החמצן, מקור אנרגיית החיים, משמש כתרופה במסגרות רפואיות רבות אולי יותר מכל תרופה אחרת. הוא נמצא בשימוש יום יומי בבתי חולים, מגן דוד אדום, מוקדי עזרה ראשונה ועוד. כתרופה טיפולית במצב גזי, ריכוזו של החמצן, תלוי בלחץ הסביבתי הברומטרי. האפשרות להגדיל את מינון החמצן בדם וברקמות, מעבר ליכולת הקשירה הטבעית של ההמוגלובין (החומר באמצעותו מועבר החמצן בגוף), ניתנת אך ורק על ידי נשימתו בלחץ סביבתי הגדול מאטמוספרה אחת והמסתו בפלסמה. עובדה פשוטה זו עדיין לא ידועה מספיק גם לרבים העוסקים במקצועות הרפואה.
חוסר חמצן ברקמות מהווה בעיה רפואית במחלות רבות, כגון: הרעלת CO, תסחיפים בכלי דם, מחלות כלי דם קטנים, כמו כן, בסיבוכי מחלת הסוכרת כפצעים קשיי ריפוי, בנמקים על רקע נזקי קרינה ועוד. במצבים אילו, מתן מינון נכון של חמצן, יטה את הכף לכיוון תחילת תהליך ריפוי. אולם, בניגוד למצבי חולי אחרים, כמו חוסר נוזלים או חוסר ברזל, שם הטיפול מבוסס בראש ובראשונה על מתן ישיר של נוזלים או ברזל, אין אפשרות במצב של חוסר חמצן להגדיל ישירות את ריכוז החמצן הניתן והוא תלוי כאמור בלחץ הברומטרי הסביבתי. תא הלחץ הוא המכשיר הרפואי היחידי המאפשר מתן חמצן כתרופה במינון גבוה ביותר. הפעולה מתבצעת דרך נשימת החמצן בלחץ סביבתי הגדול מאטמוספרה אחת, המסתו בפלסמה והגעתו דרך נימי הדם, עד להגדלת כמות החמצן ברקמות.
באמצעות תא הלחץ ניתן להגדיל את מינון החמצן בגוף עד לריכוזים של פי 20 מהנורמאלי, בצורה בטוחה ומבלי לחשוף את החולה לתופעות לוואי. מינוני חמצן גבוהים אלה, מביאים להפעלתם של מנגנונים פיסיולוגיים רבים, המאיצים את הריפוי. הענף הרפואי העוסק בנושא נקרא רפואה היפרברית. (בר- יחידת לחץ, 1 אטמוספרה) או HBOT (Hyperbaric Oxygen Therapy ). בארץ קיימים כיום ארבעה מרכזי תא לחץ: המרכז של בתי החולים רמב''ם ואלישע והמרכז של המכון לרפואה ימית של חיל הים, המשרתים את האוכלוסייה מקו נתניה וצפונה, תא הלחץ של בית החולים אסף הרופא, המשרת את האוכלוסייה דרומית לנתניה ותא הלחץ בביה"ח 'יוספטל' באילת.
מהו תא לחץ
תא לחץ הינו חדר אטום וקטן, המותאם לאדם אחד או תא גדול יותר, המותאם למספר רב של חולים (ראו תמונות). אל החדר מוזרם אוויר דחוס, המעלה את הלחץ הסביבתי בהדרגה, מה שיוצר הרגשה של לחץ קל באוזניים, הדומה להרגשה בעת ירידה מהכרמל לחוף הים. כשמושג הלחץ הטיפולי, לרוב אטמוספרה אחת מעל הלחץ הברומטרי, (כמו צוללן היורד ל-10 מטר מתחת פני הים), החולים נושמים את החמצן ממסכה או מברדס. בתוך התא נמצאת אחות או רופא לפי הצורך. טיפול רגיל אורך כשעתיים במהלכן יכולים החולים לקרוא, לשמוע מוסיקה ולהתרווח בכורסה. באותה עת, כמות גדולה של חמצן, הנשאפת אל הריאות ומומסת בדם, עושה את דרכה מהריאות לכלי הדם, מועברת לכל הרקמות וגורמת לפעילות הריפוי הפיסיולוגי.
מנגנון הריפוי
כל תאי ורקמות הגוף זקוקים לחמצן כמקור אנרגיה. כך גם המנגנונים הפיסיולוגיים הקשורים לתהליכי ריפוי, כדוגמת כדוריות לבנות הלוחמות בחיידקים, תאים הבונים והורסים רקמת עצם ("אוסטאובלסטים" ו"אוסטאוקלסטים"), תאים "פיברובלסטים" שיוצרים קולגן הבונה רקמות בריפוי פצע ועוד. כולם זקוקים לחמצן ומתחת לסף חמצן מסוים הם אינם פועלים.
במחלות רבות רמת החמצן ברקמה יורדת ועל כן חל שיבוש בתפקוד מנגנונים פיסיולוגיים שונים. הטיפול בתא הלחץ מעלה את רמת מולקולות החמצן ברקמה ומאפשר פעילות של המנגנונים הפיסיולוגיים המזרזים את ההבראה כגון, זירוז ריפוי פצעים, זירוז יצירת כלי דם חדשים באזורי נזק קרינתי, זירוז תהליך בניית עצם, ספיגת בצקת בתוך חלל סגור (בתוך העצם ובתוך הגולגולת) והורדת לחץ תוך גולגולתי.
בשנים האחרונות, עם ריבוי המחקרים בנושאי החמצן, בעיקר מתחום הביולוגיה המולקולארית, מתגלים תחומים חדשים לפעילותו הפיסיולוגית המופלאה. הגדלת אפשרויות השליטה הבטוחה על מינונו של החמצן, בשילוב הפיזיקה והפיסיולוגיה, טומנות בחובן עוד פוטנציאל טיפולי גדול בתחומים קליניים נוספים, בעיקר מתחום הנוירולוגיה והנוירוכירורגיה.
התוויות טיפול הנמצאות בסל השירותים
15 התוויות טיפול אושרו על ידי משרד הבריאות לסל השירותים והן מחולקות לשתי קבוצות: קבוצת 'הדחופות', בהן הזמן עד הטיפול מהווה מרכיב חשוב ביותר בהצלחה וקבוצת 'הכרוניות'. בראשונה נמצאות כמובן תאונות הצלילה, תסחיפי אוויר או גז לכלי דם בעקבות ניתוחי לב למשל, הרעלות חד תחמוצת הפחמן ועוד. בקבוצת הכרוניות נמצאים נזקי קרינה, לפני ואחרי פעולה כירורגית ברקמה שהוקרנה, פצעים קשיי ריפוי על רקע איסכמי (חוסר חמצן בשל זרימת דם פחותה) וזיהומים כרוניים בעצמות ועוד. בחלקן של ההתוויות הדחופות, תא הלחץ הוא הטיפול העיקרי. ברוב ההתוויות הכרוניות תא הלחץ הינו טיפול משולב עם טיפולים אחרים ועל כן ביחידת תא הלחץ של רמב''ם-אלישע פועלת גם המרפאה לריפוי הפצע, בה משולבים רופאים מומחים מתחומים שונים, כירורגיה פלסטית, אורטופדיה, רפואה פנימית ועוד.
בינתיים, רבים עדיין החולים בארץ שאינם מקבלים את הטיפול המשולב בתא הלחץ, למרות שהם נמנים על אוכלוסיית החולים בהתוויות הטיפול שבסל השירותים. זאת כתוצאה מסיבות שונות, בהן גם חוסר מודעות מספקת, למרות שבשנה האחרונה מסתמן שיפור מעודד גם בכך.
תופעות לוואי
הטיפול בתא הלחץ הנעשה על ידי צוות מיומן ומקצועי, אינו מהווה כל סיכון לחולה ותופעות לוואי כתוצאה ישירה מהטיפול הן נדירות מאוד ובד"כ, נובעות מקושי בביצוע איזון הלחצים באוזניים או בסינוסים. הצוות המיומן מלמד את החולים לבצע נכון פעולות איזון אלה ונמצא בצמוד לחולים במשך כל הטיפול, כדי למנוע כל נזק. במידה ונשימת החמצן במקרים בודדים מאוד, גורמת לתחושות לא נוחות, הרי ניתן תמיד להסיר את המסכה והתופעה חולפת.
|