סגולותיהם הבריאותיות של 16 מזונות ירוקים    מצוות שכתובות בספר בראשית    מצוות שכתובות בספר שמות    לאוכל בשבת יש טעם מדוע?
   פרשת השבוע על פי הרב יואב שוכר    השביעיות המדהימות ביהדות
 
    דף הבית
    פרשות השבוע
    סגולות
    סגולות שבצמחים
    סגולה למצוא אבידה
    דת
    הלכות
    נרות חנוכה
    חודשים
    שבועות
    כיפור
    פרשת המן
    פרשת התשובה
    קישורים ודרשה
    מעשה ניסים
    חיים לאחר המוות
    ברכה על תופעות טבע
    צור קשר

ברוכים הבאים לאתר 

http://avigv55.com

דת ויהדות
של אברהם גבריאל

ו' ניסן התשס"ח (11.4.08) פ' מצורע
 

מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות?

מפני מה שואלים "מה נשתנה" בליל פסח, ואין שואלים "מה נשתנה" בליל חג הסוכות, שעוזבים דירת קבע המלאה כל טוב לדור בסוכה דירת עראי של נסרים וקרשים? אולם נראה שעל חג הסוכות אין מה לשאול "מה נשתנה" כי הסכן הסכין עם ישראל והתרגל בימי גלותו לנדוד ממקום למקום, לעזוב את ביתו ורכושו מדירת קבע וללכת במקלו ותרמילו במקל נדודים למצוא מקום מקלט, אבל לשבת על יד שולחן מלא ברכת ה' כמלך במסיבו, על זה לא הורגל עם ישראל עוד. וכן הבן שואל מה נשתנה (קרבן פסח).
 

עבדים היינו לפרעה במצרים

יש מפרשים בדרך הלצה, הקשר של שלושת פסקאות אלו: "הא לחמא עניא", "מה נשתנה", "עבדים היינו", כי הבן מתפלא על אביו שאומר: "הא לחמא ענייא, כל דכפין ייתי ויכול", שנעשה בפתע פתאום נדיב לב ובעל הכנסת אורחים, מה שלא נשמע ממנו כל ימות השנה, שהוא רגיל לברוח לרחוב אחר מפני העניים לבל יפגעו בו ויבקשו ממנו נדבה, ולכן שואל לאביו: "מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות"? ויהי כמשיב אותו: "עבדים היינו לפרעה במצרים", וממנו למדנו, מה פרעה אומר ואינו עושה, גוזר ואינו מקיים, אף אני אומר בפה ואיני עושה ("קול אומר קרא"). ומכאן מוסר השכל על אלו שאינם ממלאים חובתם באמת וצדק, ונמנעים מלתת "קמחא דפסחא" למוסדות התומכים בעניים, לקראת חג החרות. והחי יתן אל לבו, לבל יעשה כמעשה פרעה. ובזה יש לבאר מה שמקדימים לומר לפני סעודת ליל פסח: " הללויה הללו עבדי ה'" (תהלים ק"ג, א) ולא עבדי פרעה (מגילה יד.) לבל נתנהג באמירת "כל דכפין ייתי ויכול" כעבדי פרעה, לסגור הדלת אחריו (ילקוט הגרשוני)
 

ליל הסדר

ליל הסדר, ליל התקדשות והארה הוא, לילה בו מתעוררת הנקודה היהודית אצל כל אדם, עד שגם לבן הרשע יש בו תקווה. בליל הסדר נצטווינו במצוות "והגדת לבנך", "הגדה" מלשון המשכה ואיך ממשיכים לב הבן לעניין יציאת מצרים? בסיפור יציאת מצרים!

ולא לבן בלבד, אלא אף האדם עצמו: "ואפילו כולנו חכמים כולנו נבונים כולנו יודעים את התורה – מצווה עלינו לספר, ומדוע דווקא בסיפור ומשל?

הסיפור והמשל דומים למשלו של המגיד מדובנא זצ"ל.

מעשה בילד שובב שלא רצה ללמוד. בכל בוקר ניטשה בבית מלחמה חדשה, בכל יום סרב ללכת ללימודיו. בכל יום צעקו, איימו, התחננו.  בכל יום – מחדש.

ואז, כאילו להגדיש את הסאה הגיע לעיר... קרקס!

באה האם לקבול בפני המלמד: מה יהיה עתה, הלא כעת תוסח דעתו כליל?

וכאילו להכעיס נטע הקרקס את אהלו מול בית התלמוד תורה, מה יהיה? להפתעתה, חייך המלמד. נפלא, אמר.

תמהה האם. למחרת שלחה אותו ללימודיו. לראשונה, הלך בהתלהבות, קל כנשר ורץ כצבי.

אבל האמא ידעה מדוע, ולבה דווי. הילד רץ אל הקרקס להזין את עיניו במראה המרתק – והמלמד חכה לו שם, נטלו בידו והעבירו את הכביש, אל התלמוד תורה...

כך שובה המשל את לב האדם, לבו נפתח לקראתו, ו"המלמד" מחכה לו בסוף הדרך, להורותו את הנמשל...

"מצווה עלינו לספר". ומדוע? כך אמרו חכמים: כי החכמה, הבינה והדעת – בהשכל משכנם, ואילו הסיפור מרעיד נימים חבויים בלבבות! וכבר המליצו על כך את דברי המשנה "לא המדרש עיקר, אלא המעשה". לא הדרשה והרעיון ימשכו את הלב, אלא ספור המעשה, שאתו יזדהו ואת לקחו יחוו!

הרמב"ם סקר את סוגי הדיבורים למחלוקותיהם. בכלל "הדיבור הנאהב" מנה את סיפור שבחיהם של צדיקים כדי שילכו בדרכם, ואת גינוי פעולות הרשעים למען ימנעו מנתיבתם. וכבר פרשו בכך את מאמרם ז"ל "תולדותיהם של צדיקים – מצוות ומעשים טובים". הקורא את קורות ימיהם ותולדותיהם, יוסיף במצוות ובמעשים טובים!

יתן ה', ויעוררו הדברים הד בלבבות ויוסיפו נדבך בחובת הריבוי בסיפור יציאת מצרים ושינון לקחיה, ונזכה לגאולה הקרובה בה נראה נפלאות כימי צאתנו ממצרים לחירות עולם.
 
בס"ד
 

חכם מה הוא אומר?

חכם מה הוא אומר: מה העדות והחוקים והמשפטים. רשע מה הוא אומר: מה העבודה וכו'. העניין בדרך רמז, שהחכם בבואו לעיר אשר איוה למושב לו, ראשית שאלותיו על דברי עניני היהדות, באיזו שכונה נמצא בית המדרש? ואיה מקום כבוד התלמוד תורה? וכיוצא בזה, כדי לקבוע דירתו סמוך למקומות קדושים אלו, אבל כשיבוא  אחד מעמי הארץ לעיר, ראשית שאלותיו על עסקי מקח וממכר (ביזנס), האם יש עבודה בעיר? ואיה איפה תחנת "לשכת העבודה"? וזה שאמר: חכם מה הוא אומר מה העדות החוקים והמשפטים. איפה בית המדרש ובית הספר לתינוקות של בית רבן. ואילו רשע מה הוא אומר: מה "העבודה" (קרבן פסח).
 

רשע מה הוא אומר

רשע מה הוא אומר: "מה העבודה הזו לכם" (שמות יב, כו). יתכן, כי שאלת הרשע היא, בחשבו, כי להשיג את החרות שלנו, לא היינו זקוקים לישועת ה' במשך רד"ו שנים, שהיינו בגלות ושעבוד מצרים, בתנאים לא אנושיים, אלא היינו יכולים להשיג זאת גם על פי דרך הטבע, בכוחנו ועוצם ידינו, להתמרד ולהתקומם נגד משעבדנו ולהפציץ את ארמון המלך והשרים, ולהכות בהם שוק על ירך, עד שבעל כורחם שלא בטובתם ישחררו אותנו בהקדם, ולכן שואל הרשע לאמור: "מה העבודה הזו לכם", להקריב זבח תודה וקורבן פסח וכל הדר, וסיפור יציאת מצרים בהודות והלל לה' יתברך, לכן אמר: אף אתה "הקהה את שיניו" ואמור לו "בעבור זה עשה ה' לי בצאתי ממצרים" (שמות יג, ה). היינו כי "הבוסר" שהוא לפני בישול הפרי ככל הצורך, מקהה את השיניים, ואף הגאולה שעודנה בוסר, ועוד לא הגיע זמנה המתאים, אינה אלא קהיון שיניים, ושוא תשועת אדם. וכמו שקרה לבני אפרים שמנו לקץ יציאת מצרים וטעו, והרגום אנשי גת (סנהדרין צב:). אולם "בעבור זה עשה ה' לי", כדי להכנס בעול המצוות קרבנו המקום לעבודתו, וכמו שכתוב: לא אמרתי אלא בשעה שמצה ומרור מונחים לפניך.
 

תם מה הוא אומר

תם מה הוא אומר וכו', "בחוזק יד הוציאנו ה' ממצרים מבית עבדים" (שמות יג, יד)

והנה עניין "חוזק יד" מכוון אל הנסים והנפלאות שהם למעלה מן הטבע, והן הן גבורות ה', ואם יתחיל לומר לבן "התם" בהלכות פסח (כמו אצל החכם), לא ימצא בהם חפץ וישתעמם מרוב תומתו, וצד תמות במקומה עומדת גם לאחר התשובה, לכן מוטב להרחיב לספר לו בדרך אגדה וספורי "מעשיות" ובמשלים ובדיחות , כדי שימשוך את לבבו. וכמליצה הידועה: לא המדרש עיקר אלא 'המעשה', שעל ידי מעשיות ימשכנו בעבותות אהבה להתקרב אל התורה ויראת ה' טהורה כפי השגתו. "ותמימים ינחלו טוב" (משלי כח, י).
 
העלון מוקדש להצלחת רוברט ושושנה גזיאל הי"ו ובני ביתם
בכל אשר יפנו ישכילו על מרומי ההצלחה ברוב אושר, עושר וכבוד, לאורך ימים ושנים והשי"ת
ישמור צאתם ובואם לחיים טובים ולשלום. אכי"ר.
 

דבר מו"ל אשכולות:

1.                  העלון אסור בהוצאה וטלטול בשבת, במקומות בהם אין ערוב.

2.                   כתובת המערכת: משפ' מלכא, ת.ד. 240 מושב בורגתה 42860. טלפקס: 09-8941781, נייד: 054-5432217

 
בס"ד
 

אלו קרבנו לפני הר סיני

אחד מראשי המשכילים אמר פעם לגאון מפורסם: רבי, כעת התרחקנו מהר סיני הרחק כמטוחי קשת ורווח לנו, כי פרקנו מעלינו עול תורה ומצוות הכבדים מנשוא. השיב הגאון במשל: מספרים על חכמי חלם שניסו להרחיב את השטח של עירם, כי לא יכלה הארץ שאתם, והמקום צר מהכיל. נתכנסו וישבו על מדוכה זו, נענה ראש הקהל ואמר: בהיות שמצד צפון ההר חוסם את מבואות העיר, על כן עצתי אמונה להתאסף כאיש אחד חברים ולדחוף את ההר קדימה, ובזה ירחיב ה' לנו ופרינו בארץ. כל המשתתפים באספה הסכימו להצעת ראש הקהל "המחוכמת", גזרו על ביטול מלאכה על כל בני העיר, ויצאו כולם ביום המיועד ויתקרבו אל ההר, פשטו את גלימותיהם, ועשאום כמין כרי, ערמה גדולה של גלימות ונטפלו אל ההר לדחוף אותו בכל כוחם. ויהי הם עושים אנה ואנה בעמל וביגיעה רבה, ופניהם אל ההר, עברו על ידם אנשים מדינים גנבים, ובראותם כי אין איש שם על לב, לקחו את כל הגלימות המונחות לפניהם, וימהרו וינוסו משם עם שללם בידיהם. כעבור זמן, כשחשבו אנשי חלם לנוח מעמלם, פנו לעבר חניית גלימותיהם, והנה נפקד מקומם. אמר להם ראש הקהל בצהלה: לא לחינם יגענו, כנראה שדחפנו את ההר מרחק כה רב עד שאין גלימותינו נראות לעינינו.

והנמשל, אמנם אתם "הצלחתם" לפשוט את עדייכם  וגלימותיכם שנגנבו על ידי היצר הרע אשר בעוכריכם, עד "שנדמה" לכם שהתרחקתם כברת ארץ מהר סיני, אולם דעו כי בעל כרחכם "ישראל" אתם, כי אף על פי שחטא – ישראל הוא, ולא יכלתם להזיז את ההר כמלוא נימה, ואין לך דבר העומד בפני התשובה. הדברים שיצאו מלב טהור עשו את פעולתם, ומצאו מסילות בלב "המשכיל", ושב ורפא לו.
 

אלו נתן לנו את התורה ולא הכניסנו לארץ ישראל – דיינו.

הדברים הללו מכוונים נגד החלוצים החופשים החושבים לבנות ארץ ישראל בלא תורת ישראל, ולכן אמר שהעיקר היא התורה, ולכן לא אמר: אלו הכניסנו לארץ ישראל ולא נתן לנו את התורה – דיינו. כי ארץ ישראל בלא תורה אינה טובה יותר מחוץ לארץ, ואדרבה, מוטב להישאר בחוץ לארץ ולא לעשות עברות בארץ ישראל. שהם מכעיסים את המלך בפלטרין שלו,ועליהם נאמר (ישעיה א, יב) "מי ביקש זאת מידכם רמוס חצרי".

ומעשה בהגאון רבי א. י. קוק ז"ל, שנזדמן בקיבוץ אחד שבארץ ישראל. ראה אותם שהם מדקדקים בעבודה, ואינם מדקדקים בתורה ובמצוות, אמר להם: בני! אספר לכם מעשה שהיה: מעשה בחכם וזקן שחלה ושכח תלמודו, ואפילו צורת האותיות של אל"ף בי"ת נשכחה ממנו, שאל ברופאים ואמרו לו: אין לו תקנה אלא להכנס לבית ספר של תינוקות, ולחזור ולהתחיל מאל"ף בי"ת. לימים הרגיש בו המלמד, שהוא מתנהג כתינוק בין תינוקות, חובל באחרים, ועושה מעשה ילדות, אמר לו: באמת אמרו תלמודך תלמוד תינוקות, ואף על פי כן את תסיח דעתך  שזקן וחכם אתה.

והנמשל, אף אנו כך, מיום שגלינו מארצנו נשתכחו ממנו מלאכה ועבודה, והרי אנו חוזרים לתחילתן, מכל מקום לא נסיח דעתנו שבני עם זקן וחכם אנחנו (קרבן פסח).
 
בס"ד
 
"אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן"
 

יש להבין את תשובתו של האב לבן החכם: "אף אתה אמור לו כהלכות הפסח". מהו "אמור לו כהלכות הפסח" – בכ' הדמיון? ומדוע מכל מצוות הפסח נבחרה הלכה אחת בלבד, ש"אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן"? התשובה תובן במשל של רבנו בחיי זצ"ל:

מעשה בחכם שבא לבית חברו, טירת אצילים עתיקת יומין. בעינו החדה הבחין במרצפת שמשונה מחברותיה.

אמר לחברו: "שמח בחלקך, יש כאן מטמון מימי קדם!"

התרגש בעל הבית ועקר את המרצפת ממקומה. ואכן, כאשר שיער החכם – כן היה. מתחת למרצפת נטמן ארגז עץ מתפורר, שחוזק בחישוקים חלודים. במאמץ רב העלהו, עקר את המכסה, וכגודל הציפיה – כן גודל האכזבה. לא היו שם אלא ריקועי גרוטאות שחורים...

"חבל היה על המאמץ", מלמל ונאנח.

חייך החכם ואמר: "הבא נא קערת חומץ ופנכת מלח".

החומרים הובאו, והחכם נטל גרוטאה אחת. מרק אותה במלח, שטף אותה בחומץ, ולעיניו המשתאות של בעל הטירה הוסר הלכלוך ונוקתה החלודה, והשחרורים פינתה מקומה לבוהק כסף נוצץ וזוהר.

אמר לו החכם: "הנה, המטמון לפניך. הוריתיך איך לטפל בו – עשה כן בשאר המטבעות, ותתעשר עושר רב!".

כך גם דרך הרב והתלמיד. התורה רחבה מני ים היא ועמוקה לאין חקר. מה עושה הרב? נוטל הלכה אחת כדוגמה, ומלמד כיצד לחדור לעומקה ולפענח את צפונותיה, כיצד יש "למרקה" עד היות לה ברק, לחשוף את הודה וזיוה, ומורה לתלמיד לעשות כן בשאר ההלכות הדינים והסוגיות.

זוהי גם תשובתו של האב לבן החכם, השואל: "מה העדות החוקים והמשפטים", מה טעמם ועניינם. לא תוכל לענות על הכל, לפרט כל דבר. "אף אתה אמור לו כהלכות הפסח". קח פרט אחד לדוגמה: "אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן"... (חובתהלבבות).

"אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן", זוהי ההלכה האחרונה בהלכות הפסח, וטעמה, כדי שישאר בפיו טעם הפסח והמצה. ויש להבין, מה שייכות הלכה זו לשאלת הבן החכם: "מה העדות והחוקים

התשובה תובן במשלו של הגאון רבי אברהם חכם זצ"ל, רבה של כְּרֶמֶנְשָׂאָה שבפרס:

שר צבא הגה תוכנית מתקפה על האויב, קרא למפקדי הגדודים והפקיד בידיהם את תוכניות הקרב, גדוד גדוד ותפקידו, מקומו ושעתו.

הלכו המפקדים וערכו את גדודיהם, יצאו עמם למקומות שנקבעו להם. זה בבקעה וזה בהר. זה ישב במארב וזה המתין בעתודה. ועתה, הבא נתאר לעצמנו שחיילי הגדוד, שנצטוה לשבת במארב, במחסה השיחים, ולהמתין בדומיה שלוש שעות, רואים את חיל האויב לרגליהם, שאננים ובוטחים, ואנשיו אינם חושדים במאום – ודאי יתמהו: מה הפקודה המוזרה הזאת, לשבת באפס מעשה, להמתין בחיבוק ידיים?

ונתאר לעצמנו שיקומו ויעשו מעשה. יפרצו לשטח האויב – וככלות הכל, הן מתי מספר הם, ויתעשת האויב מהרה ויגבר עליהם, גורם ההפתעה יאבד, וההתקפה כולה תיכשל...

אבל אם ימתינו בסבלנות, בקבלת מרות, בלי להבין דבר לאשורו, מתוך בטחון במפקדם והסתמכותם על שיקול דעתו, אזי בהגיע הזמן, תחל התקפה משולבת ומתואמת, כל גדוד במגזרו. כל כח יכבוש את יעדו, ההפתעה תהיה מושלמת והמכה מוחצת, והנצחון שלם –

או-אז יוכלו לנתח את מהלך הקרב ואת הערכותו, ויבינו כל פרט בתוכנית וכל שלב במערכה. גם אם לא יבינו ולא ישכילו, הנה זאת ידעו – שהתוצאה הורתה, שהכל נעשה בדעת ובתבונה, וכדאי הוא המפקד לסמוך עליו...

הוא הדין בענייננו. הבן החכם שואל: "מה העדות החוקים והמשפטים?" מדוע כך ולא אחרת? "אף אתה אמור לו כהלכות הפסח" – עד להלכה האחרונה. כלומר, כדי להבין, עליך ללמוד הכל בהיקף נרחב ומושלם. "אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן" – עד לסופו של ליל הסדר, שישאר טעם הפסח והמצה. כלומר, אינך יכול להבין למקוטעין, ואינך מקיף הכל בכל. סמוך אפוא על הבורא יתברך, שמצוותיו טובות ונפלאות ומשלימות זו את זו, כל אחת מהן ותרי"ג המצוות התלויות בה, ויחדיו הן משלימות את האדם, משליטות אותו על יצרו ומקרבות אותו אל בוראו – ומה לנו עוד?! (יוסף דעת, יזרעאלי).
אתר זה נבנה על ידי יוסף גבריאל 0502839992