מיקמק הוא משחק רשת ישראלי המיועד לילדים בגילאים 6-13. אתר המשחק הוקם בשנת 2009 על ידי יניב חממי, אשר בעבר היה שותף בהקמת האתר "מומו הפרה". האתר שייך לחברת האינטרנט D.I.C.
תיאור המשחק
המשחק הוא משחק וירטואלי המיועד לילדים בגילאים 6-13. במסגרת המשחק, משחקים השחקנים עם דמויות וירטואליות המכונות "מיקמקים". השחקנים מבצעים משימות שונות ומשחקים במשחקים שונים עליהם מקבלים פרסים וירטואלים, ומרויחים כסף וירטואלי המכונה "מטבעות", איתו ניתן לקנות בגדים, רהיטים, אביזי אופנה ועוד. המשחק מציע חבילות מנוי שונות המרחיבות את מגוון אפשרויות המשחק בעולם.
כל גולש יכול לעצב לעצמו את דמותו הוירטואלית המייצגת את השחקן בעולם הוירטואלי. המשחק בנוי מכ-13 אזורים ראשיים בהם השחקנים יכולים לשחק: החוף, האי, מגרש הכדורגל, תחנת החלל, מיקמק סיטי (בו ממוקם איזור בניין העירייה), מעבדת הסדרה, איזור המגורים, יער, קרחת היער, ג'ונגל (בו נמצאת הטירה ומעבדת הטריוויה), קלאב, פארק, מיק סינימה. מיקמק מתאים את עצמו לחגי ישראל ומציע מגוון פעילויות גם בחגים. במרבית החגים צוות האתר מציע משימות מאתגרות עליהן ניתנים פרסים וירטואלים.
קישורים חיצוניים
- אתר מיקמק
- מיה אפשטיין, מי? מה? מיקמק - האתר שסוחף את ילדי ישראל, באתר TheMarker, 12 בדצמבר 2010
- גל מור, "חורים ברשת", מי זה מיקמק ולמה הוא ראשון בגוגל?, באתר ynet, 12 בדצמבר 2010
מי? מה? מיקמק - האתר שסוחף את ילדי ישראל

מיקמקים - דמויות באתר מיקמק. ההורים מעדיפים מיקמק על פייסבוק | צלם: מיקמק
על מילת החיפוש העברית שזינקה בשיעור הגבוה ביותר בגוגל השנה קרוב לוודאי שלא שמעתם מעולם, אבל הילדים שלכם כן. מיקמק, עולם וירטואלי לילדים, מחזיק בתנועה של 50,000 גולשים ביום לפי גוגל טרנדז
12.12.10 | 17:01 מיה אפשטייןInternetצייטגייסט, הרשימה השנתית של גוגל המשקפת מגמות חיפוש ברחבי העולם, מכילה שמות שכולנו מכירים. החמישיה הפותחת של המילים החפישות ביותר בישראל השנה הכילה ביטויים מוכרים כמו פייסבוק, וואלה, יו-טיוב וג'ימייל. גם רשימת המטאורים שזינקו כביטוי חיפוש השנה היתה תמונת ראי של טרנדים אליהם נחשף כל ישראלי ממוצע: עספור, פייסבוק, H&M. אולם המקום הראשון ברשימת החיפושים הצומחים ביותר בישראל ב-2010 הוא קרוב לוודאי שם שלא שמעתם עליו: מיקמק, אתר משחקים באינטרנט שהוקם לפני כשנה וחצי זינק למקום הראשון ברשימה זו בזכות 50 אלף משתמשים ייחודיים ביום. פלטפורמה נוספת של משחקים ברשת, Friv, הגיעה למקום הרביעי ברשימת זינוקי החיפוש.
במיקמק גולשים 600 אלף ילדים בחודש, מתוכם 10,000 בעלי מנוי בתשלום. במיקמק מציינים כי זמן השהייה הממוצע באתר עומד על יותר משעה, פרק זמן ארוך יחסית. ההורים מסבירים את מוקד המשיכה של מיקמק בכך שמדובר באתר בעברית המציע ריבוי משימות ופעיליויות. מיקמק, שעלה לאוויר לפני שנה, הוא עולם וירטואלי לילדים בגילאי 5-12 המאפשר לילדים לשחק באמצעות דמויות הנקראות מיקמקים. העולם הוירטואלי בנוי מ-10 אזורים, דוגמת עיר עם חנויות, ג'ונגל ומועדון ריקודים. כסף המשחק משמש לקניית מוצרים וירטואליים כגון בגדים ורהיטים ולשליחת הודעות. כדי להרוויח את ממונם הוירטואלי נדרשים הילדים לענות על שאלות טריוויה, ולהשתתף במשימות. רכישת מנוי בתשלום מאפשרת למשתתפים לרכוש מוצרים וירטואליים נוספים.
המודל העסקי של מיקמק מבוסס על מכירת מנויים (מודל Freemium במסגרתו מוצע מרבית התוכן בחינם ותוכן נוסף בתשלום) ממחיר של 29.90 שקל למנוי חודשי ועד 224.90 שקל למנוי שנתי. הכנסות נוספות של האתר מגיעות מתוכן שיווקי. מיקמק, שהוקם על-ידי יניב חממי, שייך לחברת האינטרנט D.I.C. בפיתוחו של האתר ותפעולו מועסקים כיום 11 עובדים, ביניהם 2 עורכי תוכן, מאיירת, מנהל מוצר, תוכניתן ומעצבים גרפיים. באתר מועסקים גם שני אנשי שירות לקוחות במשרה מלאה כדי לספק תמיכה למשתמשים ולהורים. את דרכו כיזם אינטרנט החל חממי כשותף בהקמת אתר מומו הפרה, שכלל רשת חברתית לילדים ונמכר לפני שנתיים לחברת אתרים לפי שווי של 10 מיליון שקל. בשנים האחרונות רכש חממי את אתר שירונט מעידן טל. "אתר לילדים, בין אם אתה מקים אותו או משביח אותו, דורש עבודה של שנים", ציין חממי בשיחה ל-TheMarker, "לספק לילדים חוויה מאתגרת לאורך זמן זה עניין שמצריך יד על הדופק והשבחה של המותג. אנחנו מעדכנים את האתר בהתאם לרעיונות שמתקבלים מהגולשים באימייל ובבלוג שלנו ובסקרים שאנחנו מעלים באתר". מנהלי האתר מקיימים גם קבוצות מיקוד שמטרתן לאתר את צרכי המשתמשים.
חשש לחשיפה לתוכן פוגעני או לתקשורת עם עברייני מין הופך את נושא האבטחה לנקודת מפתח באתרים המיועדים לילדים. במיקמק מקיימים מנגנון אבטחה באמצעות סינון מילים פוגעניות. האתר מציע צ'אט פתוח עם סינון למילים פוגעניות או בצ'אט עם משפטים מוכנים מראש. באתר אוסרים על חשיפת שמות, גיל או פרטי דוא"ל וההודעות הפרטיות שמועברות בין הגולשים נבחרות מתוך תבניות קבועות מראש. לדברי חממי, האתר לא מציע שום תוכן או קישור לאתרי צד שלישי. למיקמק יש אמנם עמוד בפייסבוק, אך לא תמצאו קישור מתוכו לרשת החברתית. בנוסף מתבצע ניטור מדגמי על ההודעות שמעבירים המשתמשים באתר.
בישראל קיימים כיום מספר עולמות וירטואליים לילדים, מרביתם מבססים את המודל העסקי על דמי מנוי חודשיים. הפורטלים הגדולים מבינים אף הם את הפוטנציאל ומקימים או רוכשים אתרים לילדים: באוגוסט האחרון רכשה תפוז את My First Homepage, אתר משחקים לילדים תמורת 820 אלף שקל. בחודש אוגוסט הקימה מאקו אתר לגילאי 3-12, בשם מאקולנד, שכולל משחקים וקומיקס ומעוצב כאתר חדשות. באתר מאקולנד משולבים גם תכנים של העולם הוירטואלי אקולוקו. מוגובי, עולם וירטואלי נוסף לילדים שהוקם על-ידי אייל שמי, הכריז בנובמבר 2009 על שיתוף פעולה עם וואלה. במיקמק מבקשים לפי שעה לשמור על עצמאות: "ברגע שיש מיזוג דברים משתנים" אומר חממי.
בשנה האחרונה קיים מיקמק שיתוף פעולה עם שטראוס, במסגרתו הוצעו לרוכשי חטיפי שוש ודוריטוס קודים למנוי באתר. שיתוף פעולה נוסף התבצע עם בחנוכה האחרון עם הפסטיגל. חיה קרן, אם לילדה בת 8.5 מפתח תקווה מעידה כי בתה מבלה במיקמק 8 שעות ביום. קרן מציינת כי היא מודאגת משילובם של תכנים שיווקיים באתרים המיועדים לילדים. "אני מעדיפה שלא יהיו באתר פרסומות, כי אז הילדה תבוא ותגיד לי לקנות כל מה שהיא רואה שם", היא מסבירה. עם זאת, הוסיפה קרן כי היא מעדיפה שבתה תגלוש במיקמק על פני החלופות. "אני מעדיפה שהיא תעשה את זה מאשר שתסתכל כמו זומבי על הטלוויזיה. היא בטח תישאר שם עד שתהיה גדולה מספיק בשביל לעבור לפייסבוק. מה שבטוח - בשביל ילדים זה עדיף על פייסבוק", היא ציינה.
"המשתמש, בין אם הוא ילד ובין אם לא, מרגיש כשרוצים למכור לו משהו", ציין חממי שהסביר כי שיתוף הפעולה עם חברות מסחריות מסייע לאתר להגיע לקהלים חדשים. "שיתוף הפעולה עם שטראוס הביא לאתר שלנו גולשים שבדך אחרת לא היו משלמים על מנוי", הוסיף. לצד זאת, ציין חממי, כי על אף שאינו פוסל שיתופי פעולה עם חברות מסחריות יתייחס גם לשיקולי תוכן ויפסול על הסף שיתופי פעולה שלא יתאימו לאופיו של האתר.
- ערוץ היוטיוב הרישמי של מיקמק