בחירת עובד זר
בבחירת עובד זר רצוי לשים לב לנקודות הבאות:
1. חשוב שכל בני הבית ירגישו בנוח עם העובד הזר (לדוגמא אם המטופל הוא גבר, אך אשתו לא מרגישה נוח שגבר זר יגור איתם בבית, זו נקודה שצריך להתייחס אליה.)
2. רצוי שלעובד הזר תהיה יכולת לתקשר עם בני הבית, כיום ניתן למצוא עובדים זרים שיודעים עברית, אבל גם אם לא, ניתן למצוא עובדים זרים שיודעים שפה שהמטופל מבין.
3. חשוב לקחת בחשבון את סוג המטופל והטיפול ולהתאים עובד זר מתאים למימדיו ולצרכיו של המטופל . (לדוגמא מטופל כבד משקל שזקוק לעזרה במעבר מכיסא למיטה,זקוק לעובד זר חזק פיזית וכו')
4. רצוי מאד לקבל המלצות מהארץ או מחו"ל עבור העובד הזר.
ההכנה לקראת כניסת העובד הזר לבית ההורים
1. חשוב להכין לעובד הזר את המקום שלו בבית, חדר /פינה שתאפשר פרטיות. לפנות לו ארון לבגדים,מקום במקרר למזונו ולנסות לספק לו תנאים נוחים למחיה.הוא מטפל אישית באדם שיקר לכם ולכן חשוב שסביבת המגורים שלו תהייה נעימה.
2. חשוב להכין את בני הבית לקראת בואו של העובד הזר,רצוי להסביר להורים את זכויותיו של העובד הזר לערוך עם ההורים תאום ציפיות לגבי מה הם רוצים שהוא יעשה בבית ועם המטופל.
3. במידה וההורה משתחרר מאשפוז במחלקה שיקומית, בקשו להביא את העובד הזר למחלקה מספר ימים לפני השחרור על מנת שיקבל הדרכה מהצוות המטפל- בעיקר מהאחות ומהפיזיותרפיסט.
*מאוד מומלץ להיעזר בצוות המטפל בהכנה לקראת הבאת עובד זר ולדאוג שהעובד הזר יכנס לתפקיד ביום השחרור לכל המאוחר, רצוי יום יומיים לפני השחרור לצורך הדרכות וסיוע בהכנת הבית.
בעת כניסת העובד הזר לבית
1. מומלץ להיעזר בחברת הסיעוד בכניסת העובד הזר. רצוי שנציג מטעם חברת הסיעוד יהיה נוכח/ת במפגש הראשון ויסייע בעריכת תאום ציפיות ביניכם לבין העובד הזר.
2. מומלץ בימים הראשונים ללוות את העובד הזר ולא להשאיר אותו לבד בבית המטופל. ללמד את העובד הזר להתמצא בבית,במטבח ולהעביר לעובד הזר תפקידים. רצוי ללמד את העובד הזר בהדרגה ולא להעמיס כבר בימים הראשונים ציפיות והערות לגבי ביצוע העבודה.
3. נוכחותכם בימים הראשונים לאחר כניסת העובד הזר חשובה וחיונית.תוכלו למנוע חיכוכים צפויים בין העובד הזר לבני הבית, להעביר מסר להורים וגם לעובד הזר שיש מי שבוחן ומפקח על העובד וגם לתת להוריכם תחושה שהעובד הזר לא יגרע מהמחויבות שלכם כלפי הוריכם .
החזרה לשגרה חדשה
במהרה, יש לקוות, החיים יכנסו לשגרה חדשה, הוריכם יתרגלו לעזרתו של העובד הזר, העובד הזר מצידו יתרגל לסביבה החדשה ויתאים את עצמו לציפיות המעסיקים. עם קצת מזל ייוצרו קשרי חיבה בין העובד הזר להוריכם והוריכם ייהנו מטיפול מסור ויעניקו לעובד הזר חום ותחושת שייכות. במקרים מסוימים, המציאות הזו נוצרת מעצמה אך יש דברים קטנים שניתן לעשות על מנת "לעזור" לה קצת ,למשל לזכור את החגים שהעובד הזר חוגג, להתעניין קצת בו ובמשפחתו. חשוב לזכור שהעובד הזר השאיר משפחה מאחור,הוא מרגיש בדידות וישמח לקבל קצת חום ב"ביתו" החדש.
גם העובד הזר הכי מסור לא יכול לתת מענה לצרכיו החברתיים של ההורה, רצוי וחשוב למצוא להורה מסגרת חברתית שאליה יוכל להגיע בעזרת העובד הזר.
עקבו אחר הטיפול בהוריכם על ידי העובד הזר
גם אם נראה שהכול בסדר, חובה להמשיך לגלות ערנות. להתעניין הרבה אצל ההורים, להקשיב להם ולתת להם קרדיט על תחושותיהם, גם אם ההורה הוא תשוש נפש (ומבולבל) להקשיב לו ולראות האם הוא מטופל היטב.
1. שימו לב ליחסים בין ההורה לעובד הזר.
2. שימו לב עד כמה ההורה מתקשה להיפרד מכם בתום ביקור (כמו ילד קטן, גם הורה סיעודי לא ירצה להישאר לבד במצב שלא נעים לו. זו נורת אזהרה עבורכם.)
3. שימו לב ללבושו ומראהו של ההורה, היו רגישים לשינויים קטנים או גדולים:שטפי דם חיצוניים ללא הסבר, לבוש מתאים לעונה, נקי ואסטטי. כיסוי ראש להורה שהיה רגיל בכך.
4. דאגו להקפיד שההורה יהיה במעקב רפואי בבית או במרפאה, רצוי בנוכחות בן משפחה ולא רק העובד הזר. במקרים רבים משפחות שולחות את העובד הזר לרופא ללא המטופל על מנת לקבל מרשם ולקנות תרופות כרוניות. חשוב לזכור שהצוות הרפואי הוא עוד זוג עיניים שעוקב אחר מצבו של המטופל.
5. עקבו אחר סידור ולקיחת התרופות, שימו לב לתדירות רכישת התרופות (בעיקר תרופות הרגעה או שינה) זו פעולה שקל לעשותה בבקשת קבלות או דרך קופת החולים.
6. פיתחו את המקרר בעת ביקוריכם ודאו שנמצאים בו מצרכים שההורה אוהב ושאינו חי בצמצום בגלל שהעובד הזר עושה את הקניות.
7. הקשיבו לתחושות הבטן שלכם ואל תתעלמו, אם אתם מרגישים שמשהו אינו כשורה ואינכם יכולים לשים עליו את האצבע, חפשו דעה נוספת, התייעצו עם עובד סוציאלי או רופא ואל תהססו להגביר את המעקב אחר המצב בבית.
עובד זר בבית הוא בהחלט פיתרון טוב ויעיל בשביל לתת להורה הסיעודי את העזרה שהוא צריך וגם להשאירו בסביבת מגוריו, אך הוא אינו פוטר את המשפחה מליווי ומעקב אחר הנעשה בבית.