דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

השפעת קפאין על הלב וכלי הדם, במנוחה ובמאמץ

השפעת קפאין על הלב וכלי הדם, במנוחה ובמאמץ

אנדותל היא השכבה הפנימית ביותר בכלי הדם. אחד מתפקידיה של האנדותל הוא להפריש חומרים המאפשרים לכלי הדם להתרחב ולשפר את זרימת הדם, בהם ניטריק אוקסיד. הפרעה בתפקוד האנדותל מביאה להתחלה של תהליך טרשתי, המוביל לחסימת כלי דם ולמחלות לב כליליות. גורמים רבים: כגון: סוכרת, עישון, השמנה, יתר לחץ דם, גיל מבוגר, היפרליפידמיה, היעדר פעילות גופנית ועוד... יכולים לגרום להפרעה בתפקוד האנדותל. בשנים האחרונות החלו לבדוק האם גם לקפאין קיימת השפעה שלילית על שכבת האנדותל.

במחקר אשר פורסם בשנת 2005 ב : CLINICAL SCIENCE בדקו השפעה של שתיית כוס קפה אחת (80-100 מ"ג קפאין) בקרב נבדקים בריאים על תפקוד האנדותל של כלי הדם. המחקר כלל 17 מתנדבים בריאים אשר ביצעו בדיקת FMD (בדיקת אולטרא-סאונד בלתי פולשנית) בעורק הבריכאלי, בטרם שתיית כוס קפה ולאחריו. ממצאי המחקר הראו כי שתיית כוס קפה אחת מקטינה בצורה משמעותית את ערכי הבדיקה, בהשוואה לקבוצת הביקורת, אשר צרכה באותו אופן כוס קפה נטול קפאין.

 

הקטנת ערכי בדיקת FMD מעידה על כך כי קפאין משפיע לרעה על תפקוד האנדותל בכלי הדם. החוקרים הניחו כי האפקט של שתיית הקפה בבדיקה נגרם עקב נוכחות קפאין בקפה, שכן שתיית כוס קפה נטול קפאין לא גרמה לשום שינוי משמעותי בתפקוד האנדותל.

 

בעבודה אשר פורסמה בחודש ינואר 2006 ב: JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY בדקו את השפעת נטילת טבליות קפאין 200 מ"ג (שווה ערך לשתי כוסות קפה בממוצע) בנבדקים בריאים, בטרם אימון גופני, על פרפוזית שריר הלב בזמן המאמץ. נמצא כי לנטילת טבליות הקפאין לא הייתה השפעה על זרימת הדם במנוחה, אולם הבדיקות שנערכו מיד לאחר ביצוע המאמץ הראו ירידה משמעותית בזרימת הדם אל הלב בקרב נוטלי הקפאין לעומת הנבדקים שנטלו פלסבו. החוקרים הניחו כי הקפאין גרם לחסימת הרצפטורים בדפנות כלי הדם ובכך מנע את התרחבותם הטבעית בתגובה להגברת הצורך בחמצן בזמן מאמץ. המסקנה – צריכת קפאין בטרם מאמץ גופני מגבילה את זרימת הדם לשריר הלב במהלך המאמץ.

logo בניית אתרים