יופי וטיפוח

  • מאת רונה

שמן מינרלי

שמן מינרלי - Mineral Oil


מאת: רונית שגב, Bsc., MA


אחת האמונות החזקות יותר והנפוצות  מתייחסת לשמן המינרלי והפטרולטום (וזלין).  הם נחשבים כ"רעים" לעור.  כפי שמלמדות אותנו חברות רבות המייצרות מוצרים "טבעיים", שמן מינרלי ופטרולטום הם מרכיבים נוראים מכיוון שהם נגזרים מנפט גולמי (פטרולטום) והם משמשים בתעשייה כנוזלים בתהליכי חיתוך מתכת. לדברי ה"ירוקים", השמנים האלה עלולים להזיק לעור באמצעות  יצירת שכבת שמן שחונקת אותו.
ההטעיה הזאת של הציבור, תוך שימוש במונחים אזקוטיים ומרשימים מתחום התעשייה, היא לא-אינטליגנטית במקרה הטוב. היא גם מקוממת, במונחים של אלה שמחפשים ידע, ולא הצהרות.
לטובת כל חובבי הטבע: נפט גולמי הוא טבעי כמו כל היסודות האחרים שנגזרים מהאדמה.
מעבר לזה, צריך לזכור שמרכיבים רבים נגזרים ממקורות שנשמעים "גרוע" אבל הם (המרכיבים עצמם) -בטוחים. מלח שולחן למשל הוא סודיום כלוריד, המורכב מסודיום וכלוריד. למרות זאת, למלח אין את התכונות הצורבות של כלוריד (צורה של כלורין) או את הנפיצות של הסודיום. למעשה, המלח הוא מרכיב  שונה לחלוטין משני הנ"ל, שאין לו אף אחת מהתכונות המסוכנות של מרכיביו.
האם טענתם פעם שהתרופות מצילות החיים הן נגזרות של רעלים ממיתים? ובכן חלקן  הן כאלה. אמנם הכמות המצויה בתרופות היא מזערית (יחי ההבדל...) אבל – המקור הוא רעיל.  כך ש"נגזרות של נפט" זהו מונח מרשים מאד ומשכנע, אבל שאיננו אומר כלום באופן מעשי.
השמן המינרלי והפטרולטום בקוסמטיקה נחשבים לבטוחים ביותר, והלא-מגרים ביותר מבין מרכיבי הלחות שאי פעם נמצאו (מקור: : Cosmetics & Toiletries, January 2001, page 79; Cosmetic Dermatology, September 2000, pages 44–46).
נכון, הם יכולים למנוע אוויר מהעור במידה מסוימת, אבל הם לא חונקים את העור!  יותר מזה, פטרולטום ושמן מינרלי ידועים כיעילים בריפוי פציעות, והם נחשבים בין מרכיבי הלחות היעילים ביותר שיש (מקור:  Cosmetics & Toiletries, February 1998, pages 33–40).
 
מאמר שהתפרסם במאי 2005 ב- Journal of Cosmetic Dermatology בדק את הטענה ששמן מינרלי מעודד יצירת קומדונים,ומצא שאין כל קשר בינו  לבין התפרצויות קומדונים. לדברי החוקרים,  יש לחפש מוצרים שהם "לא קומדוגניים" ולא "נטולי שמן מינרלי".
מאמר מכתב עת זה, הקרוי  ?Is mineral oil comedogenic,    שהתפרסם בינואר 2005     (Volume 4 Issue 1 Page 2) מסביר, בין השאר, כי השמן המינרלי הנמצא בשימוש התעשייתי הוא אכן קומדוני, אולם הוא איננו דומה לזה שבשימוש במוצרי קוסמטיקה. והשמן המינרלי שבמוצרי הקוסמטיקה- איננו קומדוגני.
 
הגורמים ה"ירוקים" הטוענים ששמן מינרלי מזיק, לא מביאים, משום מה, את המחקרים התומכים בכך. חלקם הגדול מייצגים מוצרים טבעיים (כלומר, מוכרים אותם דרך האתר) ו/או מציגים הומאופת זה או אחר. בדיקת הספרות המקצועית וכתבי העת המדעיים, בכדי ללמוד על "נזקי" השמן המינרלי, העלתה תנובה דלה ביותר, אם בכלל.  לדוגמה: מחקר מ-1998 על עכברי מעבדה שהוזרק להם שמן מינרלי. המחקר העלה כי יש לעכברים אלה 30% סיכוי לפתח ארתריטיס. האם זאת אינדיקציה לגבי בני אדם? החוקרים עצמם טוענים שלא. האם הזרקה היא שוות ערך למריחה על העור?  ההיגיון הבריא שלכם כבר הסיק שלא. אם אלה הם המחקרים עליהם מבוסס "מסע הצלב" נגד השמנים השימושיים הללו בקוסמטיקה, אזי כדאי שנחשוב שנית ...
 
 
לכתבות נוספות:

www.biofor-skin.com



©כל הזכויות שמורות לביופור 1-800-200-320


הוספת מאמר