x
בניית אתרים בחינם

עופרים - העשרה לימודית




מהו חוש וכיצד אנחנו משתמשים בו?


פה להם ולא ידברו עיניים להם ולא יראו׃

אזנים להם ולא ישמעו אף להם ולא יריחון׃ תהילים קט״ו

החושים הם היכולות של יצורים חיים לקלוט מידע מהסביבה או מהגוף, ולהמירו לאות חשמלי-כימי כדי שהמוח יוכל לעבד אותו. בהתאם לכך, ההגדרה הפיזיולוגית המקובלת של "חוש" היא בהתאם לקיומם של תאי חישה המכויילים לבצע התמרה של גירוי מסוים באופן ספציפי (באנרגיה מינימלית שלו), ולהעבירו לאזורים מסוימים במוח לצורך עיבוד.

בגוף האדם יש חלוקה קלאסית שנקבעה עוד על ידי הפילוסוף היווני אריסטו לחמישה חושים: באופן בסיסי חמשת החושים הקלאסיים הם אלו שנותנים לאדם מידע מהסביבה החיצונית. ההתייחסות מרובת השנים לחמישה חושים, טבעה את הכינוי החוש השישי ליכולת (השנויה במחלוקת) לקלוט מידע באופן פאראפסיכולוגי, שלא דרך חמשת החושים.

חמשת החושים המסורתיים הם:

חוש הראייה - ראיית אור באמצעות העין

חוש השמיעה - שמיעת קול באמצעות האוזן

חוש המגע - חוש מכני המשמש לזיהוי רקמים ועצמים הבאים במגע עם העור. חלק מהמערכת הסומטוסנסורית.

חוש הריח - הרחת כימיקלים נדיפים באמצעות האף

חוש הטעם - בחינת טעם באמצעות הלשון


חוסר חושים

לבני אדם רבים יש לקויות הגורמות לחוסר בחושים מסוימים, כגון חירשות או עיוורון. הלקות נגרמת מפגיעה במערכת החישה של החוש. הלקויות הידועות הן עיוורון, שהוא פגיעה בחוש הראייה, חירשות, שהיא פגיעה בחוש השמיעה ותתרנות, שהיא פגיעה בחוש הריח. ידועות גם פגיעות חלקיות שלא פוגעות בחוש באופן מוחלט אלא פוגעות רק בחלק מהחוש ולעיתים אפשרי לתקן אותן.


למידע נוסף הקליקו כאן



החושים שלנו

בּעֶזרַת עֵינֵינוּ אֲנַחנוּ רוֹאים אֶת הָאֲנָשים ואֶת הַנוֹף שֶסביבֵנוּ, וּבאֶמצָעוּת אוֹזנֵינוּ אֲנַחנוּ שוֹמעים אֶת הַקוֹלוֹת. בּיָדֵינוּ אֲנַחנוּ נוֹגעים בַּחֲפָצים וּבִבנֵי אָדָם. הָאַף מַעֲביר לָנוּ אֶת רֵיחָם שֶל הַפּרָחים וְהַתַבשילים בַּמִטבָּח, וּבפינוּ אֲנַחנוּ טוֹעֲמים מַעֲדַנים. כָּל אֵלֶה – הָראייָה, הַשמיעָה, הַמישוּש, הָרֵיחַ וְהַטַעַם – קרוּיים חוּשים. בּאֶמצָעוּתָם אֲנַחנוּ מסוּגָלים לִקְלוֹט גֵירוּיים מִן הַחוּץ וּלהַבחין בּכָל מַה שֶקוֹרֶה מִסָביב לָנוּ. אֵיבָרים ותָאים מְיוּחָדים בַּגוּף קוֹלטים גֵירוּיים מִן הַסביבָה וּמַעֲבירים אֶת הַתחוּשוֹת הַלָלוּ אֶל מַעֲרֶכֶת הָעֲצַבּים שֶלָנוּ. זוֹ מַעֲבירָה אֶת הַמֵידָע לַמוֹחַ, וכָך אָנוּ מוּדָעים למַה שֶגוּפֵנוּ חָש.

טַעַם

אנחנו חשים את טעמם של מאכלים ומשקאות באמצעות תאים המצויים בחֲלַל הפה, בעיקר על הלשון. אנחנו מבחינים בארבעה טעמים עיקריים: מתוק, מר, מלוח, חמוץ – אך טעמם של רוב המאכלים מורכב מתַערוֹבֶת של שניים מטעמים אלה, או יותר.

תאי חוש שונים משמשים בפינו לאבחנה בין הטעמים השונים. הטעם המתוק מורגש יותר בקצה הלשון, והטעם המריר – בבסיסה. למעשה, האבחנה שלנו בטעמו של מאכל כלשהו תלויה לא רק בחוש הטעם אלא גם בחוש הריח.

רֵיחַ

אחד מתפקידיו של האף הוא להבחין בריחות. האוויר שעובר בזמן הנשימה דרך הנחירַיים בא במגע עם שִכבה של תאים מיוחדים הנמצאים בחלקו העליון והאחורי של פנים האף. כך אנחנו יכולים להבחין בניחוֹחַ הוורָדים או בריח גז דולף. חוש הריח של האדם חלש לעומת חוש הריח של בעלי החיים. כלב, למשל, יכול ללכת מרחקים ארוכים בעִקבוֹת הריח שמשאיר אחריו אדם או בעל חיים כלשהו. לחַיות הבָּר זהו חוש חיוּני, המזהיר בעוד מועד מפני אויב מתקרב.

מַגָע

באמצעות חוש המגע אנחנו יכולים לדעת את צורתו של חֵפֶץ מסוים ואת אוֹפי פָּנָיו, כלומר אם הוא מחוּספָּס או חָלָק. חוש זה מצוי בנקודות מסוימות על העור שלנו הקרויות נקודות חישָה. פיזורן של הנקודות האלה על פני העור שונה באזורי הגוף השונים. אם נדקור בסיכה את החלק העליון של זרוענו לא תמיד נרגיש בדקירה, מפני שעל עור הזרוע נקודות החישה מעטות. לעומת זאת, על כפות הידיים ועל עור הפנים נקודות החישה רבות מאוד, ולכן כפות הידיים הן האיבר העיקרי לחישת המגע.

המגע מאפשר לנו לחוש לא רק עצמים אלא גם את תוצאות המגע שלנו אִתם. מגע קצה האצבע במחט המַזרֵק מאָפשר לנו לחוש כי זהו חפץ צר, חד ונוּקשה, אך המגע הזה גם מֵסֵב לנו כאב.

 

תחוּשַת חוֹם וקוֹר

חוש המגע גם מאפשר לנו להבחין בשינויי טֶמפֶּרָטוּרָה, באמצעות נקודות רגישות המצויות על פני העור. מִקצת הנקודות חשות בחום ומקצתן חשות בקור (אפשר לאַתֵר מעט נקודות החשות בקור על ידי נגיעות קלות בקצה עיפרון בגב כף היד). ראוי לציין כי החוש לטמפרטורה מושפע מאוד ממידת החום שחַשנו קודם לָכֵן. משום כך, אם נכניס יד ששָהֲתָה במים חמים לקערת מים פושרים, נחוּש בקור, ואם נכניס לאותם מים פושרים יד ששהתה קודם לכן במים קרים, נחוּש בחום.

למידע נוסף הקליקו כאן

 

כיצד ניתן לזהות את החושים השונים?

חוש המישוש

זיהוי : יש להניח בפני הילדים מבחר של פריטים (גם אנושיים ) אותם עליהם לזהות תוך כדי מישוש כאשר עיניהם מכוסות:

מטבעות, צעצועים, חברי משפחה או חברים , מספרים ואותיות בעזרת ערכת מגנטים או ספוגים שאולי יש לכם בבית ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם.

חוש הריח

אפשר להכין בקבוקים או אפילו לקחת בקבוקים שנמצאים בבית כמו בקבוק שמן זית, שמפו, בושם, מיץ תפוזים וכו'. נכסה לילד את העיניים וניתן לו להריח כל אחד מהבקבוקים, ולזהות את הריח .

אפשר לשחק את אותו משחק באמצעות צלוחיות הרחה - להניח על כל צלוחית סבון כלים, אבקת כביסה, קפה, פלחי לימון וכו' ולתת לילד להריח ולנחש או לתאר מה סוג הריח. (ניתן לקיים את המשחק גם מחוץ לבית בעת בילוי בטבע).

חוש הטעם

יש להניח בפני הילדים מבחר של פריטים אותם עליהם לזהות כאשר עיניהם מכוסות בעזרת טעימה: פירות, מלפפון חמוץ, רסק עגבניות, גבינה מלוחה, ירקות, מיצים, מאכלים שונים ועוד. יש לזהות את המאכל או לשייך אותו לקבוצת טעמים :מר/ מתוק/ מלוח/ חמוץ.

חוש השמיעה

זיהוי צלילים שונים על ידי הקשבה בעיניים מכוסות או מאחורי הגב - כמו מיקסר/ מים זורמים בברז/ פעמון של הדלת/ נקישות בדלת/ פתיחת מגירה/ כלי נגינה שיש בבית ועוד....).

אופציה נוספת היא לבקש מהילד להיות בשקט בשקט מבלי לדבר, נכבה את הטלוויזיה, הניידים ושאר האמצעים הטכנולוגיים בבית ולאחר כמה שניות בדממה, נשאל את הילד מה שמעת? למשל, את דפיקות הלב, את הבטן מקרקרת, את הרוח נושבת מבעד לחלון, את השעון מתקתק ועוד.

והצעה נוספת – לצפות בטלוויזיה בתוכנית ללא סאונד או תרגום ולנחש במה מדובר ומה נאמר.

חוש הראייה

למרות שמדובר בחוש החזק והמחודד ביותר, בעיקר אצל ילדים, עדיין חשוב לפתח אותו. ניתן לקחת צבעים שונים ולערבב אותם וליצור ביחד צבעים חדשים.

ניתן להחביא ברחבי הבית צעצועים או חלקים שונים של פאזל ולבקש מהילדים לחפש אותם.

בנייה : יש לבצע עם כיסוי עיניים בניית מגדל קוביות או לגו או לבחירתכם.

ציור : יש לצייר על דף או בריסטול עם כיסוי עיניים- ציור של בית/ פרח/ עץ/ כלב או כל רעיון אחר כיד הדמיון הטובה עליכם. הציור יכול להיות גם מופשט לחלוטין.

למידע נוסף הקליקו כאן

ולעוד הפעלות הקליקו כאן – קוביית החושים.

ולעוד פעילות יצירתית – הקליקו כאן

 

למידה מקוונת בנושא חמשת החושים
לפתיחת הקובץ הקליקו על התמונה או על הקישור


https://drive.google.com/file/d/1PH3N5hA0e_iDYO_TajnODR0pJDhjuAUa/view?usp=sharing


חמשת החושים
לפתיחת הקובץ הקליקו על התמונה או על הקישור


https://drive.google.com/file/d/1pUwS516ozP7r6vi1pv3o2m95OSdcEQKM/view?usp=sharing







logo בניית אתרים בחינם