שופכים מעל כחצי כוס מים. מכסים ומעבירים לאש קטנה.

משך הבישול שעתיים עד שעתיים וחצי. יש להפוך מדי פעם את חלקי העוף ובמידת הצורך,

להוסיף מעט מים.

מי שאוהב לכרסם את עצמות העוף, העצמות יוצאות רכות וטעימות!!!

 


 

צלי עוף בנוסח מודרני

 

החומרים:

כרעיים עוף

שמן

אורגנו

מלח

פלפל שחור

חרדל

פרורי לחם

 

אופן ההכנה:

לחמם תנור ל- 200 מעלות. למרוח כרעיים של עוף ב: שמן, אורגנו, מלח, פלפל שחור. להכניס לתנור ל- 20 דקות.

להוציא את העוף מהתנור ולקרר. למרוח את העוף בחרדל, לטבול בפירורי לחם. להחזיר לתנור עד לקבלת צבע זהוב.

אפשר לאכול קר או חם. להגיש עם יין לבן יבש.

 


חזה עוף עם ירקות

 

החומרים:

קוביות חזה עוף

קוביות בצל

פרוסות גזר

מעט כורכום

פרוסות סלרי אמריקאי

פפריקה אדומה חריפה

מלח

פלפל שחור

תבלין גריל

אפונה ירוקה קפואה

 

אופן ההכנה:

לחמם שמן במחבת או בסיר רחב.

לטגן את הבצל עד השחמה ולהוסיף את הכורכום, גזר, סלרי, חזה עוף, פפריקה, מלח, פלפל ותבלין הגריל. לערבב, לכסות  ולבשל כ- 10 דקות על אש בינונית. להוסיף אפונה ירוקה קפואה ולבשל כ5- דקות נוספות. פשוט וטעים. מתאים לתוספת לאורז או ספגטי.


עוף ממולא

 

החומרים:

עוף שלם קטן

קוביות בצל

קוביות גזר

פטרוזיליה קצוצה

1/2 כוס אורז

1 כוס מים

מעט אבקת מרק עוף

פלפל שחור

שמן

פפריקה אדומה וחריפה

תבלין גריל

 

אופן ההכנה:

לטגן קוביות בצל עד השחמה ולהוסיף גזר, פטרוזיליה ואורז. לטגן מעט ביחד.

להוסיף מים, אבקת מרק ופלפל שחור ולבשל עד שהמים נגמרים.

למלא את העוף במלית, ולתפור את העוף בחוט ומחט.

לבשל בסיר גדול בתוך מרק ירקות, או בסתם מים עם אבקת מרק עוף.

להוציא את העוף מהמרק ולהניח בתבנית אפיה.

לערבב שמן, פפריקה ותבלין גריל, ולמשוח את העוף בתערובת.

לאפות בחום גבוה עד להשחמה.

גיוונים: אפשר להוסיף למלית גם 1 כף גרעינים שחורים קלויים.

 


 

עוף חמוץ בסלרי

 

החומרים:

סלרי אמריקאי

פטרוזיליה

נענע

רסק עגבניות

מים

מעט סוכר

לימון

עוף (כרעיים)

 

אופן ההכנה:

לקצוץ את הסלרי, פטרוזיליה והנענע.

לבשל בסיר את רסק עגבניות עם מים סוכר ולימון. להוסיף את הירקות הקצוצים והעוף.

לבשל כ30- דקות.

 


 

עוף ברוטב עגבניות ופלפלים

 

החומרים:

5 חלקי כרעיים (או כל חלק אחר של עוף שאוהבים)

2 כפות רסק עגבניות

5 שיני שום

1 פלפל ירוק גדול מתוק וחתוך לרצועות

2 פלפלים חריפים שלמים (זה עושה טעם נפלא לרוטב)

2 כוסות מים

2 כפות שמן

מלח

פלפל שחור

פפריקה אדומה

 

אופן ההכנה:

לשטוף היטב את חלקי העוף ולשים בצד. בסיר רחב לבשל את הרוטב: שמן, מים, שום, תבלינים, רסק עגבניות, פלפלים, להביא לידי רתיחה, להוסיף את חלקי העוף ולבשל על אש גבוהה עוד כעשר דקות ולאחר מכן על אש נמוכה כחצי שעה. כתוספת מומלץ אורז לבן מבושל - גם למראה וגם לטעם.

 


עוף מתוק

 

החומרים:

כעשר חתיכות שוקי עוף (או כרעיים)

1/2 חבילה מרגרינה רכה מאד

3 כפות חרדל

6 כפות דבש

כ 4-5 שיני שום כתושות

פלפל שחור או לבן לפי הטעם

כ 1/4 בקבוק רוטב סויה

 

אופן ההכנה:

לערבב היטב את כל החומרים, להשרות את חתיכות העוף בתערובת למשך הלילה (כמה שיותר זמן, עדיף).

להכניס לתנור על חום גבוה (200 מעלות) עד שהעוף משחים, להפוך אותו ולהנמיך את החום ל120 מעלות בערך למשך 3 שעות. מדי פעם להפוך את העוף.

מומלץ להכין ארוחה זו בתבנית אלומיניום (חד פעמית) גבוהה, כי נוצר הרבה רוטב.

 


 

עוף בשומר

החומרים:

4 חתיכות כרעים

1/2 חבילה מרגרינה

4 ראשי שומר

1 בצל גדול

מרק עוף

פלפל שחור

מעט מלח

 

אופן ההכנה:

לחמם את המרגרינה בסיר, להוסיף לסיר את הכרעיים.

לחתוך את הבצל והשומר לפרוסות ולהוסיף לסיר. להשחים יחד עם העוף. להוסיף מרק עוף, פלפל שחור וכחצי כוס מים, להביא לרתיחה, ולאחר מכן לבשל על אש קטנה כשעה. מאוד טעם וקל מאוד להכנה.


 

עוף עם אורז בתנור

 

החומרים:

כוס או כוס ורבע אורז נקי

רוטב סויה

פפריקה

אורגנו

בזיל

שום

מעט פפריקה חריפה

עוף מחולק לשני חצאים, או בכל חלוקה אחרת

רוטב ברביקיו מוכן (של היינז לדוגמא)

 

אופן ההכנה:

מניחים את האורז בתבנית ושופכים מעליו את התבלינים ורוטב הסויה ומערבבים. מעל האורז שמים שני חצאי עוף, מרוחים ברוטב הברביקיו. יש למרוח את שני הצדדים.

שמים מספיק מים בתבנית בכדי שיכסה בסנטימטר את האורז. להכניס לתנור לשעה וחצי בחום בינוני. להשגיח שיש מספיק מים. האורז יוצא משמין וטעים. ללקק את האצבעות.

 


 

חמין ספגטי

החומרים:

1 בצל בינוני

5 תפוחי אדמה

1 כפית אבקת מרק עוף

1/4 כפית פלפל שחור

עוף חתוך

300 גרם ספגטי

מלח

1/2 כוס מים

 

אופן ההכנה:

לבשל הספגטי במים עד שיתרככו מעט. לשטוף במסננת במים קרים. בסיר נפרד לשים מעט שמן עם כפית שטוחה מלח ורבע כפית פלפל. לערבב היטב. להזהיב הבצל ולהוסיף 1/2 כוס מים.ומעליהם להניח תפוחי אדמה פרוסים, לבזוק עליהם אבקת המרק ופלפל שחור. על תפוחי האדמה להניח חתיכות העוף ומעל להכל ספגטי. להשתדל שהספגטי לא יהיה צמוד לדפנות הסיר אלא מונח בצורת פירמידה. לבשל על אש נמוכה לפחות 4 שעות אפשר על פלטת שבת למשך כל הלילה. אפשר להוסיף ביצים קשות שבושלו קודם להניח כל הלילה בסיר.


 

בשר ביין

 

החומרים:

בשר מס' 5 או 6

1-2 בצלים גדולים

1/2 חבילה מרגרינה

1/2 כוס יין אדום חצי יבש

מעט פפריקה

מעט מלח

מעט פלפל שחור

מעט מרק עוף

2-3 עלי דפנה

 

אופן ההכנה:

לבשל את הבשר בסיר לחץ, במים בלבד כשעה וחצי.

להוציא מהסיר לאחר הבישול, לקרר, לחתוך לפרוסות.

לקצוץ בצל לרצועות. בסיר נפרד להשחים את הבצל עם המרגרינה.

להוסיף את הבשר ומיד להוסיף מלח, פלפל שחור, מרק עוף, פפריקה, עלי דפנה ויין (לפי הטעם).

להוסיף מהמים של הבשר (שהתבשל בסיר הלחץ) ככוס ולאחר רתיחה לבשל על אש קטנה כחצי שעה.

 


 

בשר צלי

 

החומרים:

2 נתחים קטנים או נתח גדול של בשר לצלי (בשר כתף למשל)

4 בצלים בינוניים

שקית רוטב צלי

חצי ראש שום כתוש

פלפל שחור לפי הטעם

2 כפות אבקת מרק בצל

 

אופן ההכנה:

מרסקים בפומפייה את הבצלים ומטגנים בסיר רחב (הריסוק בפומפייה עדיף על פני קיצוץ הבצלים משום שהרוטב יוצא יותר טעים). לוקחים את נתח הבשר כמות שהוא ושמים בסיר על הבצל המטוגן. מטגנים את הבשר שעה מכל צד על אש קטנה, (אין זאת טעות - שעתיים בסך הכל), כשהבשר עדיין יחידה אחת. מוציאים את הבשר, מקררים קצת.

לתשומת לבכם: הבשר יוצא יותר טוב אם מכניסים אותו ללילה למקרר לפני השלב הבא, אולם מכיוון שלא תמיד אנחנו כל כך מתוכננים מראש, אפשר לקרר מעט ולהמשיך הלאה.

חותכים את נתח הבשר לפרוסות ומחזירים לסיר באופן מסודר. מוסיפים שקית של רוטב צלי, חצי ראש שום כתוש, פלפל שחור לפי הטעם ו2- כפות אבקת מרק בצל.

מכסים עם מים רותחים. לתת לבשר להתבשל בין שעתיים לשלוש שעות על אש קטנה.

 


קאוואז' - מאפה בשר ותפוחי אדמה ברוטב חמוץ

 

מרשם לבנוני מאמה של מלכה. מאכל קל להכנה אותו היו אוכלים בביתה של מלכה כמעט בכל יום שישי. מלכה מזהירה שייתכן ולא כולם רגילים לטעם החמוץ.

 

החומרים:

1 ק"ג בשר בקר טחון

3 בצלים

חצי חבילה פטרוזיליה

תפוחי אדמה

חצילים

תבלינים: מלח, פלפל, קינמון

עגבניות

מים

לימון

מלח

 

אופן ההכנה:

פורסים את תפוחי האדמה והחצילים לפרוסות ומטגנים קלות. משטחים את תפוחי האדמה והחצילים בתבנית (רצוי תבנית הניתנת לכיסוי). מעליהם מפזרים מעט בצל ואת התבלינים.

מערבבים את הבשר, יתרת הבצל, הפטרוזיליה ואותם התבלינים ומרפדים את הבשר על שכבת תפוחי האדמה.והחצילים. עם היד צובטים מעין "ערוגות" בבשר. על הבשר שמים פרוסות של עגבניות. ואופים רבע שעה.

מוסיפים מים, לימון (עדיף טרי!) ומלח. מוסיפים בכמות שתיצור ממש רוטב רטוב ולבשל כשעה וחצי. לסגור את התבנית עם מכסה מתאים או נייר כסף כדי שלא יישרף.

מגישים עם אורז לבן.

לצמחונים: אפשר להכין עם טבעול טחון.


 

סטרוגאנוף

החומרים:

בשר פילה (מומלץ, אך ניתן להשתמש בבשרים אחרים) 150 גר' לאדם לפחות

2 בצלים קצוצים

מספר שיני שום

פטריות שמפיניון חתוכות (אפשר משימורים)

2 קופת קמח (קורנפלור)

2 כפיות אבקת מרק עוף

1 כפית פפריקה

1 כפית קארי

קומץ פלפל שחור

שמנת חמוצה צמחית

 

למרינדה:

רוטב סויה

חומץ סיני מתוק

תבלינים לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

חותכים את הבשר לרצועות ברוחב אצבע. המהדרים משרים במרינדה. מטגנים במחבת גדולה את הבצלים והשום עד לגוון צהוב. מוסיפים את הפטריות (אם משתמשים בפטריות טריות מוסיפים אותן לקראת סוף הבישול) ומטגנים מספר דקות נוספות. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שמשחים מכל צד.

מכינים רביכה מהקמח, אבקת מרק, פפריקה, קארי ופלפל שחור, מדללים במים ומוסיפים למחבת. מבשלים כחצי שעה, תוך כדי בחישה. מספר דקות לפני הסיום מוסיפים את השמנת הצמחית. ניתן להגיש על מצע של אורז או אטריות.

 


 

כדורי בשר חמוץ-מתוק בנוסח סיני

 

החומרים:

לכדורי הבשר:

1 ק"ג בשר טחון

1 בצל קצוץ דק

1 כפית מלח

מעט פלפל

3 כפיות אבקת קרי

3 כפיות רוטב וורטשייר

6 כפות מרגרינה או שמן

 

לרוטב:

3 גזרים בינוניים חתוכים דק

2 בצלים חתוכים

2 קישואים חתוכים לקוביות

1 קופסא חתיכות אננס

2 כפות קורנפלור

1 כוס מרק עוף

2 כפיות רוטב סויה

4 כפיות רוטב עגבניות או קטשופ

 

אופן ההכנה:

לכדורי הבשר: לערבב את כל החומרים, להוציא המרגרינה/שמן. ליצור כדורים ולטגן במרגרינה/שמן רותח עד שמקבלים גוון חום.

לרוטב: לטגן את הירקות. לערבב את הקורנפלור עם מרק העוף ולהוסיף את רוטב הסויה, רוטב העגניות ונוזל האננס. להוסיף מלח ופלפל לפי הטעם. להרתיח עד שהרוטב סמיך. להוסיף את הירקות והאננס ואת כדורי הבשר. להמשיך להרתיח על אש קטנה למשך כ10- דקות נוספות.

 


 

קציצות

 

החומרים:

1/2 ק"ג בשר טחון

2 תפוחי אדמה בינוניים

2 בצלים קטנים

2 גזרים בינוניים

ביצה

פירורי לחם

פטרוזיליה

מעט מלח

 

אופן ההכנה:

מוסיפים לבשר את תפוחי האדמה, הבצלים והגזרים מרוסקים בפומפייה דקה. מוסיפים ביצה, פירורי לחם לפי הצורך (שהעיסה תהיה רכה) ואת התבלינים.

במחבת מעט שמן וככוס וחצי מים. מוסיפים פלפל שחור ומעט אבקת מרק עוף. לאחר רתיחה מוסיפים את הקציצות עד שרוב המים מתאדים.

אפשר להוסיף לרוטב 2 כפות רסק עגבניות.

 


גלילת בשר

 

החומרים:

1/2 ק"ג בשר טחון

בצל גדול

2-3 שיני שום

2-3 עגבניות טריות וגדולות

חבילת בצק עלים (מוכן)

ביצה טרופה (לקישוט)

תבלינים

 

אופן ההכנה:

משחימים בצל ושום במחבת גדולה וכבדה, מוסיפים למחבת את הבשר והתבלינים ומטגנים קלות, תוך כדי ערבוב, רק עד שהבשר משנה את צבעו (כחמש דקות לערך).

מרדדים את הבצק לשתי יריעות רחבות ועורכים לאורך כל אחת מהן שורת פרוסות עבות של עגבניה. מעל לשורת פרוסות העגבניה עורמים את הבשר המטוגן (חצי מכמות הבשר לכל יריעת בצק) ומקפלים את שולי הבצק לגלילה סגורה היטב. יש לשים לב ששורת העגבניות צריכה לעמוד למעלה בסוף הקיפול.

את שתי הגלילות מחוררים באופן דקורטיבי בעזרת מזלג, מורחים אותן בביצה טרופה, מניחים בתבנית (ללא שימון) ואופים במשך שעה בחום בינוני עד שהבצק משחים.

 


 

מוסקה

החומרים:

2 חצילים מוארכים (להשתדל בלי הגרעינים) - לחצות לעיגולים. כל שתי פרוסות לא עד הסוף (כמו הרמוניקה)

1/2 ק"ג בשר טחון - להכין אותו כמו שמתבלים לקציצות בשר.

ביצה

קמח

5 שיני שום

2 עגבניות מגורדות

3 כפות רסק עגבניות

מלח ופלפל

1 כף מרק עוף

1/2 לימון סחוט

1 כפית סוכר

 

אופן ההכנה:

למלא את החצילים בבשר טחון, לטבול את החציל הממולא בביצה וקמח ולטגן.

לרוטב:

במחבת גדולה לחמם מעט שמן ולטגן את השום. להוסיף את העגבניות מגורדות, הרסק עגבניות, מלח, פלפל, עוף, לימון וסוכר. לבשל כרבע שעה.

לסדר את החצילים הממולאים בסיר רחב ושטוח ולשפוך את הרוטב על החצילים. להמשיך לבשל כחצי שעה נוספת על אש קטנה.


 

וינגרה (תחמיץ) - דג בקלה מטוגן

 

החומרים:

דג בקלה פרוס (לפי כמות הסועדים)

3 שיני שום

1.5 כפות רסק עגבניות

3/4 כוס חומץ

קורט מלח

1 כוס קמח

 

אופן ההכנה:

דג:

לחמם שמן עמוק במחבת. לקחת דג בקלה פרוס (לפי כמות הסועדים). לטבול הדג בקמח ולאחר מכן לטבול בביצה המתובלת במלח ופלפל שחור. לטגן הדג, ולהניח בצד.

 

וינגרה:

בתוך סיר עמוק, להוסיף את החומרים ולבשל על אש בינונית.

לערבב כל הזמן עד לקבלת בלילה סמיכה.

להוריד מהלהבה ולהוסיף את השמן בו טיגנו את הדג  כמובן לא את כל כמות השמן - רק מעט!, לתוך הוינגרה - התחמיץ - על צלחת שטוחה להגיש את הדג ולצידו מעט מהרוטב.

האמינו לי - אחלה רוטב לדג.

כמובן להגיש חם!

 


 

דג לוקוס - מרוקאי

 

החומרים:

4-5 פלפלים אדומים יבשים חריפים

פרוסות של דג לוקוס (לפי מספר הסועדים)

קוסברה קצוצה (לא להתקמצן - הרבה)

4-5 שיני שום גדולות, מקולפות וחצויות

פפריקה אדומה

3/4 כוס שמן

1/4 כפית כמון

מלח

1/4 כפית כורכום

 

אופן ההכנה:

להניח בסיר עם מעט שמן:

שכבה ראשונה:  להניח שכבה של הפלפלים האדומים החריפים.

שכבה שניה: להניח את פרוסות הדג.

שכבה שלישית:  לפזר מעל: קוסברה (מומלץ הרבה), שיני שום, ותבלינים לכסות במים עד גובה הדג. להרתיח על אש גדולה, עם ההרתחה להנמיך הלהבה ולפתוח מעט מהסיר.

להשאיר על להבה נמוכה.

 


 

נסיכת הנילוס בנוסח מרוקאי

 

החומרים:

1/2 ק"ג דג נסיכת הנילוס

2 חבילות קוסברה קצוצה

300 גרם גזר פרוס

500 גרם עגבניות קלופות ופרוסות

סלרי עלים, כמה שרוצים, קצוץ

5 פלפל ירוק חריף חתוך לרבעים לאורך

5 כפות פפריקה מתוקה

1-2 כפיות מלח

כפית כורכום

ראש שום מקולף

חצי כוס שמן

 

אופן ההכנה:

פורסים את הדג לפרוסות ומסדרים בתבנית משומנת לאפיה בתנור.

את כל שאר החומרים בתוספת ליטר וחצי מים מכניסים לסיר ומבשלים כחצי שעה. לאחר מכן יוצקים את התערובת על הדג.

מכניסים לתנור לחום בינוני לשעה בערך.

 


 

גפילטע פיש - דג ממולא

החומרים:

2 ק"ג דג קרפיון

2 בצלים גדולים

2 כפות מלח (אמא שלי טוענת שמלח עבה הוא טוב יותר)

חצי כפית פלפל שחור

3 כפיות סוכר

2 כפות קמח מצה או תפוח אדמה בינוני (מבושל בקליפה כחצי שעה) + ביצה קשה

3 ביצים רכות

 

אופן ההכנה:

לטחון את הדג. לטגן את הבצל החתוך לריבועים גדולים (כל בצל לחלק לכ- 4 חלקים) להזהיב.

לטחון את הבצל המוזהב, את קמח המצה (או התחליף שלו שהוא תפוח אדמה + ביצה קשה), לתבל, לערבב עם 3 הביצים הרכות.

לקחת סיר, לשים בתחתית הסיר בצל חתוך לפרוסות, גזר חתוך לעיגולים והעצמות שנותרו מהדג - למלא במים ולהביא לרתיחה.

ליצור מהעיסה כדורים ולזרוק לסיר הרותח - להנמיך את האש.

לבשל על אש קטנה כשלוש שעות.

 


 

פורל עטוף בחסה בתנור

 

החומרים:

דגי פורל

בצל קצוץ

חמאה

וורמוט

חסה

 

אופן ההכנה:

בקערה עמידה לחום מפזרים בצל קצוץ, חמאה וורמוט.

לוקחים פורל (קפוא או טרי), שוטפים במים ומייבשים.

לוקחים 2 עד 3 עלי חסה גדולים וחולטים אותם במים רתוחים כדקה.

מורחים מעט חמאה בתוך הפורל, מפזרים מעט פלפל שחור ועוטפים את הפורל בעלי החסה. משאירים רק את הראש חשוף. מפזרים מעל הדג העטוף מעט וורמוט. מכניסים לתנור לחצי שעה בחום של 200 מעלות.

 


 

נסיכת הנילוס

החומרים:

1 דג נסיכת הנילוס (דג מופשר או טרי)

חרדל - רצוי חריף

מיונז

תבלינים ועשבי תיבול

 

אופן ההכנה:

מערבבים את החרדל והמיונז עד ליצירת ממרח. מורחים על הדג, ושופכים מעל תבלינים: שום, פטרוזיליה טריה או יבשה, עשבי תיבול קצוצים דק, אורגנו, שום , פלפל.

מכסים ומכניסים למיקרוגל. הזמן תלוי בגודל הדג, בערך עשר דקות.

אסור לתת לדג להתייבש. צריך להיות עסיסי.

 


 

מוס טונה

 

החומרים:

14 גרם ג'לטין

כפית לימון

בצל (אפשר גם בצל ירוק)

חצי ספל מים רותחים

חצי ספל מיונז

שתי קופסאות טונה (המתכון המקורי אומר 450 גרם, אבל מכיוון שיש 170 גרם בקופסת טונה, אפשר בהחלט להסתפק בשתי קופסאות)

קצת פפריקה

קצת שמיר

שמנת חמוצה

 

אופן ההכנה:

ממיסים את הג'לטין בחצי ספל מים רותחים ובוחשים היטב כדי למנוע גושים של ג'לטין במוס. זהו השלב הקשה ביותר בהכנה. מכניסים את כל החומרים כולל הג'לטין המומס במים הרותחים למעבד מזון ומערבבים היטב.

מרפדים כלי הגשה ביריעת ניילון. רצוי שהכלי יהיה בעל צורה יפה במיוחד או אם יש, תבנית פלסטיק בצורה של דג. הכי נוח לעשות בתבנית חד פעמית של אינגליש קייק ואז אין צורך בכלל בריפוד ניילון. מקררים במשך כמה שעות במקרר.

לקראת ההגשה הופכים על מגש או צלחת, מסירים את יריעת הניילון ומקשטים בעגבניות שרי או בשמיר. אם משתמשים בתבנית חד פעמית, לפני שהופכים את המוס מפרידים בעדינות בין דפנות הכלי לבין המוס. (נשמע מסובך אבל פשוט מאד).

גיוון למתקדמים: להוסיף קצת קטשופ.

 


 

תוספת של זיתים ופטריות

 

החומרים:

זיתים מגולענים

קוביות בצל

קוביות גמבה אדומה

קופסת פטריות קטנות

פפריקה חריפה

אבקת מרק עוף

 

אופן ההכנה:

להשרות את הזיתים במים למשך כחצי שעה, לסנן.

לטגן את קוביות הבצל עד להזהבה ולהוסיף את קוביות הגמבה. לטגן 5 דקות נוספות.

להוסיף את יתר החומרים ולבשל כ15- דקות נוספות.

להגיש חם או קר.


 

חצילים בפרמזן

 

החומרים:

1 חציל בינוני

רוטב עגבניות איטלקי (בערך כוס)

גבינת קוטג' (או תערובת של קוטג' עם גבינה לבנה מלוחה כמו חמד או צפתית)

כ- 30 גרם גבינת פרמזן

פירורי לחם (עדיף מלחם חי)

 

אופן ההכנה:

פורסים את החציל לפרוסות דקות, ממליחים ושמים בתוך כלי מתאים למיקרוגל.  מעמידים את הפרוסות כמה שאפשר כדי שהנוזלים ישתחררו בקלות.  מכסים את הכלי ושמים במיקרוגל בעוצמה מלאה ל- 8 דקות.  מוציאים ושופכים את הנוזלים שהצטברו בתוך הכלי.

מרפדים כלי אפיה במעט רוטב ומסדרים שכבה של פרוסות חציל.  מורחים על זה שכבה של גבינת הקוטג' ומפזרים מעט גבינת פרמזן מגורדת. מורחים מעל זה שכבת רוטב ומפזרים  מעל הרוטב קצת פירורי לחם.  חוזרים על שכבות אלה עוד פעם או פעמים.  מעל שכבת הרוטב האחרון מפזרים תערובת של גבינת פרמזן מעורבבת בפירורי לחם.

אופים בתנור בינוני עד חם 30-40 דקות.


 

 

ירקות מטוגנים

 

החומרים:

1 קישוא

1 חציל

1 כרובית

1 בצל

1 עגבניה

לרוטב:

מיץ לימון

שום טרי כתוש

פלפל אדום מרוסק

מלח

 

אופן ההכנה:

חותכים את הכל לקוביות ממוצעות. מטגנים עם שמן תירס עמוק עד שיהיו זהובים. מוציאים, שמים מלח.

 

לרוטב:

מיץ לימון, שום, קצת פלפל אדום מרוסק, מלח. מערבבים ומוסיפים על הירקות.

בתור תוספת או עם לחם ופיתה.


 

כרוב ממולא

החומרים:

כרוב

 

למלית:

2 כוסות אורז

1/2 ק"ג בשר טחון

קופסא קטנה רסק עגבניות

מלח

פלפל

פפריקה

1 כף שמן

 

לרוטב:

2 קופסאות קטנות רסק עגבניות

מים

1 כף אבקת מרק טעם עוף

מעט מלח, פלפל ופפריקה

כמה גרגירי מלח לימון

 

אופן ההכנה:

שמים כרוב בקערת פיירקס ומכסים בניילון עטיף. מכניסים ל- 10 דקות למיקרוגל לבישול בחום גבוה. מוציאים, מפרקים בזהירות את העלים שהתרככו, תוך הקפדה על שלמותם. כשמגיעים לחלק קשה מחזירים כנ"ל למיקרוגל עד למיצוי כל העלים. במקביל לפעולת המיקרוגל מכינים את המלית כמפורט מטה. (למי שאין מיקרוגל - אפשר לבשל הכרוב במים רותחים, להוציא, לפרק ולהסתכן בכוויות מדרגה ג'....) מערבבים את חומרי המלית לתערובת אחידה.

מניחים כף גדושה של המלית במאוזן לחלק הקשה של העלה. מקפלים את החלק הקשה של העלה מעל המלית. מקפלים פנימה את שני צידי העלה, ומגלגלים. חשוב להדק את העלה כלפי המלית בזמן הגלגול, למניעת התפרקות. להניח בתחתית הסיר את עלי הכרוב הפנימיים והקטנים שלא צלחו למילוי (כך שהם אלה שישרפו  ויזרקו, ולא הממולאים הטעימים שהכנו. מעל העלים האלו להניח את הממולאים בצפיפות.

לערבב בקערה את חומרי הרוטב. לשים לב לכמות גרגירי מלח הלימון (הרוטב צריך להיות חמוץ, אך אלה "מסוכנים, ולכן יש להוסיף מעט בכל פעם עד לטעם הנכון עבורכם).

לצקת הרוטב מעל העלים הממולאים. להרתיח ולהעביר לאש קטנה. לבשל 40 דקות על אש קטנה. טעים יותר אחרי שעומד קצת וסופג את הטעמים, אבל אצלנו נגמר בדרך כלל מיד.

 

פלפלים ממולאים

 

החומרים:

פלפלים - רצוי בהירים, שצורתם יציבה

 

למלית (צמחונית):

3 כוסות אורז

1 קופסא קטנה רסק עגבניות

2 כפות שמן

1 כף אבקת מרק בטעם עוף

1 כפית מלח

פפריקה אדומה

פטרוזיליה או קוסברה קצוצה

 

לרוטב:

ראה מתכון קודם של כרוב ממולא

 

אופן ההכנה:

רוחצים את הפלפלים, חותכים וזורקים את הקצה העליון, ומעמידים בצפיפות בסיר כך שיתמכו זה בזה והמלית לא תישפך החוצה

מערבבים יחד את חומרי המלית.

במהלך הבישול. ממלאים 2/3 מגובה הפלפלים. מכינים רוטב כמו בכרוב הממולא (ראה מתכון קודם), ממנו יוצקים לתוך הפלפלים וגם על התחתית עד למחצית גובה הפלפלים. לדעתי במקרה של הפלפלים עדיף שהרוטב לא יהיה חמוץ ולכן מומלץ לוותר על מלח הלימון או הלימון.

 

גיוונים:

מי שמתעצל ורוצה לחסוך את ריכוך עלי הכרוב וגלגולם, יכול להשתמש באותה מלית לפלפלים.

המלית הבשרית והצמחונית מתאימות לסוגים שונים נוספים של ירקות: עגבניות, קישוא, תפוח אדמה, בצל ועוד.

לגיוון אפשר להוסיף גם גזר חתוך או מרוסק ו/או בצל קצוץ לא מטוגן ויוצא יופי.

 


פלפל או קישוא ממולא

 

החומרים:

בצל בינוני

שמן לטיגון

1/2 קילו בשר

2 כוסות אורז

מלח ופלפל לפי הטעם

3 עגבניות חתוכות לריבועים כמו לסלט

5-6 משמשים טריים או יבשים

2 אפרסקים

עלי סלרי

מעט שמיר

קוסברה או פטרוזיליה

 

אופן ההכנה:

לערבב הכל, למלא את הפלפלים.

לבשל על בסיס של שמן עם רסק עגבניות ומים, מלח וסוכר.

לגיוון: אפשר למלא גם ללא בשר

 


 

תחתיות ארטישוק ממולאות

 

החומרים:

תחתיות ארטישוק (סנפרוסט או בקופסת שימורים)

1/2 ק"ג בשר טחון

1 בצל בינוני

פטרוזיליה

5 שיני שום

2 ביצים

מעט מלח

פלפל שחור

כמון, כורכום

2 כפות  שמן

1-2 כוסות מים

1 כף מרק עוף

 

אופן ההכנה:

בסיר שטוח ורחב לשים את השמן, מים, שום, לאחר רתיחה קלה, להוסיף את התבלינים כגון: מלח, פלפל שחור, כורכום וכף מרק עוף. לתת לזה רתיחה נוספת, ולהשאיר על אש קטנה.

בקערית נפרדת: בשר טחון, פטרוזיליה קצוצה, בצל קצוץ דק, כמון, פלפל שחור, ביצה ומעט מלח. ללוש היטב וליצור כדורי בשר (בגודל של תחתיות הארטישוק).

לחמם מחבת עם שמן ולטגן קלות את הקציצות משני הצדדים.

למרוח את תחתיות הארטישוק בבלילת ביצה ולהניח את הקציצה המטוגנת על תחתית הארטישוק. להכניס את הכל לרוטב שהכנו בסיר השטוח ולבשל על אש נמוכה כחצי שעה.

כתוספת יפה וטעימה אני ממליצה על פטריות טריות ושלמות, טבולות בבלילת ביצה עם שומשום, מלח ומעט פלפל שחור ומטוגנות.

 


 

קציצות כרישה (פרסה)

 

החומרים:

1 ק"ג פרסה (בצל ארוך)

2-3 כפות קמח מצות

2-3 כפות קמח רגיל

2 ביצים

מלח, פלפל

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

שוטפים ומייבשים את הפרסה. חותכים לחתיכות קטנות (ברוחב של 1 ס"מ). מניחים בסיר כוס וחצי מים. מבשלים על אש בינונית 5-10 דקות עד שהירק רך.

מסננים וסוחטים היטב את הירק. מערבבים עם הקמח הביצים והמלח. מחממים שמן במחבת ובכפית יוצקים את הקציצות מהעיסה לתוך השמן.

מטגנים את הקציצות עד ששני הצדדים צהובים.

 


 

שעועית ירוקה

 

החומרים:

שקית שעועית ירוקה קפואה

2 עגבניות

1/4 כוס שמן זית

אורגנו

 

אופן ההכנה:

שמים את השעועית הירוקה בסיר. חותכים את העגבניות לפרוסות ומפזרים מעל השעועית. מוסיפים את שמן הזית והרבה אורגנו.

מחממים על אש בינונית כחצי שעה עד 40 דקות.

אם צריך מוסיפים שמן זית.

אין צורך לערבב.

 


 

שעועית עם שקדים

 

החומרים:

1 חבילה שעועית (סנפרוסט)

250 גרם שקדים קלויים טחונים

מיץ מלימון אחד

 

אופן ההכנה:

את השעועית שמים במים שהומלחו לרתיחה קלה עד שהשעועית נעשית רכה (אבל לא רכה מדי).

מסננים את המים ומחזירים את השעועית לסיר.

בסיר אחר מטגנים קצת מרגרינה, מוסיפים את השקדים הקלויים והטחונים, מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים קצת, ואת כל הרוטב הזה מפזרים על השעועית (ככל ששמים יותר שקדים.. זה יותר טעים).

טעים גם לאלה שלא אוכלים ירקות מבושלים!

 


שקשוקה

 

החומרים:

8 עגבניות

2 בצלים

5 ביצים

תבלינים: פפריקה מתוקה או חריפה, מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

קולפים את העגבניות - אפשר לעשות זאת על ידי שפיכת מים רותחים על העגבניות. לאחר מכן הקליפה יורדת בקלות.

קוצצים את הבצל. מטגנים כמה דקות במחבת עם שמן, אין צורך לחכות לקבלת גוון חום של הבצל, אלא מספיק טיגון קל. חותכים את העגבניות הקלופות לקוביות (חתיכות כמו לסלט) ומוסיפים לבצל . אם יש צורך, מוסיפים שמן.

להוסיף תבלינים: לילדים פפריקה מתוקה ולמבוגרים פפריקה חריפה. לבשל את העגבניות עם הבצל לפחות חצי שעה עד שהעגבניות רכות, ממש מבושלות. מערבבים מדי פעם בכדי שהעגבניות + הבצל לא יידבקו לסיר.

לאחר בישול העגבניות שוברים חמש ביצים על העיסה. משאירים את הביצים שלמות (ביצה עין). מכסים את הסיר במכסה, ממתינים כחמש עד עשר דקות, עד לבישול הביצים, ואפשר לאכול.

 


 

רוז בחמוד (בתרגום חופשי - אורז בחמוץ)

 

החומרים:

אורז, מבושל כרגיל

 

לרוטב:

1/2 חבילה סלרי עלים  קצוץ

2 תפוחי אדמה חתוכים  לקוביות קטנות

5 שיני שום כתושות

1 כוס מים

1 כף אבקת מרק בטעם עוף

מיץ לימון

 

אופן ההכנה:

מבשלים הכל עד שמתרכך (20 - 30 דקות). מכבים האש ומוסיפים מיץ לימון לפי הטעם (בין חצי לימון ללימון שלם). צריך לצאת חמוץ.

אופן ההגשה: מוזגים בצלחת אורז ומעליו כמות נדיבה מהחמוד.

 


 

מג'דרה 1

 

החומרים:

1 כוס עדשים חומים שטופים

5 כוסות מים

3/4 כפית מלח

2 כפיות אבקת מרק בטעם עוף

כמון וכורכום לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

מביאים את כל החומרים לרתיחה בסיר גדול ומבשלים על אש קטנה 15 דקות.

לאותו סיר מוסיפים 2 כוסות אורז שטוף, מביאים שוב לרתיחה, ומבשלים 20 דקות נוספות. מכבים האש ופותחים את המכסה. נותנים לעמוד 15 דקות. במחבת גדולה מטגנים בשמן 2 - 3 בצלים גדולים קצוצים או טבעות (על פי סגנונכם). מוסיפים לאורז והעדשים ומערבבים הכל היטב.

 


 

מג'דרה 2

 

החומרים:

כוס עדשים חומים

כוס בורגול (לא אותו בורגול כמו במתכון של הטבולה, אלא מן הסוג העבה)

שליש כוס שמן זית

בצל לבן גדול

מלח

 

אופן ההכנה:

מבשלים את העדשים בשלוש כוסות מים חצי שעה עד שהם כמעט מוכנים אך לא עד הסוף.

מוסיפים בורגול ומלח. מערבבים. משאירים על אש קטנה עד שהמים מתאדים.

בצד מטגנים את הבצל עד שנהיה ממש חום.ושופכים לאחר שהתבשיל הראשון גמור, עם השמן לאותו הסיר. מערבבים בעדינות.

דרך אחרת היא להוסיף את הבצל והשמן אחרי שהעדשים מתבשלים, מוסיפים לאותו הסיר שאליו מוסיפים בורגול.

מגישים חם.

אפשר להגיש עם לבן או עם סלט טיפוסי ערבי (שהוא סלט של עגבניות, בצל, נענע ולימון). אפשר להגיש עם זיתים ירוקים, צנון ובצל ירוק.

 


חמין תירס

 

החומרים:

חבילת גרגרי תירס קפוא

תפוחי אדמה

ביצים

בשר מס' 5 או 6 חתוך לקוביות או שלם

תבלינים: כמון, מלח, פלפל, פפריקה

3 שיני שום גדולות (שלמות)

שמן

 

אופן ההכנה:

בתחתית הסיר שמים את גרגירי התירס ומוסיפים מעל תפוחי אדמה, ביצים, בשר.

מתבלים בתבלינים, שום והרבה שמן.

 

גיוונים:

ניתן להוסיף שקית אורז או שקית עם גרגירי חיטה (לעשות בשקית מעט חורים עם מזלג).

אורז: מרק עוף, שמן, מים, אפשרי מעט כורכום, ושן שום. אפשרי להוסיף לאורז קוביות בשר.

חיטה: שמן, מרק עוף, מים, פפריקה ושן שום.

אפשרי להוסיף לחיטה רצועות שניצל או קוביות בשר.

 


 

קציצות לחם מטוגנות (קוקלס בספרדית)

 

החומרים:

פרוסות לחם

2 ביצים

מרק עוף

פטרוזיליה

מלח

אופציה: בשר טחון

 

אופן ההכנה:

משרים בקערה מלאת מים הלחם לחמש דקות וסוחטים.

מוסיפים ביצים, מרק עוף, פטרוזיליה, בשר טחון, מלח ומטגנים.

 


מאפה תפוחי אדמה

 

החומרים:

תפוחי אדמה קטנים מקורצפים (לא מקולפים) חתוכים לפרוסות דקות

שמן

פפריקה

מלח

אופציה: אבקת מרק בצל במקום פפריקה ומלח

 

אופן ההכנה:

מערבבים הכל ביחד. אופים בתנור או בטוסטר אובן בחום גבוה ורצוי לערבב מדי פעם.

 


לביבות בטטה

 

ללביבות:

1 ק"ג בטטות קלופות

1-1/2 כף רוטב סויה משובח

¾ כוס קמח (או יותר, לפי הצורך)

½ כפית מלח

קורט פלפל שחור, טחון טרי

חמאה לטיגון

 

לרוטב:

1 מכל שמנת חמוצה

2 כפות מיונז

מלח ופלפל שחור, טחון טרי

עירית קצוצה, לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

1. מבשלים את הבטטות במים, עד שהן מתרככות. מסננים ומקררים.

2. מועכים את הבטטות, מוסיפים סויה, קמח, מלח ופלפל. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

3. צרים לביבות ומטגנים במחבת טפלון שטוחה במעט חמאה, על אש נמוכה.

4. מערבבים את חומרי הרוטב, טועמים ומתקנים תיבול.

5. מגישים את הלביבות חמות, עם הרוטב בצד.


 

 

 

תפוחי אדמה ממולאים

המצרכים

1 כוס שמן זית
1/2 ק"ג בשר כבש טחון
1/2 ק"ג בצל קלוף וקצוץ
150 גרם צנובר
8 תפוחי אדמה גדולים ויפים
3 כוסות מרק עוף (או 3 כוסות מים רותחים עם 1/2 1 כפות מרק עוף)
מלח
פלפל שחור, טחון טרי
בהרת
1 כף אבקת מרק

אופן ההכנה:

1. מחממים את שמן הזית במחבת, ומטגנים תוך כדי ערבוב את הבשר עם הבצל והצנוברים, כרבע        שעה - עד שהבשר מאבד מאדמומיותו ומתפורר. מתבלים ומניחים את המילוי בקערה.
2. קולפים את תפוחי האדמה, ובעזרת קישואן או כף פריזאית יוצרים תעלה לאורך כל אחד מהם. את
     
התוכן קוצצים דק ושומרים בצד.
3. ממלאים את תפוחי האדמה בתערובת הבשר כמעט עד הסוף ועורכים בתבנית משומנת. מחממים
     
את התנור ל180- מעלות.
4. מחממים מרק עוף ומערבבים עם תוכן תפוחי האדמה. מתבלים ויוצקים על תפוחי האדמה
              
הממולאים.
5. אופים את תפוחי האדמה כחצי שעה. הופכים לפחות פעם אחת במהלך האפייה.
6. מעבירים את תפוחי האדמה לתוך סיר, יוצקים מעל את הנוזלים שנותרו בתבנית ומבשלים על אש
      קטנה במשך חצי שעה לפחות - עד שתפוחי האדמה מתרככים, אך עדיין נשארים יציבים. מגישים        
חם, יחד עם הנוזלים שנותרו בסוף הבישול.

 

תפוחי אדמה בנוסח הבית

 

מתכון של השף עמיר אילן, מסעדת דיקסי,תל- אביב.
תפריט בראנצ' ניו- יורקי.
התוספת הפופולרית ביותר למאכלי הביצים במטבח האמריקני. במקרים רבים משתמשים בתפוחי אדמה אפויים שנשארו מאתמול. ב"דיקסי" מכינים את המנה מתפוחי אדמה ננסיים בקליפתם.

 

המצרכים:

500 גרם תפוחי אדמה ננסיים, שטופים אך לא קלופים
3 פלפלים אדומים מתוקים גדולים, פרוסות לרצועות דקות
2 בצלים, רצוי אדומים, חתוכים לרצועות
75 גרם חמאה
2 כפות שמן לטיגון
טבסקו, מלח ופלפל לפי הטעם
שום כתוש

אופן ההכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה במים רותחים עד שהם מתרככים אך נשארים עדיין יציבים כ 20 דקות.     מקררים וחותכים לקוביות קטנות.
2. מחממים מחצית מהחמאה במחבת ומטגנים את הבצל על להבה בינונית, עד שהוא מתרכך 6 -5
       
דקות. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים עוד 5 דקות.
3. מחממים מחבת אחרת על להבה גבוהה, מוסיפים את השמן ומטגנים את תפוחי האדמה עד שהם
     משחימים. אין לערבב ולטלטל את המחבת, כדי לא לפגוע בהשחמת התפודים. מעבירים לקערה,        מערבבים עם הפלפל והבצל ומתבלים במלח, פלפל, טבסקו ושום כתוש. מערבבים היטב עם יתרת      החמאה. מגישים מיד.


 

כדורי פירה מטוגנים ממולאים בפטריות יער וכרישה

 

המצרכים:

400 גרם תפוחי אדמה
3 גבעולי כרישה
מעט חמאה
1 חב' פטריות יער (ירדן), קצוצות גס
4 כפות פירורי לחם
שמן לטיגון עמוק

 

אופן ההכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, מקררים וקולפים.
2. קוצצים את הכרישה ומטגנים על אש נמוכה עם החמאה, עד שהכרישה מתרככת מאוד (לפחות רבע
    שעה). מגבירים את האש ומוסיפים את הפטריות. מתבלים במלח ופלפל ומטגנים עוד כ7- דקות, עד     
שהפטריות מזהיבות וכל הנוזלים מתאדים.
3. מועכים את תפוחי האדמה לפירה ומתבלים במלח ופלפל.
4. צרים מהפירה עיגולים קטנים וממלאים בתערובת הפטריות
5. מגלגלים את הכדור בתוך פירורי הלחם.
6. מחממים את השמן ומטגנים את הכדורים עד שיזהיבו. מניחים על מגבת נייר לספיגת עודפי השמן.
     מגישים חם עם שמנת חמוצה.


קציצות תפוחי אדמה ממולאות בבשר

 

המצרכים:

1 ק"ג תפוחי אדמה
1 ביצה
1/4 כוס קמח
מלח ופלפל שחור, טחון טרי
למלית:
1 בצל, קצוץ דק
1 כף שמן
2 שיני שום, קצוצות
250 גרם בשר טלה רזה, טחון
1 כפית בהרט - ראה מסגרת
1 כוס עגבניות קצוצות ("טל")
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
קמח
שמן לטיגון

 

 

אופן ההכנה:

מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, מקלפים ומועכים לפירה חלק. מצננים.
מערבבים את הפירה עם ביצה וקמח, אם צריך מוסיפים עוד מעט קמח בכדי להגיע למירקם של בצק רך, כזה שיאפשר עיבוד נוח של הכופתאות. מתבלים במלח ופלפל.
מכינים את המלית: במחבת עם מעט שמן מטגנים את הבצל עד שמזהיב, ומוסיפים שום. מטגנים עוד דקה ומוסיפים את הבשר. ממשיכים לטגן עד שהבשר הופך פירורי ומשחים מעט. מתבלים ומוסיפים עגבניות ופטרוזיליה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כ15- דקות, עד שהתערובת כמעט יבשה.
לוקחים כף מהפירה ומשטחים לעיגול שטוח על כף היד. במרכז מניחים כפית ממלית הבשר וסוגרים את "בצק" תפוחי האדמה סביבה. מעצבים כדור, מקמחים ומניחים על מגש מקומח. בעת העיבוד מרטיבים מידי פעם את הידיים, למניעת הידבקות.
במחבת רחבה מחממים שמן לטיגון עמוק, ומטגנים עד שהכופתאות זהובות. סופגים על מגבת נייר, ומגישים חם.

  היכנס לעריכת כותרת תחתונה לשינוי טקסט זה