דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

 

מה הם הסטרואידים האנבוליים?הסטרואידים האנבוליים, אנדרוגנים, דיאטה, דיאטות, תזונה, תפריט, חיטובים, הרזייה, הרזיה, השמנה, שמן, שומנים, שריר, שרירים, פיתוח גוף, אנטי אייגינג, תהליכי הזקנה, האנרגיה, בריאות, ויטמינים, מינרלים, תוספי מזון, חלבונים, פחמימות, קלוריות, קריאטין, ויטמין, צמחי

סטרואידים הינם חומרים מלאכותיים בדומה להורמון המין הזכרי  - טסטוסטרון. הם למעשה תרופות בעלות השפעה רפואית ועל כן משמשות לטיפולים רפואיים שונים. לעיתים רופאים רושמים סטרואידים אנבולים לעזור לאנשים עם סוגים שונים של אנמיה (חוסר דם) וגברים שלא אשר אינם מייצרים מספיק טסטוסטרון באשכיהם.

אך חשוב לציין כי רופאים אינם רושמים סטרואידים אנבוליים לצעיר - בריא או אנשים לעזור להם בנה שרירים. היות והדבר אינו חוקי ומוסרי.

ישנם הרבה סוגים שונים של סטרואידים אנבוליים, להלן רשימה של כמה חומרים הכי שכיחים בשימוש אצל ספורטאים שונים כיום: אנאדרול, אוקסאנדרולון, דיאנאבול, ווינסטרול, דאכא-דאראבולין, ואקאיפויס.

סוגים שונים של סטרואידים אנבוליים:

ישנם כמה סוגים של סטרואידים משתמשים, וניתן לחלקם למספר תת-קבוצות, כגון אלה הניטלים באופן אוראלי או בהזרקות (לרוב תוך שריריות). או לפי הפרמקולוגיה הרפואית: אלה המשתייכים למשפחת ה"17-אלפא אלקילייטד" או אינם משתייכים לקבוצה הנ"ל. וכו'...

כיצד ספורטאים משתמשים בסטרואידים ותכשירים אנאבוליים שונים?

על פי רוב ספורטאים משתמשים בשיטת הקומבינציה. כלומר שהם לוקחים מספר תרופות יחד בכדי לקבל השפעה סינרגיסטית.

אורך תקופת המחזוריות שהם עורכים - להלן תקופת הסייקל, הינה כשישה שבועות ועד לכ- 12 שבועות בקירוב. לרוב השימוש ברכיבים אנבוליים נעשה בשיטת הפירמידה (ראה פרק 12, עמוד 42 מהספר: סטרואידים כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!).

מהם תופעות הלוואי השכיחות?

סטרואידים אנבוליים יכולים לעשות פצעונים (אקנה) ושיער יתר. הם גם יכולים לעשות מילדים צעירים בחורים מבוגרים מבחינה חזותית (בשימוש כרוני ארוך טווח). סטרואידים יכול גרום לגידולים בכבד ולסתימת עורקים.  חוסר איזון הורמונאלי, גדילת יתר של בלוטת הפרוסטטה, העמקת הקול ועוד... (לחומר מעמיק יותר ראה פרק 20 עמוד 58, בספר: סטרואידים כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!).

 מאמרים בתחום הסטרואידים האנאבוליים: סטרואידים אנבולים וניוון שרירים | סטרואידים קורטיזון ומחלת ניוון שרירים | פיתוח גוף וסטרואידים אנאבולים | תופעות לוואי של סטרואידים גלוקוקורטיקוסטרואידים | סטרואידים ודהטוקסיפיקציה (ניקוי הגוף) | מניעת פירוק השרירים לאחר הסייקל סטרואידים אנאבולים | סטרואידים אנבולים – הטוב הרע והמכוער | סטרואידים ותופעות לוואי | השפעת הסטרואידים אודות גופנו ויכולתו האתלטית חלק א' | סטרואידים אודות גופנו ויכולתו האתלטית-חלק ב' | סטרואידים אנבולים | סטרואידים על שום מה ולמה? | אסטרטגיית השימוש בסטרואידים אנבוליים ותרופות אנבוליות | מה הם הסטרואידים האנבוליים? | סטרואידים ומפתחי-גוף | סטרואידים אנבוליים ובודי-בילדרים | שני סייקלים (סטרואידים אנבולים) לשתי מטרות (למסה ולחיטוב) | פרופילים של סטרואידים אנבוליים | סייקל-סטרואידים, PCT ודטוקסיפיקציה=ניקוי הגוף | סטרואידים אנבולים-אנדרוגנים תופעות לוואי לגבירים ונשים | סטרואידים אנאבולים ותוספי מזון | מה הם הסטרואידים האנבוליים? | היסטוריה של סטרואידים האנבולים | סטרואידים אנבולים, שומנים בדם ומחלות לב וכלי דם | סטרואידים אנבולים טעויות נפוצות | סטרואידים אנאבולים שימוש למתחילים-הסייקל הראשון | מניעת תופעות לוואי של סטרואידים אנבולים | אודות הספר: סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול! 


סטרואידים אנאבוליים וגלוקוקורטיקוסטרואידים

סטרואידים הם סוג של תרופות המשמשות לטיפול במחלות דלקתיות, כגון: דלקת פרקים ומצבים רבים אחרים. לעתים קרובות נקראים פשוט "סטרואידים". יש להבדיל מתרופות אנדרוגניות, היות וישנו בלבול בין סטרואידים ממספחת הגלוקוקורטיקוסטרואידים לבין האנדרוגנים: לסטרואידים אנאבוליים (תרופות המשמשות ע"י ספורטאים כדי להגביר את כוחו הפיזי ולשפר את ביצועים הספורטיביים).

מה ההבדל בין סטרואידים ממשפחת הגלוקוקורטיקוסטרואידים לבין הסטרואידים אנבוליים?

אם כן מה זה בכלל ה"סטרואידים"?

על פי המכון הלאומי למדעי הרפואה: המונח "סטרואידים" הוא שמו כימי של כל חומר שיש לו מבנה כימי אופייני מורכב ממספר רב של טבעות כימיות של אטומים מחוברים. כמה דוגמאות נפוצות של סטרואידים הן:

ויטמין D
כולסטרול
אסטרוגן
קורטיזון
סטרואידים הם קריטיים לשמירה על פעילותו התקינה של הגוף. יש לסטרואידים שונים תפקידים חשובים במערכת הרבייה של הגוף והן במבנה ובהתפקוד של ממברנות התאים.

מה הם סטרואידים אנאבוליים?

על פי המכון הלאומי לשימוש בסמים, סטרואידים אנבוליים הם חומרים סינטטיים הקשורים להורמוני המין הזכריים (אנדרוגנים, ובראשם בטסטוסטרון). הסטרואידים מסייעים לקידום צמיחה של שרירי שלד (אפקט האנאבולי) ופיתוח של תכונות מיניות בגבר (אפקטים אנדרוגניים).

המונח הנכון לתרכובות אלו הוא למעשה סטרואידים אנבוליים "אנדרוגנית":

המונח השפעה "אנאבולי" מתייחס לבניית שרירים, עצמות ועוד.
המונח השפעה "אנדרוגנית" מתייחסת למאפייני מין גבריים מוגברים, כגון: שיעור יתר בגוף, העמקת הקול, והשפעות שונות על מערכת המין.
המונח "סטרואידים" מתייחס לסוג של תרופות, היות וישנם הרבה סוגים שונים של סטרואידים.
סטרואידים אנאבוליים הם זמינים באופן חוקי רק עם מרשם רופא, לטיפול במצבים המתרחשים כאשר הגוף מייצר באופן חריג כמויות נמוכות של טסטוסטרון, כגון: גיל התבגרות מאוחרת וסוגים מסוימים של חוסר אונות (אימפוטנציה). הם גם נרשמים לטיפול בחולי איידס בכדי למנוע אובדן של מסת שרירים, עקב התהליך הקטבולי.

סטרואידים אנאבוליים עוברים שימוש לרעה ע"י ספורטאים בכדי לשפר את הביצועים הספורטיביים או לשפר את המראה חיצוני שלהם (פיתוח גוף ושרירים גדולים יותר). ניצול לרעה של סטרואידים אנבוליים עלולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, שחלקם בלתי הפיכות. תופעות לוואי עיקריות יכולות לכלול:

גידולים בכבד
סרטן
צהבת
לחץ דם גבוה
גידולים בכליות
אקנה חמור
עצבים – עצבנות יתר

אצל גברים, תופעות לוואי עשויות לכלול התכווצות בלוטות האשכים והתפתחות רקמת השד, מצב המכונה גניקומסטיה.

אצל נשים, תופעות לוואי עשויות לכלול צמיחה של שיער הפנים והגוף, נשירת שיער הראש, שינויי מחזור החודשי, והעמקת הקול.

אצל בני נוער, צמיחה עשויה להפסיק בטרם עת ולצמיתות.

שאלות נפוצות אודות סטרואידים אנאבוליים:

מה הם סטרואידים?

סטרואידים או קורטיקוסטרואידים (glucocorticoids), לעתים קרובות נקראים פשוט "סטרואידים", הם תרופות הקשורים באופן הדוק לקורטיזול, כן זהו אותו הורמון אשר מופק באופן טבעי בקליפת יותרת הכליה (השכבה החיצונית של בלוטת יותרת הכליה). סטרואידים פועלים על מערכת החיסון ע"י חסימת הייצור של חומרים המפעילים פעולות אלרגיות ודלקתיות, כגון: פרוסטגלנדינים וכו'.

סטרואידים כוללים:

Betamethasone (Celestone)
Budesonide (Entocort EC)
קורטיזון (Cortone)
דקסאמתאזון (Decadron)
הידרוקורטיזון (Cortef)
Methylprednisolone (Medrol)
פרדניזולון (Prelone)
פרדניזון (Deltasone)
Triamcinolone (Kenacort, Kenalog)

סטרואידים: יתרונות מול סיכונים

סטרואידים הם תרופות חזקות שיכולות להפחית את הנפיחות ודלקת במהירות רבה, לשפר באופן משמעותי את סימפטומים ולעורר תוצאות מצויינות. עם זאת, ישנן השלכות אפשריות ותופעות לוואי.  על מנת למקסם את היתרונות, אך למזער את תופעות לוואי אפשריות, סטרואידים בדרך כלל שנקבעו במינונים נמוכים או לתקופות קצרות. ההשפעה חזקה של סטרואידים יכולה לגרום לתופעות לוואי חמורות המזכירות את מחלת קושינג, תפקוד לקוי של בלוטת יותרת הכליה וכתוצאה מכך ייצור יתר של קורטיזול. הרשימה של תופעות לוואי אפשריות היא ארוכה ויכולה לכלול:

תיאבון מוגבר ועלייה במשקל
הצטברות של שומן בחזה, בפנים, בגב עליון, ובטן
עלייה בצבירתם של המים והמלח-השימור מוביל לנפיחות ובצקת
לחץ דם גבוה
סוכרת
אוסטאופורוזיס (הדלדלות העצמות)
קטרקט (ירוד בעין)
אקנה
חולשת שרירים
דילול של העור
רגישות מוגברת לזיהום
כיבים בקיבה
בעיות פסיכולוגיות ככון: דיכאון
דיכוי ההורמונאלי של הכליה
תופעות לוואי הן מזעריות ע"י נטילת מינונים נמוכים ביותר ככל האפשר (שעדיין מניב תוצאות חיוביות בעת הטיפול המחלה) ובעקבות הוראות הרופא. חשוב להימנע מרגולציה עצמית של המינון, או ע"י הוספה יתר או להפסיק את הישמוש בתרופה ללא לוח זמנים מתאים. סטרואידים חייבים להיות מופחתים בהדרגה על מנת לאפשר לבלוטות יותרות הכליה כדי לחדש את ייצור קורטיזול טבעי. ביטול מינונים מהר מדי יכול לגרום למשבר יותרת הכליה (מצב מסכן חיים הנגרם על ידי רמות מספיקות של קורטיזול). עוד סיבוך אפשרי ליורדים מהשימוש בסטרואידים הינו תסמונת הגמילה, או אפקט ריבאונד, שהיא התגובה המוגזמת של הגוף לסילוק של התרופה.

מדוע שינם תסמיני גמילה מהשימוש בסטרואידים וכיצד למזער את התופעה?

כאשר תכנית הטיפול שלך כרוך באחת תרופות קורטיקוסטרואידיות, במיוחד לטווח ארוך, אתה צריך לדון ולשקול את היתרונות הפוטנציאליים מול הסיכונים הפוטנציאליים יחד עם הרופא שלך.

יתרונות מול סיכונים של שימוש ארוך טווח – פרדניזון

הפרדניזון עשוי להגביר את הנטייה לפתח מחלות כגון: אוסטאופורוזיס, ומחלות נוספות…

logo בניית אתרים