דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

היעילות בהוספת ויטמין E

‏ויטמין  E ‏הוא ויטמין מסיס שומן, המשתייך למשפחת תרכובות בשם טוקופרולים . אלפא- טוקופרול הוא הנפוץ ביותר בין שבעת הטוקופרולים. ויטמין E ‏ התגלה בשנת 1922 ‏ והיום נחשב לרכיב תזונה חיוני. ויטמין E ‏ נפוץ במזונות הלא מעובדים, אולם תהליכי עיבוד הורסים את רובו וזאת הסיבה שהיום באופן נורמאלי אנחנו צורכים הרבה פחות ויטמין E ‏ מאשר לפני 100 ‏ שנים.
יעילותו של ויטמין E במאבק נגד חמצון שומנים הנובעת מאימוני ספורט. דרישת מוגברת לחמצן דרושה לצורך אימון שרירים, אך היא גם עלולה לגרום נזק לחומצות שומניות בלתי רוויות שונות המצויות בממברנה. התופעה ידועה בשם "פראוקסידציה של שומנים". הוכח שהוספת ויטמין E מונעת או מצמצמת את עליית חמצון השומנים על ידי פעולתו כמונע חמצון שובר שרשרת.
 

ארבעה תהליכים יידונו במהלך העבודה

1.       יצירה מוגברת של רדיקל חופשי במערכת המיטוכונדריאלית להעברת אלקטרונים באמצעות היפוקסיה.
2.       יצירת רדיקלים חופשיים בעקבות נזק מכני או מורפולוגי לשריר בסוגים מסוימים של אימונים.
3.       נזק מכני כגורם לשחרור של ברזל חופשי ממיוגלובין ומחלבונים קושרי ברזל אחרים. ברזל זה מפעיל מפל של תגובות שרשרת של רדיקלים חופשיים, המסתיימת בחמצון שומנים ובחמצון חלבונים מזורז על ידי ברזל.
4.       עלייה של קרבונילים חלבוניים המצביעים על חמצון של חלבונים לאחר אימוני סיבולת והתשה.

על פי מחקר אחר, עלתה יצירת רדיקלים חופשיים בשריר הלב של עכברים החשופים לאימונים אינטנסיביים מידי יום (שחייה במשך שישים יום (KUMER ET AL,1992).
 
ידוע גם שנזק לשרירים מתרחש בזמן אימונים מאומצים, כפי שהודגם על ידי דליפת אנזימים מהשרירים לפלסמה בעקבות פראוקסידציה של שומנים. פעולת אנזים הקראטין קינאז (CK) בסרום מיועדת למדוד זאת. במחקר אחר נמצאה עלייה בפעילות הקראטין קינאז בסרום בעקבות ריצת מרתון, כאשר הגברים סבלו מיותר פגיעות בשרירי השלד מאשר הנשים.
 
בשני מחקרים עם קבוצת ביקורת שקבלה פלצבו הודגמה ירידה בביצועים גופניים ופגיעה בזרימת הדם עקב שהייה ממושכת בגבהים. אבל מתן תוספת ויטמין E מנעה השינויים האלה. אצל מטפסי הרים שקיבלו 400 מ"ג ויטמין E במשך 4 שבועות, נמנעו ירידות בחדירות אריטרוציטים, בעוד שאצל מקבלי הפלצבו הייתה תופעה הפוכה. אי לכך המסקנה, שמאמץ גופני ממושך בגבהים גבוהים עלול לפגוע בתכונות זרימת הדם ושוויטמין E מסוגל למנוע ליקויים אלו.
מטפסים קיבלו 200 מ"ג ויטמין E פעמיים ביום, דבר שמנע עלייה בפליטת פנטאן בזמן הנשימה, כלומר, לא התרחשה פראוקסידציה של שומנים.
 
כדי להמשיך ולהוכיח את יעילותו של ויטמין E, נערכו מחקרים שבהם הוגבלה צריכת ויטמין E בצורה חריפה בדיאטה. נמצא שחסך בוויטמין E, גורם לעלייה בנזק של רדיקלים חופשיים ולירידה בכושר הסיבולת. יחד עם זאת, במחקר שנערך על נקבות של עכברים, לא השפיע החסך בוויטמין E או האימונים ולא השילוב של שניהם, על פעילות האנזימים נגד חמצון: סופר-אוקסיד דיסמוטאז (SOD), קאטאלזה (CAT), או גלוטאטיון פראוקסידאז (GPX) בשרירי השלד, בלב או בכבד החיות. ניתן להסביר זאת על ידי רמות גבוהות של אסטרוגן המצויות אצל נקבות העכברים. האסטרוגן הוא בעל תפקיד מפתח בהגנה על הנקבה נגד פראוקסידציה של שומנים הנובעת מאימונים.
 
תפקיד ההגנה של ויטמין E, הרי שמספר הולך וגובר של מחקרים מצביעים על ביקוש הולך וגובר לוויטמין E למניעת נזק ברקמות הקשור לרדיקלים חופשיים וכדי להבטיח שאימונים גופניים רגילים יהיו מרכיב חיובי של סגנון חיים בריא.
 
logo בניית אתרים