בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 
 

מתכונים  מהמטבח

הערבי בישראל
 

  
   מדריך הדפסה וחיפוש    צור קשר    פורום    המומלצים    הטחינה    כתבות    תן חיוך    זכויות נכים ומוגבלים
 
    דף הבית
    תרבות האוכל הערבי
    על המאכלים המסורתיים
    תבלינים
    מילון ערבי-עברי-ערבי
    סלטים שונים
    סלטים דגנים וקטניות
    סלטים וירקות מבושלים
    מתכונים - ביצים וירקות
    מתכונים - דגנים וקטניות
    מתכונים - בצקים מאפים
    מתכונים - עם יוגורט
    מתכונים - מרקים
    מתכונים - דגים
    מתכונים - עוף
    מתכונים - ממולאים
    מתכונים - בשר /עגל
    מתכונים - טלה וכבש
    מתוקים, עוגיות ועוד
    תרופות בית !
צמחים ומאכלים
המשמשים כתרופה
למחלות שונות
 
 
חִילְבֶּה (حلبة):
צמח ממשפחת הקטניות (גרגרנית יוונית בשמו העברי).
מכיל מרכיבים פעילים המסייעים במניעת ייצור כולסטרול וספיגתו.
לזרעי החִילְבֶּה מיוחסות תכונות
ריפוי והקלה בשלל מחלות ובעיות גופניות, כגון סוכרת, כאבי בטן,
שיעול, לחץ דם גבוה ונשירת שיער.

חלמית (חוּבֵּיזָה, خبيزة):
צמח עשבוני הגדל בר, אך גם בגינות הבתים.
מניב פרי קטן ואכיל. עליהם של מיני חלמית רבים משמשים, לאחר בישול,
בחביתת ירק או בקציצה מטוגנת.
מאכל מומלץ לחולי סוכרת ולשומרי משקל.
ניתן לקנות חלמית בחורף ובאביב, בעיקר בשווקים, ולהקפיאה לשימוש מאוחר.

חרחבינה מכחילה (שוּכּ אל עקרבּאני, شوك العقرباني):
עשב רב-שנתי הגדל בעיקר בשדות נטושים.
בתחילת החורף מפתח הצמח שושנת עלים רכים, הראויים למאכל אדם.
ערביי ישראל נעזרים בחרחבינה לחיזוק חניכיים, לריפוי פצעי קיבה, תולעי מעיים,
פצעים ושריטות, סוכרת, מחלות מרה ועקיצות עקרב
(מכאן גם שמה בערבית, שפירושו עשב העקרבים).


נזיד עדשים (עַדַס מַגְ'רוּשׁ, عدس مجروش):
מומלץ לשומרי משקל ולסובלים מחומציות בקיבה.

סלט רגלה (סַלָטַת פַרְפַחִינָה, סלטת ריג'לֶה) سلطة فرفحينا:
פרפחינה, או בשמו העברי רגילת הגינה, גדל כעשב שוטה בגינות, בשדות ובשטחים פתוחים.
להכנת הסלט קוצצים את כל חלקי הצמח שמעל הקרקע ומתבלים בחומץ, שמן זית ומלח.
אפשר לצקת עליהם גם שמנת או לֶבֶּן.
לצמח מיוחסות סגולות ריפוי של דרכי העיכול, כיב קיבה (אולקוס) וסוכרת.
נמכר בשווקים בחודשי הקיץ והסתיו.

קַרְקָדֶה (كركدة):
חליטת תה מצמח ההיביסקוס, העשיר בוויטמינים ובחלבונים.
עלי הקַרְקָדֶה המיובשים נפוצים בעיקר במצריים, אבל אפשר להשיגם בכל השווקים הערביים.
זקני הכפר מייחסים לקרקדה סגולות ריפוי שונות.
מחקרים מדעיים הראו, כי ההיביסקוס תורם לחיזוק המערכת החיסונית ולחילוף החומרים.

רוטב בשר ועכובית הגלגל (עַכּוּבּ וַלַחְמֶה, عكوب ولحمة):
עכּוּבּ נחשב בעיני הפלאח הערבי כירק השדה המשובח ביותר.
עוקרים את הצמח על שורשו המעובה ומבשלים עם בשר ובצל.
מנה מזינה המומלצת לסובלים מבעיות עיכול, מחלות כבד, אלרגיות ובחילות.
 
 
שומר עם עדשים (עַדַס וַשׁוּמַר, عدس وشومر):
צמח רב-שנתי הנפוץ כמעט בכל אזורי הארץ.
תעשיות המזון והמשקאות החריפים עושות שימוש נרחב בעליו, גבעוליו וזרעיו.
ניתן לקנות את שומר השדה באביב, בעיקר בשווקים הערביים.
קדירת שומר עם עדשים עשויה להקל על כאבי בטן, נפיחות, חוסר
תיאבון, ריח רע מהפה, שיעול ועוד.

שמן זית:
המשובח שבמיני השמנים, פריט חובה בכל מטבח ערבי.
מכיל כמות גדולה של חומצה אוליאית התורמת להקטנת הכולסטרול הרע וכן נוגדי חימצון.
מכאן השימוש הנרחב שנעשה בו גם ברפואה העממית הערבית,
המייחסת לו מעל 100 סגולות רפואיות, בהן איזון העיכול, הורדת כולסטרול ומניעת צרבת.
נהוג גם למשוח שמן זית על הגוף, להקלה על שיעול, שפעת או הצטננות.

תאנים בשומשום (קְטֵין בִּשׂוּמְשׂוּם, قطين بسمسم):
מומלץ לסובלים מקשיי עיכול.

תה מרווה (שָׁאי מִירָמִיָה, شاي ميرمية):
חליטה מצמח המרווה (או בשמו המלא, מרווה משולשת), צמח מרפא ותבלין רב-שימושי.
מומלץ לטיפול בכאבי בטן, הצטננות, לחץ דם גבוה, פצעים ופטריות.

תה קורנית (זַעְתַר פַרְסִי, زعتر فارسي):
חליטת עלי קורנית, צמח בעל ענפים מעוצים הגדלים בצפיפות.
ברפואה העממית משמש התה לטיפול בשיעול, הצטטנות, כאבי שיניים,
מחלות עיכול, עצירות, חוסר תיאבון וחולשה כללית.

תפוח בתנור (תוּפָאח וַעַסַל, تفاح وعسل):
תפוח בדבש. ממתק מומלץ לסובלים מקשיי עיכול.
 
שקדים ( لوز):
שקדים טובים עבור חולי סכרת כי אין בהם כל עמילן.
מכינים מהם קמח לאפיית בסקוויטים ועוגיות לחולים.
כירסום מספר שקדים מועיל לשיכוך צרבת. השקד המתוק סותר את חומצות הקיבה,
משמש תרופה נגד שיעול, משחרר ליחה, מדכא כאב ראש, דיכאון ועוד.
התרופה נוצרת ע”י כתישת הזרעים ומיצוי השמן מתוכם, או אכילת רסק הזרעים.
ניתן לערבבו עם חלב, או עם מיץ לימון או עם דבש.
בנוסף השקד גם מטפל ב…
טיפות אוזניים:
 מטפטפים 3 טיפות שמן שקדים לכל אוזן, מומלץ לחמם קמעא את השמן,
ולטפטף אותו לאוזן כשהוא פושר.
תבלול בעין:
 כותשים 10 גר’ זרעים, חולטים את החומר הכתוש בחצי כוס מים,
משהים קמעא, ומטפטפים 2 טיפות מהמשרה לכל עין.
מחלות עור:
מבשלים 100 גר’ שקדים כתושים בליטר מים במשך חצי שעה.
טובלים מגבת במרתח, ומנגבים בו את העור הנגוע.
תאוות המשגל:
אכילת שקדים מגבירה את תאוות המשגל ומועילה לאלה הנכשלים במשגל.
 
נענע :
נענע מסווגת כקרמינטיבית- carminative, כלומר מסייעת בהקלה על עוויתות מעיים
ובסיוע לתפקוד תקין של מערכת העיכול. נענע שימשה כעזרה כללית למערכת העיכול
ולטיפול בהפרעות בעיכול.
להקלה על כאבים במערכת העיכול:
מומלץ לשתות חליטת נענע או ספל תה נענע מספר פעמים ביום.
זעתר :
זעתר מסייע בטיפול בדלקות גרון, הצטננויות, נפיחות במעיים וכאבי בטן. בבית הערבי 
נחשב ה זעתר בעל סגולות ריפוי רבות: חיטוי וחיסון הגוף, הקלה על כאבי ראש,
חיזוק הזיכרון וכוח הגברא.
להלקה על כאבי ראש וחיזוק הזיכרון:
מומלץ לחלוט במים כף גדולה של עלים.
ניתן גם להשרות עלי זעתר בתוך שמן זית.
 

   
 
 
תודתי ניתנת לכל הבשלנים וכותבי המתכונים שאת עמלם
אנו מפרסמים באתר זה
וכל המוסיף יבורך
תודה