חוזרות רעבות מהלימודים או מהעבודה? במקום לרוץ למקרר ולרוקן את כל מה שמצאתן שם, הכי טוב אם יהיה לכן סנדוויץ' טעים ותוכלו ליהנות מתחושה של שובע.
עזבו אתכם מתירוצים סטייל אין לי זמן, אני עסוקה, אין לי אוכל זמין, אין מאיפה להזמין אוכל, אני בעוד שעתיים בבית ממילא, אז מה יש לי להתעסק עם האוכל וכולי - כל אלה ועוד הם התירוצים שאנו ממציאות לעצמנו כאשר אנו מתעלמות מארוחת ארבע אחר הצהריים.
כולנו יודעות שארוחת בוקר היא דבר חשוב, מספקת דלק לגוף, מספקת אנרגיה, משפרת ריכוז ועוד, אבל רק מעטות מאיתנו באמת מבינות את חשיבותה של ארוחת ארבע. כן, כן, מסתבר שאלה שעובדות מחוץ לבית הרבה שעות, מדלגות על ארוחה בשעות אחרי הצהריים מכל מיני סיבות. מה שבורח מהבנתנו הוא זה שארוחה זו בעצם שוברת את העדר האוכל, מחזיקה אותנו בכוחות, בריכוז, במצב רוח טוב, ובעיקר שהארוחה הזו מונעת את הרעב הבלתי נשלט שמשתלט עלינו מרגע שאנו עוברות את פתח הבית. הרעב הזה הוא האויב הגדול ביותר שלנו, הוא שובר ומכניע אותנו עד כדי איבוד שליטה. כתוצאה מהרעב, אנו מתנפלות על האוכל, אוכלות בכמויות, ללא הפסקה. אכילה מופרזת בערבים ובלילות תורמת רבות לעליה במשקל ובנוסף גורמת לתחושת כובד, ללחץ בחזה, לגיהוקים ושיהוקים, לצרבת, לקושי להירדם, לשינה לא שקטה ואפילו לנחירות.
אולגה רז, תזונאית קלינית
חוקרת, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז רפואי תל אביב, מנהלת המחלקה לתזונה ומרכז האוניברסיטאי אריאל ומנחת קבוצות הרזייה מוסיפה "אני מסכימה שחשוב לאכול בשעות הבוקר, תוך 2-3 לאחר הקימה למבוגרים ותוך כשעה אחת לילדים, אבל ארוחת ארבע אחר הצהריים היא בעצם הארוחה החשובה במיוחד התורמת לשיפור ניכר בהרגשה, המונעת הסתערות על המקרר בהגעה הביתה, המזרזת ירידה במשקל, המקלה משמעותית בתחושות עייפות והמאפשרת לתפקד ביעילות ובערנות בבית אחרי שעות הארוכות של העבודה".
אז מה לאכול בשעות אחר הצהריים?
דוגמה קלאסית לארוחה מועדפת: 2 פרוסות לחם (רצוי קל ומחיטה מלאה, אך אפשר גם פרוסות דקות של לחם רגיל) עם שכבה דקה של אחד הממרחים הבאים: סוגי גבינה עד 5% שומן, אבוקדו בעונה, טחינה או חומוס בכל העונות, ממרחי חצילים מכל הסוגים, פרוסת סלמון או פסטראמה (לאו דווקא דלת שומן), ממרחי עגבניות או זיתים, טונה או סרדינים. על זה אפשר כמובן לשים ערימה של ירקות.
סנדוויץ' כזה אפשר להביא מהבית - פשוט להכין בבוקר מספר סנדוויצ'ים לכל היום, או לקנות בקיוסק או בבית קפה. אפשר, אם זה נגיש, להזמין סלט ירקות עם פרוסת לחם חי, בסלט אפשר לשים מעט בולגרית או ביצה או טונה. כל ארוחה אחרת גם באה בחשבון - יוגורט עם ברנפלייקס או עם פרי.
אבל תיזהרו מממתקים!
בשעות אלה לרבות מאתנו זו הבחירה המועדפת, וגם נגישה מאוד, הרי ברוב המשרדים ומקומות העבודה יש בדרך כלל מלאי של עוגיות, וופלים, וכדומה. כמה קל ללכת למטבחון, לפתוח ארון ולמצוא שם את כל הדברים המפתים האלה. וכמה קל לאכול אחד ועוד אחד ועוד. גם חוסר אכילה וגם אכילת הממתקים יגרמו לכך שהרעב ילך ויגבר, כך שבהגעה הביתה נפנה ישירות למקרר. ארוחת ארבע מאפשרת ליהנות מתחושת השובע והרוגע כך שאין צורך לטרוף כשנחזור הביתה.