דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

יתר לחץ הדם, הסתיידות העורקים ומחלות לב – ד"ר קובי עזרא

יתר לחץ הדם, הסתיידות העורקים ומחלות לב, ד

מהו לחץ דם? לחץ דם הינו הלחץ שמפעיל הדם על דפנות כלי הדם. המונח לחץ דם מתייחס ללחץ דם עורקי אלא אם כן מצוין אחרת. לחץ הדם העורקי הוא הלחץ בעורקים המובילים דם לאברי גוף (לא בעורקי הריאה) כמו למשל עורק הזרוע.

 

טרשת עורקים "הסתיידות עורקים" או בלועזית אם תרצו: atherosclerosis, הינו מצב שבו ישנו שקיעת שומנים וסידן בעורקים, תהליכים אלה ואחרים גורמים לאיבוד הגמישות של העורקים ו/או להיצרותם. מכאן ניתן להבין כי טרשת העורקים פוגעת בזרימת הדם בעורקים, וכאשר הדבר מתרחש בעורקים המספקים דם ללב (העורקים הכליליים \ הקורונריים) התהליך עלול לגרום לפגיעה בשריר הלב החל מתעוקות חזה (אנגינה פקטוריס) ועד למקרה הפטאלי התקף לב.

 

הכלל הראשון במחלות אלה הוא: הימנעות ממלח בישול ולמעט בירקות המכילים הרבה נתרן (סלק אדום, כרפס, עגבניות, גזר) כן חשוב מאוד לצמצם ואף להימנע לגמרי מחלבונים שמן החי (בשר, ביצים וכו'). באנגינה פקטוריס ובהסתיידות הכליות – אף מתוצרת חלב. על אחת כמה יש להימנע במחלות אלה משמנים שמן החי ומשמנים רווים, המעלים את הכולסטרול בדם. גם ביתר השמנים יש לנהוג בצמצום.

 

בחולים במחלות אלה יימנעו מכל מזון וירק הגורם תסיסות וגזים. העיקר הוא למעט במאכלים בארוחה אחת ולא למלא את הבטן. כך רצוי לצמצם בנוזלים ובמזונות המגרים לשתיה (דברי מתיקה, תבלינים חריפים וכו'). כי נוזלים מרובים מכבידים על עבודת הלב ומחזור הדם.

חשובות מאוד במחלות אלה שלוות נפש ולעיסה טובה.

לבסוף יש להזכיר את חשיבותם של "ימי פירות" או "ימי מיץ", בייחוד לשמנים ולכבד משקל. בפירות ואורז מטפלים ביום במחלות לב גם ברפואה הכללית.

 

רכיבי תזונה חשובים נוספים הם: קו-אנזים Q10, אנטי-אוקסידנטים, כגון: ויטמין C, ויטמין E, חליטות צמחים ומצחי מרפא כגון: עלי זית.

השמנה עלולה לגרום לעלייה ברמות הכולסטרול בדם. במקרה כזה לעיתים אין פגם גנטי בכבד. הטיפול במקרים אלה הוא דיאטת הרזיה: ההפחתה במשקל מחזירה את המצב לתקנו, בלי תרופות ובלי להימנע ממזונות המכילים כולסטרול.

חומרים כגון: ויטמינים C ו- E אנזימים שונים,  חומצות אמינו המכילות גופרית (כגון: מטיונין וציסטאין). חשוב לדעת שבכדי שרכיבים מזינים אלו יגיעו אל התאים הם זקוקים, "להסעה" ע"י זרם הדם.

רוב הכולסטרול שבגופנו מצוי בבלוטות האדרנל, היפופיזה והורמוני המין המכילים כולם כולסטרול, ובבלוטת האנדוקריניות אין אפשרות להמיר את הכולסטרול לאחר השימוש בו, בלא עזרת ויטמין 5B .

הלציטין שמשמש כמתחלב המפריד שומן לחלקיקים זעירים. כשהוא מסלק את החלקיקים מהדם הוא מרחיק ממנו את הגורם העשוי לעודד את היווצרות הקרישים.

ויטמין  :E ויטמין E מגביר את יכולתו של מחסור הדם להעביר דם וחמצן ללב ומצמצם את דרישת הלב לחמצן. ויטמין E פועל כגורם אנטי קרישה וזאת כשאינו מפריע לתהליך של קרישת הדם בפצע. ויטמין E כאנטי אוקסידנט מסייע להגן על חומצות השומן הבלתי רוויות. ויטמין E מסיע לתיקון וחידוש הקפילרות. ויטמין E מסיע לשמור על גמישות של הרקמה שנפגעה מטרומבוזה.

logo בניית אתרים