x
בניית אתרים בחינם

בישראל חוגגים את  "יום המשפחה" ב- ל' בשבט, יום פטירתה של הנרייטה סאלד.
(הקליקו כאן על הקישור למידע נוסף...)


הנרייטה סאלד נולדה ב 12 לדצמבר 1860 ונפטרה ב
13 בפברואר 1945.
למרות שמעולם לא ילדה ילדים משלה, הייתה סולד אם לרבים מהילדים שעלו לארץ במסגרת עליית הנוער. היא נאבקה קשות על זכותו של הילד/ה היהודי/ה לעלות לארץ. אוזניה היו קשובות לקשיי ההסתגלות של הילדים . היא נאבקה כדי לתת לאותם ילדים תחושת משפחה בכל אותם מקומות אליהם הגיעו.

הנרייטה סאלד מייסדת ההסתדרות הציונית הדסה,

יום המשפחה, לשעבר יום האם, נועד לציין את המשפחתיות והאימהוּת ומקומן בחברה והוא נוהג בישראל ובעוד מדינות בעולם. בעולם מצוין יום המשפחה ביום הראשון השני בחודש מאי.

למידע נוסף הקליקו כאן.


יום המשפחה הוא גלגולו המתקדם של יום האם. יום האם נחגג לראשונה ביוון העתיקה, והיה החג של האלה ריאה, אם כל האלים. עם התפשטות הנצרות חגגו את "יום אם הכנסייה". ב-1600 ציינו לכבוד אמהות בריטניה את "יום ראשון של האמהות". ביום ראשון זה קיבלו העבדים חופשה על מנת שיגיעו לבתיהם לחגוג את המועד. בחג נאכלה עוגה מיוחדת שנקראה "עוגת האם".

בגרמניה צויין יום האם לראשונה ב-1923, בתקופתה של רפובליקת ויימאר, כיזמה פרסומית של איגוד מגדלי הפרחים הגרמני. גם בווינה הותקן יום האם, יחד עם יום הילד, במהלך שנות ה-20 של המאה ה-20 .בצרפת הוחל לציין את יום האם בשנת 1949. במסגרת הנטייה לשוויון בין המינים החלו מדינות רבות לציין גם את יום האב. למידע נוסף הקליקו כאן.


מִשׁפָּחָה היא מוסד חברתי המאגד יחידים בעלי קשרי שארות לקבוצה שיתופית הדוקה. במשמעות הנפוצה של מושג זה משפחה נוצרת על ידי שני בני זוג הנישאים זה לזה, וכוללת גם את ילדיהם. משפחה נוצרת גם ללא קשר רשמי של נישואים, כאשר בני הזוג הופכים לידועים בציבור. כאשר אחד מבני הזוג נפטר, או שבני הזוג מתגרשים או נפרדים, המשפחה הופכת למשפחה חד-הורית משפחה מורחבת: בית אב. מעגל משפחתי הכולל את המשפחה הגרעינית (ההורים וילדיהם הלא-נשואים) וכן את הבנים הנשואים עם משפחותיהם, סבים וסבתות וקרובים רחוקים יותר

במרוצת המאה ה-20 ניתנה למושג "משפחה" משמעות רחבה יותר בחברה המערבית, לפיה יחידה משפחתית היא קבוצה חברתית של שני אנשים או יותר המזהים את עצמם כקשורים זה לזה. לרוב על ידי קשר דם, נישואין או אימוץ וחיים ביחד ביחסי קרבה ואף תלות הדדית.

במאה ה-21, עולה דרישה מצד בני אותו מין (שתי נשים או שני גברים), אשר חיים תחת מסגרת אחת, להיכנס תחת ההגדרה של משפחה.


למידע נוסף הקליקו כאן

 

סוגי משפחות

משפחה גרעינית - זוהי קבוצה חברתית המורכבת מהורה אחד או שניים וילדיהם התלויים בהם שלא נשואים. היא איננה יחידה עצמאית, אם כי היא מקיימת משק בית משותף.

דפוסי משפחה גרעינית:

·  משפחה חד הורית.

·  משפחות הכוללות ילדם מאומצים או ילדים מנישואים
   קודמים.

·  משפחות הכוללות בני זוג שאינם נשואים על פי החוק.

·  משפחות הכוללות זוגות חד מיניים.

·  משפחות גרעיניות מכונות גם "משפחות מתוקף נישואין"
   כי הן מבוססות על נישואין.

משפחה מורחבת- זוהי יחידה הכוללת מספר משפחות גרעיניות מדורות שונים וממוצא משפחתי משותף, עשויה לכלול גם הורי הורים, דודים ודודות, בני דודים או קרובי משפחה אחרים. זוהי יחידה חברתית עצמאית במידה רבה. הבית הוא המרכז של מרבית הפעילויות הכלכליות, חברתיות, דתיות, חינוכיות, פוליטיות ועוד. המשפחה המורכבת קשורה לקרובי משפחה אחרים: קבוצת  שארות במערכת יחסים שהיא בעלת כללים מוגדרים וקבועים.

משפחות מורחבות מכונות גם משפחות מתוקף קרבת דם.


שמות המשפחה


שם משפחה יהודי מעיד לכאורה על השתייכותו של אדם למשפחה יהודית. בתרבות היהודית כמו בתרבויות רבות אחרות נהוג שבני זוג וילדיהם מזוהים באותו שם משפחה, אשר עובר מדור לדור
.

שם משפחה כשלעצמו אינו מעיד בהכרח על קרבה משפחתית בין אנשים, ולעיתים קרובות קשה להוכיח קרבת-דם בין אנשים שנושאים שם משפחה זהה.

בעת העתיקה לא היו שמות המשפחה בשימוש נרחב, ובני האדם נקראו על שם אביהם. כך למשל "יהושע בן נון", או שם מלא יותר: "נח בן למך בן מתושלח בן חנוך". לאמנציפציה ליהודים באירופה התלוותה החובה לבחור בשם משפחה ולדבוק בו.

עד לעידן המודרני, נקראו היהודים והלא יהודים בשמות אבותיהם או בכינויים שנגזרו מעיסוקם, מחזותם, מתכונותיהם או מאופיים, כגון גובה, נכות, קמצנות, טוב לב. כתוספת לשמו הפרטי של אדם, רווח השימוש בשמות האב או בכינויים שנגזרו מהעיסוק/חזות/תכונות/אופיו, של אבי המשפחה.

אמנם היו מספר משפחות יהודיות, בעיקר משפחות מבוססות ועשירות, שהשתמשו בשמות משפחה גם במאות שקדמו למאה ה-18, כמנהג האצילים הלא יהודים. שמות משפחה אלו הם עתיקי יומין ונמצאים בשימוש מאות רבות של שנים. כדי לחזק עוד יותר את מעמדן החברתי והכלכלי, רשמו משפחות אלו עצי משפחה המתארים את ייחוסן, ובמקרים רבים גם את מקור שמן. ידוע למשל המקרה של השם קצנלנבויגן, הנגזר משמו של מקום (כלומר, הוא שם טופונימי) במדינת ריינלנד-פפאלץ שבגרמניה. שם המשפחה הזה הופיע אצל היהודים זמן רב לפני שהוכרחו לקבל שמות משפחה בסוף המאה ה-18 ובתחילת המאה ה-19 באירופה. משפחת קצנלבויגן היא משפחה רבנית המתייחסת על המהר"ם מפדובה שבאיטליה (1482–1565). הראשון שידוע לנו שנקרא בשם הזה הוא אברהם בן אשר מרגנסבורג שבגרמניה, בערך בשנת 1455. רבים מצאצאי המשפחה היו רבנים בקהילות שונות באירופה.


למידע נוסף הקליקו כאן


מעט היסטוריה על יום המשפחה


יום האם נחגג לראשונה ביוון העתיקה, והיה החג של ריאה, אם כל האלים. עם התפשטות הנצרות חגגו את "יום אם הכנסייה", ובמהלך השנים החג התמזג עם "יום האם". ב-1600 ציינו לכבוד אימהות בריטניה את "יום ראשון של האימהות". ביום ראשון זה קיבלו העבדים חופשה על מנת שיגיעו לבתיהם לחגוג את המועד. בחג נאכלה עוגה מיוחדת שנקראה "עוגת האם
".

בארצות הברית התפתח מושג "יום האם" במחצית השנייה של המאה ה-19. במשמעותו המוכרת כיום, בתור תאריך המציין את פועלן של נשים ושל אימהות, נחוג יום האם לראשונה בשנת 1908 במדינת מערב וירג'יניה. ב-1914 הכריז הנשיא וודרו וילסון על יום האם כעל חג לאומי, והוא נקבע ליום ראשון השני בחודש מאי. פרח הציפורן הלבן, המסמל את הטוהר וכוח הסבל של האם, נקבע כסמלו של היום.


הקליקו על התמונה לפתיחת קובץ PDF

https://drive.google.com/file/d/1wenTx3JcFEFvyKHDnfDk68eFKImlsGl_/view?usp=sharing

קישור לאתרים

יום המשפחה בפורטל עובדי ההוראה

עברית לכל המשפחה

המשפחה בישראל - דעת
יום המשפחה באתר עמי"ת

יום במשפחה באתר חגים

יום המשפחה במתי"א חולון

יום המשפחה באתר מט"ח

יום המשפחה-מכללת קיי חלק ב'
יום המשפחה-מכללת קיי חלק א'
מה מקור שם המשפחה שלך?

שעשועים ויצירה בנושא המשפחה

ברכה ליום המשפחה, אתר הברכות הישראלי

כרטיסי ברכה ליום המשפחה - באנגלית   ​

כל אחד והמשפחה שלו – יהודה אטלס

סרטון ליום המשפחה - המשפחה שלי




הקליקו על הקובץ לפתיחת ה -  PDF

https://drive.google.com/file/d/1QxLQwsBCoM_SeX4W0TC78eumz_AJYXqJ/view?usp=sharing




לצפייה בסרטון הקליקו על התמונה או על הקישור

https://www.youtube.com/watch?v=LhIksn0iw4c&feature=youtu.be











logo בניית אתרים בחינם