חדשות בחלל
ניסוי הדמיה של הטיל חץ 3 הסתיים בהצלחה
משרד הביטחון ו-MDA, הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים ערכו בליל שני, 19 בפברואר 2018 ניסוי הדמיה של הטיל חץ 3.
במהלך הניסוי שנערך מבסיס הניסויים פלמחים, שוגר הטיל לעבר "מטרת הדמיה", קיבל את נתוניה, עקב אחריה והשמיד אותה. הניסוי בוצע על ידי מפעל מלמ של התעשייה האווירית ובהשתתפות חיל האוויר.
"המיירט טס ויצא מחוץ לאטמוספירה וטס עמוק במסלול בנתיב מעופו. אם הייתה שם מטרה אמת הוא היה פוגע בה. רצינו להיות מוכזים בדרישות לאישור הניסויים באלסקה ולכן לא שילבנו בניסוי זה מטרה אמיתית כדי לעמוד בלוחות הזמנים. כל מערכת הנשק הוכחה בניסוי זה" אמרו אנשי מערך הניסוי.
מערכת הביטחון עומדת לבצע בשנה זו סדרת ניסויי ירוט בשדה הניסויים באי קודיאק באלסקה. הניסויים במטווח הטילים הגדול, המופנה לעבר האוקינוס השקט, יאפשר לערוך ניסוי מלא של המערכת בגובה רב מטווח זה משנמש את צבא ארה"ב, ולאחרונה נערך בו ניסוי של מערכת THAAD בו יורט טיל בליסטי ששוגר ממטוס תובלה. ניסוי מסוג זה אינו מתאפשר בתנאי הניסוי בישראל היות ומרחב היירוט ובסיס פלמחים ממוקמים באיזור מאוכלס בצפיפות.
בועז לוי, סמנכ"ל התעשייה האווירית, ומנהל חטיבת מערכות טילים וחלל בחברה, אמר לאחר הניסוי כי "הטיל עשה את המסלול במלואו ולו הייתה מטרה אמיתית הוא היה פוגע בה. במהלך הניסוי המיירט דימה תרחיש מבצעי מלא. הוא עשה מסלול כאילו הייתה מטרה אמיתית. השלמנו באופן מלא את היעדים שהגדרנו לעצמנו לפני היציאה לניסויים באלסקה".
|
משגר החלל FALCON HEAVY שוגר בהצלחה למסלול סביב השמש
לקול מצהלות 6000 עובדי חברת ספייסאקס, מאות אלפי אזרחים שהגיעו לצפות בשיגור ההסטורי, או עקבו אחר השיגור מעל מסכי הטלויזיה בעולם, יצא המשגר הגדול ביותר בעולם, FALCON HEAVY ב-6 בפברואר 2018 לטיסתו הראשונה לחלל.
המשגר שפותח על ידי חברת ספייסאקס, שוגר מקייפ קנדי בפלורידה, מכן 39A, אשר שימש בעבר לשיגורי הסאטורן 5 לעבר הירח.
משגר החלל יוצא לדרך המשגר, שהוא בעל הדחף הגבוה ביותר הקיים כיום בעולם, למעלה מ-2.5 מיליון ק"ג של דחף, מורכב משלב ראשון בעל 9 מנועי מרלין, וסביבו שני מאיצים, זהים למעשה, בעלי תשעה מנועים כל אחד ובסך הכל 27 מנועי רקטה, מונעים בחמצן נוזלי ונפט מזוקק. הוא מסוגל להציב במסלול 64 טון מטען.
בחברת ספייסאקס, אשר תכננה ושגרה את משגר החלל הגדול, חפשו מטען הולם לשיגור בניסוי הראשון, והחליטו להציב בראש המשגר הגדול את אחת ממכוניות הספורט של אלון מאסק, מיסד החברה ובעליה. המכונית האדומה "טסלה רואדסטר", שערכה כ-100,000 דולר, נושאת בובת איש כוכבים, או "סטארמן" ועמו תקליטים, ספר של אייזיק אסימוב, ומידע על כדור הארץ והתפתחות האדם ותרבותו.
מכונית הרודסטר ועליה טייס הכוכבים
לאחר השיגור תוכנן להנחית את שלושת מרכיבי השלב הראשון – שני המאיצים על כנים בקייפ קנדי ואת השלב המרכזי על משטח צף מול פלורידה. שני המאיצים אכן הצליחו לנחות, יחד ובדיוק מושלם על הכנים העגולים שהוכנו עבורם, בעוד השלב המרכזי הגיע בהצלחה לקרבת משטח הנחיתה ובשל תקלת תקשורת, ככל הנראה, הוא נטה על צידו. אגב, זהו השיגור השני של מאיצי החלל.
שני מאיצי החלל נוחתים חזרה בתזמון מפתיע
מאיץ החלל הגדול, לאחר שהפעיל את מנוע השלב השני, הואץ למסלול במרחק של 400 מליון ק"מ סביב השמש, ובמהלך טיסתו הוא עתיד לחלוף בקרבת מסלול המאדים. צפוי כי המכונית האדומה תשהה בחלל מליוני שנים.
אלון מוסק, המנהל הדינמי של החברה, אמר כי היכולת להשתמש מחדש במנועים ובמכלי הדלק של משגר החלל, עשויים להקטין את עלות השיגור של משגר מסוג FLACON HEAVY ל-90 מליון דולר, לעומת 435 מיליון דולר למשגר דלתא, או חמישית מעלות השיגור של האטלס המשמשים כיום לשיגורים של מטענים כבדים, במיוחד לויינים צבאיים של פיקוד החלל של חיל האויר האמריקני או לויינים של נאס"ה. "אם נצליח" אמר אלון מוסק ערב השיגור, "יהיה זה סוף המשחק עבור מפעילים אחרים של משגרי חלל כבדים. הדבר דומה לחברת תעופה שלה מטוס רב שימושי בעוד לחברות אחרות שיש להן מטוסים חד-פעמיים". מוסק שהיה מעט פסימי לפני השיגור, העריך את סיכויי הצלחת השיגור ב-50/50, אמר כי חשש לראות את המכונית שלו נופלת וגלגליה מתגלגלים על קייפ קנדי...
החברה פיתחה עד כה שלושה משגרים: "פלקון 1 " הבסיסי, משגר "פלקון 9 " המשופר בעל תשעה מנועים בשלבו הראשון ומשגר "פלקון כבד" בעל 27 מנועים בשלב הראשון, כולל שני מאיצים.
עד כה שוגרו לחלל 49 משגרים של חברת ספייאקס, שהחלה פעילותה בשנת 2002, וכן 13 שיגורים של תא החלל "דרגון" המיועד להטסת אנשים לתחנת החלל וכן לשיגורי מחקר לעבר מאדים. המשגרים של החברה הצליחו עד כה לבצע את המשימות שיועדו להם, ולמרבה הצער אחד הכשלונות הבודדים של משגרים אלה היה פיצוץ משגר החלל "פלקון 9" ב-1 בספטמבר 2017, שנשא את לויין התקשורות הישראלי "עמוס 6" שיוצר על ידי התעשיה האוירית עבור חברת חלל.
|
|
הלוויינים "ליאונרדו" ו"ונוס" שוגרו לחלל במשגר "וגה"
שני לויינים שפותחו ויוצרו במפעל מבת של התעשיה האוירית לישראל, שוגרו ב-2 באוגוסט 2017 לחלל, בעזרת המשגר האיטלקי "וגה”.
שני הלויינים- האחד "לאונרדו" לויין ביון מסוג OPTSAT 3000 המיועד למשרד ההגנה האיטלקי, והלויין השני "והנוס" לויין מחקר אקולוגי שנעשה בשיתוף פעולה עם סוכנות החלל הצרפתית, שוגרו האחד על גבי השני מבסיסי החלל האירופי בקורוא, גיאנה הצרפתית בדרום אמריקה.
המשגר "וגה"
משגר וגה פותח על ידי סוכנות החלל האיטלקית, ומשולב בהיצע של ESA, סוכנות החלל האירופית, לשיגורים במשימות מיוחדות. המשגר מונע בעזרת שני שלבים ולהם הודף מוצק, והוא דומה במימדיו וביכולת השיגור שלו למשגר החלל הישראלי "שביט". השיגור במשימה VV10 הוא השני של ה"וגה" בשנת 2017. השיגור נעשה בשעת לילה במשימה שארכה 97 דקות, מרגע הפעלת מנוע של השלב הראשון ועד להכנסת הלויין השני למסלול. הלויין "ליאונרדו" שוחרר לחלל לאחר 42 דקות, ו-49 לאחר השיגור שוחרר הלויין ונוס. שני הלויינים שהורכבו בתוך מעטה מיוחד, זה מעל זה, הוכנסו למסלול שמש, והם מקיפים את כדור הארץ במסלולים שונים אחת ל-90 דקות לערך.
הלויין "ונוס"
לויין "ונוס" Venμs – Vegetation and Environment monitoring on a New Micro Satellite) נועד לחקר הסביבה. הוא נמסר ב-28 במאי 2017 בטקס חגיגי לסוכנות החלל הישראלית ולנציגי סוכנות החלל הצרפתית (CNES). ממינהל הלויינים של מבת הוא הועבר לחברת "אריאנספס" לסדרת מבחני התאמה ולאחר מכן הוטס למרכז השיגור בגיאנה הצרפתית, שם הורכב תחת מעטה מיוחד של המשגר "וגה". הלויין נושא מצלמת חלל מיוחדת המכונה "יופיטר" שפותחה על ידי מפעל "אלאופ" של אלביט. מערכת ההנעה החשמלית של הלויין פותחה על ידי רפאל. לויין "ונוס שוקל 264 ק"ג. מימדיו הם גובה 170 ס"מ ורוחב הבסיס 120 ס"מ. ומוצב בגובה של 720 ק”מ במסלול שמש. הלוויין יעקוב אחר 110 אתרים שונים מהחלל למטרות מחקרי סביבה, תוך ניטור מצב קרקע, צמחייה, ייעור, חקלאות, איכות מקווי מים ועוד.המצלמה של ונוס יכולה לצלם את פני כדור הארץ ב-12 אורכי גל, ולהבחין גם בפרטים שאינם נראים לעין. כך יוכלו החוקרים לקלוט עשרות צילומים, באורכי גל שונים ולנתח את התוצאות בעזרת מחשבים משוכללים. שטח כל צילום מגיע ל-700 קמ"ר. אורך חיי הלויין הוא כארבע וחצי שנים. הלויין יופעל ויבוקר במרכזי בקרה בישראל ובצרפת.
לויין "ליאונרדו"
לויין "ליאונרדו" הוא כינויו של לויין ביון אופטי מסוג OPTSAT 3000 שפותח בתעשיה האוירית לישראל, כהמשך לסדרת "אופק". הלויין נבנה עבור משרד ההגנה האיטלקי כחלק מעסקת רכש בה רכשה ישראל את מטוסי האימון MB-326 “מאסטר” (המכונים לביא). חברת טלספציו משמשת כקבלת ראשי של הפרויקט.
הלויין נועד לשמש למשימות צילום של מטרות בכל העולם. עלות בניית הלויין כ-182 מליוני דולרים. מתוכן, 40 מליוני דולרים לרכישת מצלמה מאלביט מערכות. הלווין מבוסס על תשתית IMPS מדור שני שפותחה על ידי תעשייה אווירית.משקל הלויין מגיע ל-368 ק”ג,גובהו 335 ס"מ ורוחב בסיסו 120 ס”מ. צפוי כי יפעל בחלל שבע שנים.
לאחר שהלויין החל פעולתו הוא נמסר לאחריות מפעילים של משרד ההגנה האיטלקי.
|
לויין הביון אופק 11 שיגר צילומים ראשונים כעשרה ימים לאחר שיגור לויין הביון "אופק 11" לחלל, התקבלו בתחנת הבקרה הקרקעית שלו צילומים ראשונים באיכות טובה ובמערכת הבטחון מקוים כי יצליחו להתגבר על התקלות. לויין הביון אופק 11 שוגר מבסיס פלמחים ב-13 בספטמבר 2016. הלווין פותח ונבנה במפעל מבת של התעשיה האוירית, ושוגר במשגר החלל שביט.
זמן קצר לאחר שהלויין נכנס למסלול, נתגלתה תקלה במערכותיו ולמרות שהקשר עמו נשמר, מפעילי הלווין לא יכלו לקבל ממנו נתונים מעודכנים על מצב המערכות וגם צילומים לא נקלטו.
בהודעה של משרד הבטחון ביום השיגור נכתב כי "הלוויין נכנס למסלול סביב כדור הארץ, נוצר עמו קשר ומערכותיו נמצאות בבדיקה. מהנדסי מנהלת החלל שבמפא''ת, יחד עם מהנדסי התעשייה האווירית, ממשיכים בסדרת הבדיקות שתוכננו מראש". עם כך לאחר מספר שעות התברר כי התקלות רבות ומערכת הבטחון, כולל התעשיה האוירית, מפא"ת וכל הגורמים האחרים העדיפו לשמור על שתיקה בקשר למצבו של הלויין.
משגר שביט מזניק לחלל את לויין אופק 11
רק לאחר כעשרה ימים, ב-22 בספטמבר, נמסר על ידי משרד הבטחון כי נתקבלו צילומים ראשונים באיכות טובה מן הלויין.
בהודעה שפורסמה באותו היום באופן רשמי, נמסר כי נקלטו צילומים ראשונים באיכות טובה. "הערב ב-17:10 הורדנו תמונות נהדרות של הלווין אופק 11. הלווין ייתן תפוקות מבצעיות", אמר תא"ל (מיל) אמנון הררי, ראש מנהלת חלל במשרד הביטחון.
לויין הביון אופק 11 הוא לויין ביון אופטי המצטיין במימדיו הקטנים. לבד ממערכות תקשורת וייצוב, הוא נושא מצלמת חלל מסוג "יופיטר" אשר פותחה על ידי מפעל אל אופ ומצטיינת ברזולוציה גבוהה במיוחד. משגר הלויין פותח ומיוצר במפעל מלמ של התעשיה האוירית לישראל, ומימדיו דומים לאלה של משגר הלויין "אופק 9".
ישראל מפעילה בחלל מספר לויינים, אשר אורך חייהם המתוכנן הוא כשנתיים אולם הם ממשיכים בפעילות זמן רב לאחר מכן. בשל כך ישראל מפתחת לויינים משכללת אותם ומכינה אותם לשיגור כל שנתיים לערך. לויין אופק 11 מבוסס על מכלול חדש OPTSAT 3000 שפותח במנהל החלל במפעל מבת, אולם לא ידוע אם הוא כולל מערכות ייצוב מונעות יונים חשמליות, היכולות להאריך את משך פעילותו לזמן רב. יחד עם כך מערך המודיעין של ישראל עושה שימוש בלויינים אזרחיים אחרים, בהם לוייני ארוס ולויינים מסחריים אחרים.
|
לויין התקשורת "עמוס 6" הושמד בהתפוצצות משגר פלקון 9 בארה"ב לויין התקשורת עמוס 6, אשר נבנה על ידי התעשיה האוירית לישראל עבור חברת "חלל תקשורת ", הושמד ביום חמישי, 1 בספטמבר 2016, בהתפוצצות שהיתה על כן השיגור בקייפ קנדי בפלורידה. הפיצוץ היה במהלך מילוי המיכלים בשלב השני של משגר החלל פלקון 9, המפותח על ידי חברת ספייס אקס. שיגור הלויין נועד להתבצע ביום שבת, 3 בספטמבר, והוא אחד מתוך תשעה שיגורים המתוכננים לשנת 2016 על ידי חברת ספייסאקס. לויין עמוס 6 נבנה בעקבות חוזה שחתמו התעשיה האוירית וחברת חלל בנובמבר 2013 בהיקף של 195 מליון דולר. הלויין הוא האחרון, הגדול והמתקדם ביותר בסדרת לוייני עמוס שנבנו על ידי מפעל מבת של התעשיה האוירית. הלוויין עמוס 6 נועד להיות מוצב במסלול גיאוסטציונרי בנקודת 4 מעלות מערב, ולהחליף את הלוויין עמוס 2, הצפוי לסיים שירותו במהלך שנת 2016 ולפעול במקביל ללויין עמוס 3. בעמוס 6 הוכנסו שיפורים טכנולוגיים משמעותיים והוא בין המתקדמים בעולם מסוגו. בלוויין שולבה, בין היתר, טכנולוגיה של הנעה חשמלית המאפשרת חיסכון משמעותי במשקל ובמחיר השיגור. הלוויין הכניס את התעשייה האווירית לתחום לווייני התקשורת הגדולים עם משקל שיגור של 5,500 ק"ג והספק מטע"ד של 9000 וואט. מטע"ד תקשורת כולל 45 משיבים בתחומי תדר S, Ka וכן Ku.
לויין עמוס 6 במהלך ניסויים אחרונים בתעשיה האוירית
בינואר 2012 זכתה חברת ספייס אקס בחוזה לשיגור הלויין הישראלי, לאחר שהציעה מחיר נמוך, יחסית לחברת שיגור אחרות. שלושה גורמים עיקריים רכשו שרותי תקשורת בלויין עמוס 6: 18 מבין 36 המשיבים של הלויין נרכשו על ידי ארגון פייסבוק ונועדו לספק שירותי אינטרנט למספר רב של מדינות באפריקה. כמו כן נרכשו ערוצי תקשורת על ידי חברת yes, לאספקת שירותי טלויזיה ביתיים, ומדינת ישראל אשר רכשה שירותים בהיקף של 20 מיליון דולר למשך חיי הלויין. שירותים אלה נועדו עבור צה"ל ומערכת הבטחון. חברת חלל, אשר נקלעה לקשיים בעקבות הפסקת פעולתו של הלויין עמוס 5 בחלל בנובמבר 2015, נמכרה לפני מספר שבועות על תנאי לחברת שינואיי הסינית הרשומה בלוקסמבורג. שיגור מוצלח של הלויין עמוס 6, היה תנאי להשלמת העסקה, ולא ידוע בשלב זה אם היא תצא לפועל. השמדת הלויין מהווה מכה קשה לחברת חלל תקשורת ולבעליה, ומשמעות הדבר עבור התעשיה האוירית היא בנייה של לויין נוסף, אולי עמוס 7, בשנים הקרובות, כתחליף ללויין שהושמד.
|
הפיצוץ במשגר החלל דרגון 9 בקייפ קנבוורל בפלורידה
|
טיסת ניסוי ראשונה למטוס החלל האירופי IXV
מטוס החלל האירופי הבלתי מאויש, IXV, שוגר ב-11 בפברואר 2015 ממרכז החלל האירופי בקורו, גיניאה הצרפתית.
מטוס החלל שאורכו כחמישה מטרים ומשקלו 2000 ק"ג, הוזנק לחלל בשעה 13:40 שעון גריניץ' בעזרת המשגר האיטלקי "וגה". בהיותו בגובה 340 ק"מ הוא נפרד מן השלב השני, והמשיך בטיסת שיוט לגובה 412 ק"מ. למעלה מ-300 חיישנים רשמו במהלך הניסוי את נתוני הטיסה, כולל מהירויות, טמפרטורות, לחצים ועוד. בגובה 120 ק"מ ובמהירות 7.5 ק"מ לשניה, הוא היה בסיום הנתיב הבליסטי, והחל בחדירה לוהטת לאטמוספירת כדור הארץ. כך יכלו האירופים לדמות חדירה של כלי הטיס לאטמטוספירה ממסלול ארצי נמוך. לאחר שהשלים את הנתיב הבליסטי, הוא נבלם על ידי מצנחים שהנחיתו אותו ברכות על מצופים שנפתחו מעל המים. המטוס נחת ליד איי גלפגוס באוקינוס השקט. הטיסה שארכה מספר דקות, נערכה תחת בקרה של תחנה מיוחדת שהוקמה בטורינו איטליה, ונעזרה בנתוני תחנות מעקב בגאבון ובקניה.
מלמעלה: ציור המראה את המטוס בשעת החדירה לאטמוספירת כדור הארץ
במרכז: שלבי השיגור הטיסה והחזרה של מטוס החלל
למטה: מטוס החלל האירופי בהכנות לפני השיגור
מנהל ESA, סוכנות החלל האירופית ז'אן-ז'אק דורדן , אמר לאחר הטיסה המוצלחת, כי "מטוס IXV פותח פרק חדש בסוכנות החלל האירופית, במונחים של יכולות שימוש חוזר וחדירה לאטמוספירה". גייל ווינטרס מנהל השיגורים של RSA, אמר כי "המשימה תאפשר לנו ללמוד רבות על הטכנולוגיות להן אנו זקוקים כדי ליישם מערכות שיגור חדשות".
משגר וגה הדו-שלבי מונע בהודף מוצק, ופותח על ידי איטליה. נתוניו דומים לאלה של השביט הישראלי. הוא נועד להכניס לחלל בשנה הבאה את הלויין הישראלי צרפתי ונוס. שיגור מוצלח זה משפר את אמינותו למשימות חלל בעתיד.
יש לציין כי האירופים, הגאים מאד על הצלחת הניסוי, שואפים מזה תקופה ארוכה לשגר כלי טיס לחלל, ולאחר ביטול פרויקטים שונים, בהם ה"הרמס" ואחרים, הם רואים בהצלחת ניסוי מטוס החלל האירופי הראשון צעד חשוב בכיבוש החלל והכנה טובה לקראת משימות נוספות בחלל.
|
כינוס החלל ה-10 של מכון פישר
אנשי ציבור, מדענים, מהנדסים, אסטרונאוטים ובני נוער רבים השתתפו בימים רביעי וחמישי 28-29 בינואר בכינוס החלל העשירי ע"ש אילן רמון של מכון פישר, שנערך בהרצליה.
בכינוס נשמעו הרצאות מפי מדענים ואנשי חלל על התפתחויות בתחום זה בעולם ובישראל.
בתצוגה שנערכה בפאתי אולם ההרצאות, בלטו פיתוחים של הלויינים "לייטסאט" ו"וונוס" של מפעל מבת ורפאל, מצלמות החלל של אל אופ ופרויקטים אחרים הנמצאים בשלבי גיבוש או בחינה. תלמידי מרכז המדעים בהרצליה הציגו את דוכיפת 2, לווין פיקו הנעשה כפרויקט המשך של הלויין הראשון ("הדוכיפת 1, חי ונושם" אמרה אחת מתלמידות הפרויקט בשמחה גלויה) בית הספר המקצועי יד סינגלובסקי פתח גם הוא מגמת חלל ותלמידיו הציגו מערכת שחרור לוייני פיקו בחלל.
צילומים מכינוס החלל
למעלה: הלויין "לייטסאט" המפותח על ידי רפאל, ומפתחיו יציגו אותו בקרוב לבחינה טכנולוגית לקראת המשך הפיתוח.
האסטרונאוטים ניקול סטוט ורקס וואלהיים שהשמיעו הרצאות מענינות על החיים בחלל ועל מגמות לעתיד.
מערכת לשחרור לוייני פיקו בחלל מוצגת על ידי תלמידי בית הספר המקצועי יד סינגלובסקי בתל אביב
|
נפתחו אירועי שבוע החלל
אירועי שבוע החלל הישראלי הנערך ביוזמת סוכנות החלל הישראלית נפתחו ביום ראשון, 25 בינואר 2015. בתצוגה של טכנולוגית חלל שנערכה במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, הצגת סרט בפלנטריום ובשעת לילה בשיגור קרן לייזר ואלומות אור מעל שמי תל אביב לעבר החלל.
בכך, משחזרת הסוכנות מיצג אומנותי גדול "כיפה בין-גלקטית" שעשה האמן עזרא אוריון בשנות ה-90. המופע האור-קולי כולל תצוגה של מסע למעמקי מערכת השמש ומוצג על גבי מסך ענק בגודל 120 מ"ר הפרוש כתקרה שמתחתיה שוכב הקהל וצופה במסע למעמקי הגלקסיה. מעל התצוגה, יכול הקהל לראות את השיגור של קרני הלייזר והאור - 4 לייזרים ו-8 פנסי זנון - היוצרות יחד כיפה בין-גלקטית.
באפריל 1992, במסגרת אירועי שנת החלל העולמית, הביא אוריון את שיגור קרני הלייזר לחלל לשיא חדש: אוריון, בשיתוף נאס"א, הצליח לאגד חמש מדינות מהן בו זמנית שוגרו אלומות של קרני לייזר. נוסף לישראל שוגרו קרניים דומות ממצרים, רוסיה, אוסטריה וגרמניה. את הפרויקט ההיסטורי המשותף תיאר אוריון כ"אובליסק אנרגיה, מיליארד ק"מ גובהו, קתדרלת אור הנוסקת במהירות האור בניצב למישור הגלקסיה".
שיגור זה היה בתמיכת סוכנות החלל הישראלית וארך 55 דקות ו–33 שניות. למעשה, הקרניים ששוגרו לפני כ-23 שנה באורך מיליארד ק"מ, אמורות עדיין לנוע בחלל במהירות האור, כל עוד לא הופרעו על ידי אסטרואיד או גוף אחר בחלל.
בסוף השבוע ייפתח כינוס החלל מטעם משרד המדע ומכון פישר, שייערך בהרצליה.
|
לויין הביון "אופק 10" שוגר בהצלחה לחלל
ישראל שיגרה לחלל ביום רביעי, 9 באפריל 2014 בשעה 22:15 בלילה, את לויין המכ"ם "אופק 10". הלויין נכנס למסלול כמתוכנן ולאחר כשעה וחצי החלו להתקבל ממנו אותות על פעילות מערכותיו ומצבן.
הלויין פותח במינהל החלל של מפעל מבת והמשגר מיוצר במפעל מלמ של התעשיה האוירית לישראל. הלויין שוגר מערבה, ולאחר כשעה וחצי הוא "זרח" במזרח ובישר למנהלי השיגור כי הוא במסלול ומערכותיו הראשוניות פועלות כתקנן.
לויין "אופק 10" הוא לויין מכ"ם (SAR) אשר פותח על ידי התעשיה האוירית במסגרת מפא"ת במשרד הבטחון. הוא נושא מערכות מכ"ם המאפשרות "צילום" של פני הנוף מעליהם הוא עובר, בכל מזג אויר, ביום ובלילה, וכן מערכות עיבוד נתונים, מערכות בקרה וייצוב ועוד. משקלו מגיע ל-330 ק"ג.
לויין המכ"ם הקודם של ישראל, "טכסאר" (או שילוח) שוגר ביום שני 21 בינואר 2008, בעזרת משגר החלל ההודי PSLV ממרכז החלל סריהריקוטה בהודו, ונכנס למסלול קוטבי. הפעם החליטה מערכת הבטחון לשגר את הלויין, אשר תוכנן ושופר לעומת קודמו, במשגר "שביט" המיוצר בישראל ולשגר אותו כמו לויינים אחרים אשר שוגרו מפלמחים, מערבה לעבר הים.
שיגור הלויין "אופק 10" במשגר שביט
שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, פרסם יום לאחר מכן הודעה בה אמר כי "שיגורו המוצלח של הלויין 'אופק 10' אמש הוא עדות נוספת ליכולתה המרשימה של מדינת ישראל לפתח ולהוביל בחזית הטכנולוגיה. הלויין 'אופק 10' אמור לשפר את יכולות המודיעין של מדינת ישראל ולאפשר למערכת הביטחון להתמודד באופן טוב יותר עם איומים קרובים ורחוקים, בכל שעות היממה ובכל מזג אוויר. בכך אנו ממשיכים לבסס את היתרון האיכותי והטכנולוגי העצום משכנינו".
תא"ל (מיל) אמנון הררי, ראש מנהלת חלל במשרד הביטחון, אמר ביום חמישי כי "השיגור הוא תהליך ממושך של כמה שנים. נותרו לנו עוד שלבים מעטים עד שההצלחה תהיה מלאה. עד כה עמדנו במאה אחוז מהיעדים שהצבנו לעצמנו. זה לויין תצפית המבוסס על מכ"ם שאמור לתת לנו מודיעין בכל מצב ראות, יום ולילה, ובכל מזג אויר". הררי ציין כי "יש לנו תכנית רב שנתית שלוקחת בחשבון את הצרכים המבצעיים ואת אמינות הלויינים, שכן יש לה אורך חיים נתון מתוך הנחה שיום אחד יסיימו את תפקידם"
אמנון הררי ראש מינהל לויינים במפא"ת עם יוסי וייס, מנכ"ל התעשיה האוירית ליד דגם "אופק 10" במבת
כיום פועלים בחלל מספר לויינים אשר פותחו ושוגרו על ידי ישראל למטרות צבאיות. בין אלה לוייני הצילום האופטיים מדגם "אופק 5" ו"אופק 7", הנמצאים עדיין במסלול, וכן לויין המכ"ם טכסאר". כמו כן נעזרת מערכת הבטחון בצילומים של לויינים ממשפחת "ארוס" המיועדים לשימושים אזרחים.
|
חללית "סנטינל" החלה לשגר צילומי מכ"םהחללית סנטינל 1A אשר שוגרה לחלל ב-3 באפריל 2014, החלה לשגר צילומי מכ"ם מדויקים של פני כדור הארץ.
החללית הגדולה, שהא חלק ממערך "קופרניקוס" למחקר כדור הארץ, שוגרה בעזרת משגר החלל הותיק "סויוז" ממרכס החלל קורו בגינאה המשוונית. שלבו האחרון, פרגאט" הכניס אותה למסלול בגובה שנקבע לה. לאחר בחינת המערכות, פריסת לוחות השמש ומשטחי אנטנות המכ"ם החלה החללית, אשר נועדה למיפוי מדויק של כדור הארץ, לשגר נתונים וצילומי מכ"ם ראשונים לתחנות הבקרה. משקל החללית 2.3 טון, והיא הוצבה במסלול קוטבי בגובה 693 ק"מ לאחר 23:24 דקות. החללית סנטינל פותחת דף חדש ביישום קופרניקוס, שהוא ספינת הדגל השניה של יוזמת החלל האירופית, לאחר הצבת לוייני גלילאו במסלול" אמר ז'אן-ז'אק דורדיין, המנהל הכללי של ESA, סוכנות החלל האירופית, המציינת השנה מלאת לה יובל ה-50.
|
הקוטב הצפוני של הירח במבט חדש
מדענים של סוכנות החלל האמריקנית נאס"א, הרכיבו מצילומים של חללית המחקר
Lunar Reconnaissance Orbiter) LRO
תצריף מיוחד של הקוטב הצפוני של הירח אשר נעשה מ-10,581 צילומים ששטחם הכולל מגיע לשני מטרים רבועים.
החללית אשר תוכננה ונבנתה במעבדות להנעה סילונית בפסדינה, קליפורניה שוגרה לחלל ב-18 ביוני 2009, במשגר הגדול אטלס 5. החללית צילמה את פני הירח במצלות צבע ושחור לבן, מדדה נתונים בסביבת הירח, בהם טמפרטורות, עוצמת כוח המשיכה, משטר רוחות השמש ועוד.
|
הלויינים "ונוס" ו"אופטסאט 3000" ישוגרו בראשית 2016
התעשיה האוירית לישראל תספק בשנת 2016 שני לוייני ביון וחישה אשר ישוגו לחלל במשגר האירופי VEGA .
הלויין הראשון יהיה לויין " 3000OPTSAT " שהוא הלויין המתקדם ביותר במשפחת לוייני הביון שמפתח מפעל מבת של תעשיה האוירית. לויין זה נרכש על ידי משרד ההגנה האיטלקי במסגרת העיסקה לרכש מטוסי אימון עבור חיל האויר הישראלי. הלויין השני הוא מדגם "ונוס" - המפותח בשיתוף פעולה עם צרפת למטרות חישה וניטור מן החלל.
לויין הביון 3000 OPTSAT מצטיין במשקלו הנמוך- 400 ק"ג והוא בעל רזלוציה של 50 ס"מ.
הוא הראשון מבין לוייני הדור השלישי המפותחים על ידי מינהל החלל של מפעל מבת של התעשיה האוירית לישראל. הלויין מפותח עבור משרד ההגנה האיטלקי ויסופק לו על ידי קבוצת סי.ג'י.א. וטלספציו (פינמקניקה ות'אלס). הלויין ישוגר למסלול קוטבי ויוצב בגובה 600 ק"מ. משרד ההגנה איטלקי הודיע כי הוא מתכוון לשלב את הצילומים האופטיים שיקבל מן הלויין הישראלי, ב"צילומים" של לויין מכ"ם מדגם "קוסמו-סקיימד". כמו כן מתכננים האיטלקים לשווק את צילומי הלוין לגורמים ומדינות וגורמים שונים, תוך התחייבות שהדבר לא יפגע בבטחונה של ישראל.
לוויין המחקר ונוס (VENμS - Vegetation and Environment on a New Micro Satellite) מפותח על ידי סוכנות החלל הישראלית בשיתוף עם סוכנות החלל הצרפתית (CNES) במסגרת תוכנית קופרניקוס לניטור כדור הארץ. הוא שוקל כ-300 ק"ג ומערכותיו נועדו לעקוב אחרי השפעת שינויים אקלימיים על שדות חקלאיים. מפעל אל-אופ של אלביט יספק את המצלמה מדגם יופיטר, בעלת הרזולוציה הגבוהה והצבעונית. הלויין המונע במנועחשמל מתוצרת רפאל, יוצב בגובה 720 ק"מ במסלול קוטבי.
מימין: משגר VEGA. משמאל: דגם לויין OPTSAT 3000
המשגר VEGA אשר יציב את שני הלויינים בחלל, מפותח על ידי סוכנות החלל של איטליה ומשווק על ידי אריאנספס. עד כה בוצעו שני שיגורים מוצלחים של משגר זה, הראשון היה בפברואר 2012 והשני במאי 2013. בשנת 2014 מתוכננים חמישה שיגורים מסחריים במשגר VEGA.
|
ניסוי מוצלח שני לטיל היירוט חץ 3
ב-3 בינואר 2013 נערך ניסוי שני של טיל חץ 3, בו נבחנו כל יכולותיו של טיל היירוט. הניסוי עבר בהצלחה מלאה.
הניסוי נועד למעשה לבדוק את פעולותיהן של מערכות השיגור והמיירט עצמו. בניסויים הבאים תבחן פעולת המערכת כולה כולל מכ"ם המערכת "אורן אדיר" ומערכות המחשב, השליטה והבקרה ועוד. מערכות החץ 3, כולל המיירטים יהיו חלק אינטגרלי של המערכת הקיימת חץ 2 וישולבו בהן למתן הגנה אחודה וכוללת למדינת ישראל מפני טילם בליסטיים. "אני מברך את התעשייה האווירית ומל"מ, אנשי מערכת הביטחון ומפא"ת והשותפים מהסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים ומחברת בואינג, בעקבות הניסוי המוצלח הבוקר במערכת 'חץ 3'. כתב שר הבטחון משה יעלון באגרת שפרסם לאחר השיגור. "מדינת ישראל ממשיכה בפיתוח וייצור מערכות נשק ייחודיות ופורצות דרך, אשר מטרתן הגנה על אזרחי מדינת ישראל ועל תשתיות אסטרטגיות. פיתוחן של מערכות מסוג זה יאפשר למדינת ישראל לקיים חיי שגרה אל מול האיומים הניצבים לפתחנו, ויסייע לצה"ל להכריע מערכה, אם יידרש לה, במהירות וביעילות.
עוד כתב השר כי "פיתוח 'חץ 3' מהווה מימד נוסף ביכולות ההגנה האקטיבית המתקדמות שישראל מפתחת, וביחד עם יכולות התקפיות רבות עוצמה ומערכי מודיעין מתוחכמים, מערכת הביטחון וצה"ל ימשיכו להיות מוביל עולמי אשר בראש ובראשונה יגן על ביטחון מדינת ישראל ואזרחיה וירתיע את אלו המבקשים לפגוע בנו".
יוסי וייס, מנכ"ל התעשייה האווירית לישראל, שיגר בתום הניסוי המוצלח אגרת ברכה לעובדי החברה, ובראשם עובדי מפעל מלמ בחטיבת מערכות טילים וחלל, בה הביע את הערכתו לעובדים על ההישג המרשים בפיתוח המערכת ובהצלחת הניסוי. "ההישג בפיתוח החץ -טיל היירוט המתקדם מסוגו בעולם, פורץ דרך בביצועיו ובטכנולוגיה שלו. זהו ניסוי שני מוצלח בתוך פחות משנה. הניסוי המוצלח הראשון התקיים בפברואר, 2013. בפיתוח המערכת באה לידי ביטוי חדשנות, יצירתיות, ומסירות אישית ראויה לציון של כל העוסקים בנושא. לעובדי התעשיה האוירית מחויבות אישית לתרום לפיתוח שכבת ההגנה העליונה החיונית ליכולות הגנתה של מדינת ישראל מפני האיום האסטרטגי של טילים ארוכי טווח. הצלחת הניסויים, והתוכנית כולה הם עדות נוספת ליכולותיה המתקדמות של התעשייה האווירית".
יאיר רמתי, ראש מינהלת חומה במשרד הבטחון אמר לאחר הניסוי כי "מיד לאחר ששוגר, הטיל ביצע את המסלול שהוגדר לו. הוא צבר גובה ומהירות, יצא מהאטמוספירה ושם נשאר רק הגוף המיירט שלו. הוא הפעיל את מנוע השלב השני, ביצע סדרה מורכבת של תמרונים וכעבור 10 דקות נפל אל מימי הים התיכון. הטיל שנוסה הבוקר, היה בתצורה הכמעט סופית שלו, ובמסגרת טיסה ארוכה יחסית שעשה - הוא גירד את קצה גבולות המעטפת".
את פרויקט מפיתוח של מערכת חץ-3 מובילה מנהלת חומה במפא"ת, במשרד הבטחון, ועל ידי הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים (MDA). מפעל מלמ של התע"א בראשותו של יואב תורג'מן, הוא הקבלן הראשי בפרויקט, בשיתוף פעולה עם חברת בואינג בארה"ב המפתחת ומייצרת מרכיבים במיירט. תעשיות ישראליות הנוטלות חלק בפרויקט הן מפעל תממ של התע"א, תעש ורפאל.
מערכת החץ 3 נועדה להיות הנדבך העליון במערך ההגנה מפני טילים בליסטיים המורכב ממערכת חץ 2 וחץ 3. משרד הבטחון מתכוון להשלים את הצבת המערכת בשנה הקרובה. יחודו של מיירט חץ-3 הוא ביכולותיו המתקדמות ליירוט טילים בליסטיים ארוכי טווח זמן מוקדם יותר לאחר גילויים, בטווחים ובגובה רב מחוץ לאטמוספירה של כדור הארץ, יותר מאשר מיירטים אחרים הנמצאים בשימוש או בפיתוח.
חללית GAIA למיפוי תלת-מימדי של שביל החלב
סוכנות החלל האירופית ESA שיגרה אתמול בהצלחה את חללית המחקר GAIA, אשר נועדה למפות פנורמית את שביל החלב במבצע אשר יסרוק למעלה ממיליארד גרמי שמים.
החללית נסקה אתמול לחלל בראשו של משגר החלל סויוז-פראגט VS06, והיא תוצב בנקודה 2L, כ-15 מיליון ק"מ מכדור הארץ ובמרחק שווה בין השמש לכדור הארץ. לחללית צוהר המסתובב סביב ציר החללית, וכדי למנוע סינוור הוא מוצב כך שיהיה תמיד מן העבר השני של השמש. לאחר הפרדות ארבעת המאיצים הנוזליים של הסויוז, הופעלו השלב השני והשלישי ולבסוף שלב הפרגאט שהוצת פעמיים. לאחר שהציב את החללית במקומה הראשוני, נפרד גם הוא. כל הפעולה מרגע השיגור ועד הצבת החללית נמשכה 42 דקות. לאחר מכן החלו המערכות האוטומטיות של החללית לייצב אותה, להביא אותה לנקודה הסופית ולהפעיל את מערכותיה, כולל הפעלת המשדרים, המקלטים, המצלמות, מערכות הייצוב השונות ועוד. כמו כן נפרש מגן השמש שרוחבו 10.5 מטרים.
|
|
אתמול 101 דקות לאחר השיגור יכלו מנהלי המבצע לברך על השלמת כל השלבים בהצבת החללית במקומה, אולם פעולות ההכנה אמורות להמשך שלושה שבועות לפני שניתן יהיה להתחיל בסריקת היקום. למעלה מ-400 מדענים, מעשרות מדינות, נוטלים חלק בפעולות המחקר לאחר הסריקה, כולל ניתוח התוצאות והפקת נתונים מדויקים על מיקום הכוכבים, תנועתם ומהירותם, ולאחר השלמת הפעילות תוכן מפה תלת-מימדים של סביבות שביל החלל.
|
נחתת סינית על הירח
סוכנות החלל של סין הנחיתה ביום שבת, 14 בדצמבר 2013 חללית ועליה רכב על פני הירח. החללית המכונה "צ'אינג' 3", נשאה על משטחה העליון את הנחתת "יוטו" (ארנבת בסינית).
החללית שוגרה במשגר החלל הסיני לונג מארש 3B (בצילום למטה משמאל) למסע שנמשך חמישה ימים. לאחר שהגיעו לקרבת הירח הופעלו מנועי האטה שהכניסו את החללית למסלול בגובה 100 ק"מ מעל פני הירח. החללית נחתה ב"מפרץ הקשתות" על פני הירח, וצילומים מכל שלבי הנחיתה שודרו בזמן אמת בטלויזיה הסינית. במהלך הטיסה לעבר הירח נדרשו שלושה תיקוני נתיב כדי להכניס את החללית למסלול בגובה 100 ק"מ מעל פני הירח. בשלב האחרון נערכה נחיתה מבוקרת, בה הופעל מנוע הנחתת, והיא ביצעה נחיתה מושלמת (למטה מימין).
|
|
זמן קצר לאחר מכן נבדקו מערכותיה ונוצר קשר עם תחנת הבקרה על פני כדור הארץ, אנשי הבקרה שיגרו פקודה לבחון את פעולת המערכות ולאחר שהכל נמצא תקין, שחררו את רכב החלל למסעו. ה"יוטו" אכן ירד מעל הכבש וגלגליו נסעו על פני הירח. כתשע שעות לאחר התחלת המסע הירחי, החלו המצלמות בנחתת וברכב בחלל להעביר צילומים של פני הירח והנחתות עצמן (למטה משמאל) הנחתת מצוידת בתאים סולריים וכן בגנרטור רדיו-איזוטופי תרמו-אלקטרי כדי לספק כוח לפעולת החלליות במשך שלושת החודשים הבאים. על הנחתת שבעה מכשירים מדעיים, מצלמות וציוד אחר. על רכב החלל ארבעה מכשירים ומצלמות.
מבצע "צ'אנג' 3" הוא מבצע חלל המהווה ציון דרך חשוב בפעילות החלל של סין.זוהי הנחיתה הראשונה של חללית על פני הירח מאז שנת 1976, עת נחתה על פניו חללית רוסית, ובכך הפכה סין למדינה השלישית בעולם המצליחה לבצע מבצע כה מורכב. סוכנות החלל הסינית הודיעה על כוונתה להקים מושבת חלל על פני הירח עד השנה 2020.
ניסוי מוצלח במערכת "שרביט קסמים"
אבן דרך חשובה בפיתוח מערכת היירוט "שרביט קסמים" הושגה בסוף חודש דצמבר.
מנהלת "חומה" במשרד הבטחון ערכה ב-20 בנובמבר 2013 ניסוי של מערכת "שרביט קסמים" (בצילום למטה). בניסוי נבחן לראשונה יירוט של מטרה, והוא הסתיים בהצלחה רבה. ראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, יאיר רמתי, אמר כי "המיירט פגע בדיוק בנקודה שבה תכננו שיפגע". בחיל האוויר מגדירים את הניסוי בדרום הארץ של מערכת יירוט הטילים כ"אבן דרך משמעותית וקריטית" בדרך להפיכת המערכת למבצעית. מערכת "שרביט קסמים" נועדה לתת מענה לרקטות כבדות וטילים לטווחים בינוניים, מגובה נמוך ועד לשולי האטמוספרה.
שר הבטחון, משדה יעלון אמר לאחר השיגור המוצלח כי הוא "מברך חברת רפא"ל, אנשי מערכת הביטחון ומפא"ת והסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים, בעקבות הניסוי המוצלח במערכת "שרביט קסמים". שוב קיבלנו עדות ליכולת הגבוהה של מדינת ישראל בפיתוח וייצור מערכות נשק ייחודיות ופורצות דרך, שבעתיד הלא רחוק יגנו על אזרחי ישראל וגם יהוו תרומה לכלכלת המדינה. עלינו לעבור עדיין כברת דרך עד שהמערכת תהפוך מבצעית, ובטוחני שבפרק הזמן הזה יידעו מהנדסי רפא"ל ומערכת הביטחון להכניס בה את השיפורים וההתאמות".
לאחר שיגור טיל המטרה של התעשייה הצבאית גילה אותו מכ"מה-MMR (מפותח על ידי אלתא), והעביר את נתוניו למרכז ניהול הירי, שעיבד תוכנית ההגנה נגדו. מיירט "שרביט קסמים" שוגר בהצלחה, ביצע את כל שלבי הטיסה והשמיד את המטרה כמתוכנן. המיירט של המערכת המכונה "Stunner" הוא בעל שני שלבים, מאיץ המביא את הטיל למהירות על-קולית ומשייט בעל ראש ביות המשלים את ההשמדה של המטרה.המערכת מפותחת על ידי רפאל וחברת נורת'רופ. מערכת השליטה והבקרה מתוצרת אלישרא, מקבוצת אלביט מערכות.
ניסוי ראשון לטיל מטרה "אנקור כסוף"
רפאל, משרד הבטחון והמשרד להגנה מפני טילים של ארה"ב, ערכו ב-3 בספטמבר 2013 ניסוי ראשון של טיל המטרה אנקור כסוף. הטיל, שהוא פיתוח של טילי מטרה קודמים של חברת רפאל, נישא מתחת לכנפו של מטוס קרב ושוגר בהגיעו לגובה הניסוי.
משרד הביטחון פרסם הודעה לפיה "בניסוי נבחנו יכולות משופרות של טיל מטרה חדש מסוג 'אנקור', ותורגלו מערכות הגנה מפני טילים של מערכת הנשק 'חץ', כולל מכ"מים ומערך השליטה והבקרה. לאחר שיגור מטרת ה'אנקור' גילה אותה מכ"מ 'אורן אדיר', והעביר את נתוניה אל מרכז ניהול הירי, אשר בחן וניתח אותה. במקביל עקבו אחר המטרה אמצעי גילוי ועקיבה נוספים. בניסוי השתתפו נציגי משרד הביטחון הישראלי, משרד ההגנה האמריקני והתעשיות השותפות בפרויקט. מערכת ההגנה הרב-שכבתית של ישראל תכלול עם השלמת הצבתה, ארבע שכבות הגנה: מערכת 'כיפת ברזל (מבצעית), מערכת 'שרביט קסמים' (בפיתוח), מערכת 'חץ 2' (מבצעית) ומערכת 'חץ 3' (בפיתוח)".
לויין עמוס 4 החל פעילותו בחלל
לוויין התקשורת "עמוס 4" שוגר בליל 31 באוגוסט 2013 בשעה 23:05 שעון ישראל לחלל.
הלויין, אשר נבנה על ידי מנהל החלל של מפעל מבת בתעשיה האוירית, נרכש ומופעל על ידי חברת "חלל" (ספייסקום). הוא נישא בראשו של משגר החלל הרוסי "זנית" ושוגר ממרכז החלל בייקונור, בקזחסטן.
מספר שעות לאחר השיגור הלילי, הופרד הלויין מהשלב האחרון של המשגר, הפעיל את מערכותיו והחל בהעברת נתונים בקשר רציף עם תחנת הקרקע.
לאחר כשש שעות הוא פרש את הלוחות הסולריים ובשבועיים שלאחר מכן נע לעבר נקודת העיגון שלו בנקודה 65°E בגובה של כ-36,000 ק"מ. הלויין נועד לתת שירותי תקשורת לאזורים מעל רוסיה ואסיה, ולו משיבים בתחומי Ka ו-Ku.
מנכ"ל התעשיה האוירית, יוסי וייס אשר נכח בשיגור הלילי, אמר כי "עמוס 4 נמצא בחזית הטכנולוגיה ובשורה אחת עם לוייני התקשורת המובילים בעולם. זהו הישג מרשים לתעשייה האוירית, שהיא החברה המובילה והקבלן הראשי של כל תוכניות הלויינים במדינת ישראל. פיתוחו וייצורו על ידי עובדיה המקצועיים והמסורים של התעשייה האוירית מהווים הישג יוצא דופן שלנו בתחום החלל". בעקבות הצלחת השיגור של העמוס 4, והתחלת הפעילות נודע כי מומחי החברה הצליחו להתגבר על חלק מן התקלות שנתגלו בלויין עמוס i5 אשר נרכש על ידי חברת חלל ומופעל על ידה.
ניסויי שיגור ונחיתה לתא ההעברה לתחנת החלל
נאס"א, סוכנת החלל של ארה"ב ושתי חברות פרטיות ממשיכות בניסויי שיגור והנחתה של תאים מאוישים, אשר נועדו לאפשר הטסת אנשים וציוד אל תחנת החלל וממנה.
חרת אורביטל סיינסס הצליחה בשיגור והצמדת תא החלל "קיינוס" (ברבור) לעבר תחנת החלל הבינלאומית. השיגור נעשה במשגר חדש, אנטארס, של חברת אורביטל, ששוגר ב-18 בספטמבר 2013 ממרכז החלל וואלופס בוירג'ניה, בחוף המזרחי של ארה"ב. תא החלל הגיע לתחנה ונצמד אליה ב-29 בספטמבר, ולאחר מכן העביר ציוד וחומרים שונים במשקל של כ-600 ק"ג לצוות התחנה. לאחר שלושה שבועות הוא הורחק מן התחנה בעזרת הזרוע הרובוטית החללית, וחזר ב-23 באוקטובר 2013 לכדור הארץ. הוא נחת ליד ניו זילנד באוקינוס השקט, כשהוא נושא עמו כטון אשפה מתחנת החלל הבינלאומית. זהו השלב האחרון בהוכחת יכולת החברה לפתח משגר ותא חללי כדי לעמוד בדרישות סוכנות החלל האמריקנית.
חברת בואינג ממשיכה בניסויי של תא החלל אוריון, אשר פותח עבור משגר החלל הגדול SLS. התא יכול להכיל שבעה אנשי צוות, ונועד לאפשר להם להגיע לתחנת החלל הבינלאומית ולהחזיר אנשי צוות לנחיתה על המים, על פני כדור הארץ. הוא ישוגר לחלל בראשם של משגרי החלל אטלס V, EELV או משגר פלקון 9 של חברת ספייסאקס. החברה מציינת כי תוכל להטיס לחלל תא מאויש כבר בשנת 2015.
החברה השלישית סיירה נבאדה, ערכה ב-29 באוקטובר 2013 את ניסוי הגלישה הראשון של מטוס החלל שלה, "דרים צ'ייסר". המטוס נישא לגובה 12,000 רגל מתחת למסוק סיקורסקי 64-S ושוחרר מעל איזור בסיס הניסויים אדוארדס בקליפורניה. מטוס החלל גלש לפי המתוכנן, אולם ברגע הנגיעה במסלול כשל כן הנסע השמאלי שלו, אך לא נגרם נזק למטוס עצמו. מטוס החלל פותח למעשה על ידי נאס"א בשנות השישים אולם הפרויקט נגנז. החברה החליטה לאמץ את התכנון HL-20 של נאס"א להוכחת יכולתה להמשיך בפיתוח מטוס חלל שיוכל להטיס שבעה אסטרונאוטים ואנשי צוות לתחנת החלל הבינלאומית, ולהחזירם לכדור הארץ. לפי התכנון יוזנק ה"דרים צ'ייסר" לחלל בראש משגר החלל אטלס, ויחזור לנחיתה על מסלול מקובל כדאון.
פני אפריקה משתנים לוייני סקר העורכים תצפיות ומדידות מן החלל, מגלים כי פני אפריקה משתנים תדיר בעקבות רעידות אדמה ופעילות וולקניות אחרות. בצילום של ESA, סוכנות החלל האירופית, הנראה כאן, נראים פניו של הר לונגונוט בקניה, שגובהו השתנה בעקבות פעילות תת קרקעית. גובה הפסגה שלו גדל ב-9 ס"מ בין השנים 2004 ל-2006. הסוכנות פרסמה סרט המבוסס על צילומים של לויינים שונים הסורקים את פני הארץ. צילומים אלה מראים כי פני העולם משתנים בכל רגע, אם בעקבות תנודות טקטוניות, בעקבות זרימת המגמה והתחממותה, תנועה של שכבות הקרקע או פעילויות והתפרצויות וולקניות אחרות.
|
|
שנה לקוריוסיטי- בנאס"א עדיין מקוים למצוא מים
סוכנות החלל של ארה"ב מציינת בימים אלה מלאת שנה לנחיתתה של החללית קוריוסיטי או "המעבדה המדעית של מאדים", על פני כוכב הלכת האדום. החללית נחתה על פני מאדים ב-5 באוגוסט 2012 ונועדה להיות אחד המבצעים יוצאי הדופן בחקר כוכב הלכת השכן שלנו. אנשי נאס"א אשר חקרו את הממצאים העלו שורה של נושאים העשויים לרמז על בעיות רבות לקיום בני אדם בדרך הארוכה למאדים. החמורה בין אלה היא הקרינה הקטלנית בפניה יצטרכו טייסי החלל והמדענים לעמוד בדרך אל מאדים. קרינה זו גבוהה במידה רבה מיכולת העמידה של אסטרונאוטים המוגנים בציוד הקיים היום. העובדה החמורה השניה: אין מים על פני מאדים. אולי היו כאלה בעבר הרחוק מאד אך הם התנדפו מזה אלפי שנים. כמו כן לא קיימת על פני מאדים כל אפשרות להפיק מים כפי שהם מוכרים לנו. מדעני סוכנות החלל, המציגים אופטימיות רבה, מציינים למרות זאת עובדות אלה:
- מאדים מהווה בית מתאים לחיים. לקרקע העתיקה של מאדים היו התכונות הכימיות המתאימות לתמיכה במיקרובים חיים. החללית מצאה על פני הקרקע סימנים לפחמן, מימן, חמצן, אשלגן וגופרית - המרכיבים החיוניים לקיום חיים.
- הוכחות להמצאות מצע קרקעי עתיק. סלעים חלקים ועגולים שנמצאו על ידי קוריוסיטי התגלגלו, סביר להניח במדרון לאורך קילומטרים אחדים. הם נראים כמו שוליים שבורים אולם הם למעשה שכבות של סלע העשויים משברים קטנים אשר נצמדו יחד. הם מעידים על זרם קבוע של מים שזרמו בעבר בגובה הברך.
- קרינה עשויה להיות סיכון בריאותי לאדם. במהלך המסע שלה לעבר מאדים, נחשפה קוריוסיטי לרמות גבוהות של קרינה מעבר למגבלות המתאימות למסע של בני אדם. בנאס"א מבטיחים כי ישתמשו במידע זה כדי לתכנן משימות שתהיינה בטוחות יותר לחוקרים אנושיים.
- - היעדר גז מתאן על פני מאדים. מכשירי החללית רחרחו באויר של מאדים ולא גילו כל סימן להמצאות הגז מתאן. היות וידוע כי יצורים חיים מייצרים מתאן והוא לא נמצא. הדבר יכול לרמז כי אין כל צורה מוכרת של חיים על פני מאדים. המדענים מבטיחים כי ימשיכו לחפש.
- סביבה רב גונית באיזור הנחיתה של החללית. המדענים אמרו כי גילו עושר רב ומגוון של קרקע וסלעים על פני מאדים באיזור מכתש גייל- שם נחתה הקוריוסיטי. החללית מצאה חצץ, שאריות של סלע וולקני, דיונות חול, אבני בוץ וסדקים מלאים עם שאריות מינרלים. כל אלה מרמזים, אומרים אנשי נאס"א על כך שעל פני מאדים זרמו בעבר מים.
סוכנות החלל האמריקנית נמצאת עתה בצומת דרכים. התוכניות למסע לעבר מאדים, ממשיכות לעורר מחלוקות בקרב אנשי מדע אשר אינם רואים כל תועלת במסע הארוך והמסוכן. אם רוצים לחקור כדאי לעשות זאת בעזרת רובוטים ואסור לסכן בני אדם במסע שתועלתו מפוקפקת אומרים רבים בקונגרס ובקהיליה המדעית. לא מפתיע כי הנשיא, ראשי סוכנות החלל ומדענים בכירים אחרים בארה"ב מעלים רעיונות נואלים אחרים, בהם הרעיון לנחות על פני אסטרואיד ולהעביר אותו לקרבת הירח כדל לחקור אותו.
|
|
מימין: קרינת השמש מסוכנת לאנשים שיצאו לעבר מאדים. משמאל: רק סלעים ואבנים נמצאו על פני מאדים |
SLS- התצורה הסופית של משגר החלל של ארה"ב
סוכנות החלל של ארה"ב השלימה בשבוע שעבר את הבחינה הראשונית PDR)) של משגר החלל SLS, אשר נועד להיות המשגר העיקרי של ארה"ב למשימות לעבר החלל הרחוק. ההצעה הובא בפני מומחים מקרב מנהלי נאס"א, התעשיות והאקדמיה, והתכנון נבחן על פי המשימות המיועדות למשגר החדש בעשורים הבאים.
אורך המשגר יהיה 97.8 מטרים, וחמשת מנועיו יספקו דחף של 3.8 מיליון ק"ג בזמן ההמראה. משקלו של המשגר יהיה 2.5 מיליון ק"ג. הוא יוכל לשגר 70,000 עד 120,000 ק"ג למסלול ארצי נמוך. לפי התכנון הוא ינסוק לראשונה לחלל בסוף שנת 2017, עת ישא בראשו את החללית אוריון. השיגור נועד לניסוי שני המרכיבים הגדולים- משגר SLS והחללית (בלתי מאוישת בטיסה זו) האמורה להיות החללית העיקרית של ארה"ב למסעות בין כוכביים. למרות שאורך המשגר קטן משל הסאטורן 5 עוצמת הדחף שלו תהיה גדולה ב-20% מזו של המשגר הגדול אשר נשא את האנשים לעבר הירח או למשימות אחרות סביב כדור הארץ.
המשגר החדש יהיה בעל שני שלבים. השלב הראשון שאורכו 60 מטרים יהיה בקוטר 8 מטרים. לשלב הראשון ארבעה מנועים מדגם 25-RS (אשר פותחו ממנועי מעבורת החלל) המונעים במימן וחמצן. בשלב העליון יותקנו שני מנועי X2-J גם הם מונעים במימן וחמצן. בצידי השלב הראשון יותקנו שני מאיצים בעלי הודף מוצק (מאיצים דומים, אך ארוכים יותר מאלה של מעבורת החלל).
בראש צוות התכנון של המשגר החדש במרכז החלל מרשל בהנטסוויל, אלבמה, עמד גארי לייל, אשר אמר כי "עבור משגר ה-SLS, אנו נשתמש בתכנוני מכלולים, כלים וטכנולוגיות ייצור המתקדמות ביותר, אשר פותחו במהלך פיתוח מעבורת החלל ותוכניות מחקר אחרות, ואלה נועדו להקטין את עלויות הייצור".
|
המטרה: ללכוד אסטרואיד בחלל
ראשי סוכנות החלל של ארה"ב ומהנדסיה, השלימו לאחרונה סדרה ארוכה של פגישות ודיונים אשר נועדו להשלים את תפיסת ההפעלה של משימה אשר נועדה ללמוד על המבנה של אסטרואידים בחלל.
לנוכח הביקורת הרבה הנשמעת בציבור ובתקשורת בארה"ב ובעולם, במיוחד מצד אנשי הקונגרס, על חוסר הדמיון של ראשי הסוכנות, הודיעה סגנית ראש הסוכנות, לורי גרבר על השלמת הגדרת המשימה, כאשר אחת המטרות העיקריות היא ללמוד ולפתח אמצעים להגנת כדור הארץ מפני אסטרואידים.
לפי התוכנית החדשה, אשר נבחנה החל מספטמבר 2011, תצא חללית רובוטית לעבר אחד האסטרואידים שייבחר, שמידותיו שניים עד חמישה מטרים. היא תגיע לקרבתו, וזרועות מיוחדות ילכדו אותו ויכניסו אותו ל"גליל כליאה" גמיש (מימין). האסטרואיד יובא לקרבת כדור הארץ ויוכנס למסלול. כאן יבחן על ידי צוות מיוחד שיצא לעברו, מבנהו, החומרים ממנו הוא מורכב והפוטנציאל לניצולם, וכן יבחנו נושאים אחרים היכולים לסייע להגנה מני אסטרואידים מסוג זה. בין שאר ההצעות בחנו בסוכנות החלל של ארה"ב אפשרות ללכוד אסטרואיד בגודל 7 עד 10 מטרים, ולהביא אותו לקרבת הירח. אל אסטרואיד זה תשלח חללית אוריון מאוישת אשר נועדה לצאת לחלל בשנת 2021.
"אם אנו אומרים כי משימה זו תסייע לנו להגן על כדור הארץ, אולי עלינו לבחון יציאה לעבר אסטרואיד גדול יותר, כך שנוכל לפתח את התובנות להכרת אסטרואידים גדולים יותר שלמעשה מאיימים עלינו" אמרה גרבר, "על ידי ניטול חלק מאסטרואיד זה ובחינתו ואנו עשויים למצוא תשובות לחלק מן השאלות של אותם אנשים החושבים כי למשימה הזו אין משמעות כפי שאנו מבינים אותה". |
שיגורים אחרונים
- יפן שיגרה בהצלחה חללית לתחנת החלל הבינלאומית
הסוכנות לחקר החלל של יפן שיגרה לחלל ב-4 באוגוסט 2013 את החללית קואונטורי 4. החללית שוגרה ממרכז החלל טנגשימה, בעזרת משגר החלל המתקדם BII-H אשר נבנה ופותח על ידי חברת מיצובישי. 15 דקות לאחר השיגור נפרדה החללית מן השלב השני ועשתה את דרכה לעבר מסלולה של תחנת החלל הבינלאומית. החללית קואונטורי 4, היא חללית אספקה, אשר נועדה להצמד למודול היפני ולהעביר אליו ציוד, מזון וחומרים אחרים.
- סין שיגרה 3 לוייני מחקר לחלל
סוכנות החלל של סין שיגרה לחלל שלושה לויינים למחקר מדעי. הלויינים שוגרו ב-20 ביולי 2013 בעזרת משגר החלל לונג מארש C4 ממרכז שיגורי החלל טאיואן במחוז שאנסי.
- חללית אספקה לתחנת החלל הבינלאומית
מאוכזבת מביצועיו הכושלים של משגר החלל הענק פרוטון לאחר כשלון השלב הראשון בחודש יוני, הצליחה סוכנות החלל הרוסית לשגר ב-28 ביולי 2013 ממרכז החלל בייקונור בקזכסטאן. המשגר, סויוז U נשא חללית אספקה מדגם פרוגרס"במשקל של 7282 ק"גלתחנת החלל הבינלאומית. כחמש שעות לאחר השיגור כבר יכלו הרוסים לדווח על הצמדות חללית האספקה, ללא כל בעיות לתחנת החלל הבינלאומית. זהו השיגור ה-52 של חללית אספקה מדגם פרוגרס לתחנת החלל והשיגור ה-11 של משגר החלל ההסטורי סויוז.
-
|
-למעלה: משגר הפרוטון רגע לפני התקלה; משמאל: לונג מארש נושא שלושה לויינים לחלל; למטה מימין: משגר החלל היפני בשלבי ייצור ומשמאל תרשים של מודול החלל היפני |
|
|
|
לויין המחקר IRIS החל לצפות לעבר השמש מהנדסי נאס"א, סוכנות החלל של ארה"ב הצליחו ב-17 ביולי 2013 לפתוח את הצוהר של הלויין האסטרונומי IRIS ולקבל צילומיןם ראשונים וחדים של השמש. בכך מתחילה סדרה ארוכה של תצפיות לעבר השמש.
לויין IRIS אשר פותח על ידי לוקהיד מרטין, הוא לויין מחקר אשר נועד לצפות לעבר השמש וההילות המקיפות אותה. הלויין נישא לגובה רב כשהוא בראש משגר החלל האוירי "פגאסוס" אשר היה צמוד לגופו של מטוס השיגור לוקהיד L-1011 "טרייסטאר". לאחר שה"פגאסוס" שוחרר בגובה המתאם, הוא הזניק את הלויין לחלל ושם הוא שוחרר בגובה שנקבע. ה-IRIS נועד לצלם ולחקור את תכונות ההילות סביב השמש בצורה מדויקת. לבד ממערכות הכוח והלוחות הסולריים הוא כולל כולל מטעד המורכב מטלסקופ בתחום האוטרא-סגול וספקטרוגראף. הלויין נועד לספק צילומים באיכות גבוהה מאד ובעזרתם ניתן יהיה לחקור שטחים שגודלם כ-320 מיליון ק"מ או אחוז אחד משטח השמש הנצפה. בעוד הטלספקופ האולטרא-סגול יכול לצפות רק באורך גל קבוע לעבר השמש, הספקטרוגראף בוחן את המראות בתחומי תדר שונים. בעזרת תצפיות אלה ניתן לדעת מה הטמפרטורות, מהירות התנועה של רוחות השמש וצפיפותם.
|
למעלה: מראה כללי של לויין המחקר IRIS במעבדות לוקהיד מרטין למטה מימין: משגר "פגאסוס" מפעיל את מנעו ומזניק את הלויין לחלל. משמאל: השוואה בין המראות שרואה לויין IRIS (מימין) לצילום הנעשה מלויני תצפית אחרים. |
|
|
לויין התקשורת אלפאסאט שוגר בהצלחה לחלל
ביום חמישי, 25 ביולי 2013 שוגר לחלל לויין "אלפאסאט" על ידי משגר החלל אריאן ECA 5.
אלפאסאט הוא לויין התקשורת האירופי הגדול והמשוכלל ביותר, שוגר ממרכז החלל קורו בגיאנה הצרפתית בשעה 19:54 שעון גריניץ. הוא יופעל על ידי אריאנספס. 28 דקות לאחר הנסיקה המרשימה הוצב הלויין במסלול העברה גיאוטציונרי משם הוא הוכנס בפקודה מן הקרקע לנקודה שנקבעה לו בגובה 36,000 ק"מ בחלל.
מנהל ESA סוכנות החלל האירופית, ז'או-ז'אק דורדיין, ציין לאחר השיגור כי "אלפאסאט הוא שילוב מצליח של שותפויות מסוג שונה: בין ESA והמשרד הלאומי הצרפתי, CNES, כדי לפתח את האלפאסאט, פיתוח הפלטפורמה הלויינית, בין שתי חברות אירופיות גדולות, תאלס אלניה ספייס ואסטריום, ובין חברה ב-ESA וחברת אינמרסאט".
לויין התקשורת אלפאסאט נועד להרחיב את רשת השידורים מן החלל של חברת אינמרסאט. הוא תוכנן ונבנה על ידי תאגיד אסטריום, ומשקלו מגיע ל-6.6 טון בשעת השיגור.
|
|
למעלה: לויין אלפאסאט בהכנות אחרונות לפני השיגור מימין: משגר החלל אריאן 5 נוסק מקורו |
נאס"א חוקרת את הסיבות לדליפה בחליפת החלל
סוכנות החלל של ארה"ב הקימה צוות לבדיקת הסיבות לדליפה בחליפת חלל אשר הביאה להפסקת פעילות חוץ חללית של האסטרונאוט לוקה פרמיטנו, ב-16 ביולי. צוות החקירה שבראשו כריס הנסן, מונה חמישה מומחים שהיו אחראים לתכנון החליפה, מהנדסים האחראים על נושאי בטיחות והכנת הציוד של האסטרונאוטים לפעילות.
ב-16ביולי יצאו שני אסטרונאוטים, לוקה פרמיטנו וכריס קאסידי, לפעילות חוץ חללית. כשעה לאחר שהחלו בפעילותם, דיווח לוקה כי מים צפים מאחורי ראשו. מנהל הפעילות במרכז החלל של נאס"א דויד קורת, הורה מיד על הפסקת הפעילות וחזרת האסטרונאוטים לתחנה. לוקה פנה חזרה לעבר פתח היציאה ואחריו האסטרונאוט כריס, והצוות בתחנה סייע להם לחזור ונעל את הפתח. לוקה הסיר את הקסדה וחליפת החלל והמהנדסים בתחנת החלל בדקו את הציוד בדיקה ראשונית. מפקד הטיסה במרכז החלל בטקסאס, דויד קורת, החליט להפסיק את הפעילות לאחר כשעה וחצי (הפעילות היתה אמורה להמשך מעל שש שעות). שני האסטרונאוטים שיצאו אל מחוץ לתחנת החלל, חזרו ללא תקלות לתחנה. בנאס"א הבטיחו כי לא נשקפה סכנה לחיי האסטרונאוטים.
|
|
בצילום העליון: צוות המעבורת מסייע ללוקה לחזור לתחנה.
למעלה: האסטרונוט האיטלקי לוקה פרמיטנו לאחר חזרתו לתחנת החלל.
משמאל: האסטרונאוט האמריקני כריס קאסידי במהלך הפעילות הקצרה מחוץ לתחנת החלל.
|
|
כך אנו נראים מהחלל
אם תהית כיצד נראה כדור הארץ מן החלל הרחוק, הרי צילומים שפרסמה סוכנות החלל האמריקנית, יכולים לתת תשובה לכך.
צילומי הצבע של כדור הירח והירח, נעשו ב-19 ביולי 2013, על ידי מצלמה של החללית "קאסיני" ממרחק של 1.5 מיליון ק"מ. כדור הארץ והירח נראים ככתמים קטנים ובוהקים, מבעד לטבעות הענק של שבתאי. הצילומים נעשו בעזרת מצלמה בעלת רזולוציה גבוהה במיוחד בה מצוידת החללית קאזיני". צילומים נוספים בשחור לבן וצילומי השחור לבן על ידי חללית מסנג'ר אשר שוגרה לעבר מרקיורי ממרחק של 98 מיליון ק"מ.
לינדה שפילקר, מדענית מבצע קאזיני, במעבדה להנעה סילונית בפסדינה, קליפורניה, אומרת כי "אנו לא יכולים להבחין ביבשות או באנשים בצילום זה של כדור הארץ. אולם כתם כחול חיוור זה, הוא תמצית של כל מה שהיינו ב-19 ביולי. הצילומים של "קאזיני" מזכירים לנו עד כמה קטן הוא בית המחיה שלנו במרחב האדיר של היקום, והוא מהווה עדות לגאוניות של אזרחי הכוכב הזעיר הזה, עת שלחו חללית רובוטית כה רחוק מהבית, כדי ללמוד על שבתאי ולהעיף מבט חזרה לעבר כדור הארץ
|
|
קוריוסיטי השלימה מסע לאורך ק"מ על פני מאדים |
|
חללית המחקר קוריוסיטי אשר פועלת על קרקע המאדים, צברה עד כה מרחק של קילומטר אחד, אותו השלימה במהלך מסע המחקר האחרון שלה, שנערך ב-16 ביולי 2013..
במהלך המסע היא צילמה את הסביבה, ובין השאר גם צילום זה (למעלה) שנעשה בעזרת מצלמת חלל רחבת זוית. ניתן לראות בקצות הצילום את גלגלי חללית המחקר ואת הסלעים בדרכה. המסע נעשה במהלך היום ה-335 של שנת מאדים והצילום מראה מלפנים את האזור הבא אליו עומדת חללית החקר להגיע, בכיוון דרום מערב. במהלך ששת החודשים מאז נחתה חללית המחקר על פני מאדים היא ערכה מסעות מפרכים ומספר פעולות קידוח בסלעים על פניהם חלפה מאז החלה לנוע מאיזור גלנלג שם נחתה. היא חלפה על פני אזורים שונים אותם צילמה ובחלק מהם אף ערכה ניסויי בדיקה של החומר הסלעי ליד רכס הררי שארפ.
|
|
|
|
הסקיילון חוזר לאחר שנים בהן החליטה בריטניה שלא לעסוק בפעילות בתחום החלל, החליטה ממשלת בריטניה לפני שנתיים להקים את סוכנות החלל הבריטית.
עכשיו חוזר לאויר גם רעיון של מהנדסים בריטיים לפתח מטוס חלל בעל מנועי סילון/רקטה משולבי בעבר היה זה ה"הוטול" ועתה חוזר לאויר מטוס "סקיילון".
סוכנות החלל הבריטית החליטה השבוע להקצות 60 מיליון ליש"ט לקידום הטכנולוגיות הנדרשות לפיתוח מנוע המטוס. המנוע המפותח על ידי חברת ריאקשן מוטורס, מכונה "סייבר" והוא מבוסס על טכנולוגיות חדשות להקטנת הטמפרטורות של אויר הנמצא בתנועה. אורך ה"סקיילון" שהינו ללא טייס, מגיע ל-84 מטרים. הוא יוכל להמריא ולנחות כמטוס לכל דבר, כשהוא מונע במנוע סילון, לנסוק אל סף האטמוספרה ולהפעיל את מנוע הרקטה שלו. מפתח המנוע, מארק פורד, אומר כי "הרעיון מאחורי המנוע הוא שהכלי טס במהירות של קרוס למאך 5 באטמוספירה הנמוכה, כשהוא משתמש במנוע נושם אויר, לפני שהוא עובר לניצול החמצן הפנימי שלו להמשך הטיסה למסלול. במהירות זו האויר מגיע במהירות גבוהה מאד למנוע. עליך להפחית אותה כדי לשרוף את האויר בתוך המנוע ודבר זה יעלה במידה רבה את הטמפרטורה לרמה של מעל 1000 מעלות. הדבר עלול להביא את המנוע לגבולות הטמפרטורה בה יכול המבנה עמוד. הרעיון שלנו הוא לצנן את האויר לטמפרטורה בה ניתן להשתמש במנוע המיוחד".
נקבעה התצורה הסופית של האריאן 6
שבעה חודשים לאחר כינוס שרי האיחוד האירופי כדי לדון בפיתוח של משגר חדש, החליטו
השרים לאשר את פיתוח האריאן 6- . משגר החלל האירופי החדש שנועד להכנס לשימוש מסחרי בעשור הבא. מומחי החברות השונות הנוטלות חלק בפרויקט, קבעו את התצורה הסופית שלו. המשגר החדש נועד להציב במסלול העברה חללי, מטען בן 3 עד 6.5 טון.
השלב הראשון יהיה בעל שלושה מנועים בעלי הודף מוצק, מנוע זהה יהיה גם השלב השני. השלב השלישי מאומץ מן האריאן 5. שלא כמו באריאן 5 ודגמיו השונים שחייבו שיגור של שני לויינים בו זמנית, ניתן יהיה לשגר באריאן 6 לויין אחד, בלי צורך לתאם את השלמת שני הלויינים, הגעתם למרכז החלל, והכנתם לשיגור לחלל. החלליות והלויינים יותקנו בחיפוי בקוטר 5.4 מטרים. צפוי כי המשגר החדש יכנס לשרות מסחרי בראשית העשור הקרוב. אריאן ספס תופסת כיום כ-65 אחוזים מנפח השיגורים של לויינים ממשלתיים, מוסדיים או של חברות תקשורת בעולם וצפוי כי תגדיל של חלקה בשנים הבאות החברה מפעילה כיום, ממרכז החלל בקורו בגיאנה הצרפתית את משגרי החלל מדגם אריאן 5, סויוז והמשגר החדש וגה..
רוכב הגלים סיים בהצלחה את טיסתו הרביעית מטוס הניסוי בואינג אקס 51, אשר שוחרר ב-1 במאי 2013 ממפציץ בואינג בי-52, כשהוא צמוד למאיץ רקטי, הופעל בהצלחה וטס במשך 6 דקות בהן הגיע למהירות של מאך 5.1. מטוס הניסוי הקטן, המכונה "רוכב גלים" שאורכו מגיע ל-4 מטרים בלבד, מונע במנוע מגח סילון ונועד לשמש לבחינת תכנון המנע ומערכותיו. המטוס שוחרר בגובה של 50,000 רגל מעל מטווח הניסוי פוינט מאגו, ול קליפורניה, מיד לאחר מכן הופעלה רקטת ההאצה אשר הביאה אותו למהירות 4.8 מאך, לפני שהמנוע של המטוס עצמו הופעל.
המטוס טס מעל המים ולאחר שהדלק כלה במיכליו הוא צלל כמתוכנן לעבר הים. חיל האויר האמריקני מממן את פיתוח המנוע אשר נועד לשמש כמאיץ במערכת נשק לתגובה מהירה, שר תוכל להגיע לכל מטרה על פני כדור בארץ בתוך מספר שעות. המטוס פותח על ידי חברת בואינג, ומנועו על ידי חברת רוקטדיין. חיל האויר האמריקני, אשר מימן חלק ג מתקציב הפיתוח של הפרויקט מתכוון להשתמש בידע שנצבר לפיתוח "מטוס חלל" שיוכל להגיע, או לפגוע, בכל מטרה על פני כדור הארץ בתוך שש שעות.
|
"אלברט אינשטיין" שוגרה לתחנת החלל חללית האספקה "אלברט איינשטיין" שוגרה ב-5 ביוני 2013 לחלל בעזרת משגר החלל אריאן 5, והיא חללית האספקה הכבדה ביותר מדגם זה – משקלה למעלה מ-10 טון, אשר נצמדה לתחנת החלל הבינלאומית. החללית היא אחת ממשפחה של חלליות אספקה אשר פותחו במיוחד על ידי סוכנות החלל האירופית.
החללית נשאה מכשירים, מזון, מים, מחשבים וציוד אחר במשקל של 2480 ק"ג, אשר נדרש בתחנת החלל. החללית נסקה למסלול מעגלי בגובה 260 ק"מ לפני שהחלה במסע מבוקר-מחשב להצמדות לתחנת החלל הבינלאומית. החללית שמשה כמחסן ציוד ומזון ואיזור מנוחה לאסטרונאוטים של תחנת החלל. כמו כן משמשים מנועיה להגבהת מסלול הטיסה של תחנת החלל. לאחר ארבעה חודשים, עם שובה לארץ היא נשאה חזרה לאטמוספירה אשפה וציוד מתכלה אשר נשרף עם כניסתה לאטמוספירה. החללית שהיא הרביעית בסדרת החלליות מדגם זה, פותחה על ידי חברת אסטריום עבור סוכנות החלל האירופית, ונועדה להיות חלק משותפות האירופית בתחנת החלל הבינלאומית. |
לויין גליליאו לקראת שיגור
בעוד ארבעה לוייני ניווט מדגם ליליאו נמצאים במסלול, כחלק ממערך הבחינה של מערכותיהם, החלו אנשי סוכנות החלל
האירופית בהשלמת ההרכבה של הלויין הבא. לויין זה יהיה הראשון בסדרת הלויינים המסחריים שייכנסו לשרות. הוא יהיה חלק ממערך בן 22 לויינים אשר יקיפו את כדור הארץ במסלולים קבועים ויספקו נתוני ניווט ומיקום לספינות, מטוסים וכלי רכב. אורך החיים הממוצע הצפוי של כל אחד מהלויינים, אשר ישוגרו ממרכז החלל בקורו, גיניה הצרפתית, יהיה כ-12 שנה. בצילום נראה הלויין במהלך בדיקות המעבדה האחרונות בהולנד.
|
תערוכת SPACEMANIA בתל אביב
בתל אביב נפתחה בראשית יולי תערוכת SPACEMANIA. התערוכה המרשימה, משתרעת על הנגר 11 בנמל תל אביב, ומשכה אליה אלפי מבקרים במשך השבועות הראשונים. התערוכה, אותה יזם והביא לארץ זאב אייזיק, תהיה פתוחה במשך שלושה חודשים.
זו כמדומני התערוכה הבינלאומית השלישית המוקדשת לנושא החלל אשר נפתחה בישראל. אני מעריך שההחלטה על הבאת התערוכה לישראל נעשתה בלי קשר למלאת 100 שנות תעופה וחלל בארץ, או 60 שנה לפעילות בתחום החלל. אבל עבור אלה מבינינו אשר חוו באופן אישי את ימי כיבוש החלל הראשונים, ימי הספוטניק והאקספלורר, ימי מרקיורי וג'מיני, אפולו ומעבורת החלל, ומקביליהם הרוסיים, סליוט ומיר ובוראן- ימי התחרות המטורפת בין ארה"ב לברה"מ. אותו עידן מעורר חלחלה של המלחמה הקרה בשנות החמישים והשישים, יהיה בכל אחד מן המוצגים בתערוכה משום העלאת נוסטלגיה וחדירה לנבכי ההסטוריה האישית. השאלה "איפה היית כאשר נחת האדם הראשון על הירח?" יכולה לקבל משמעות אישית מעוררת רגשות כאשר עומדים מול דגם של חללית אפולו ודגם מוקטן של משגר החלל סטורן 5 האדיר. מאז נעשו מבצעי חלל רבים ומעוררי רגשות, וגם בימים אלה, ימי "בין השמשות" של חקר החלל, כאשר הנושא הפעיל היחיד הוא תחנת החלל הבינלאומית, עדיין יכולים בני נוער לחוות את טיסות העבר ולקבל מושג על החלומות והאתגרים שעמדו בפני האדם.
בתערוכה מוקדש כמובן גם פרק מיוחד, ישראלי, לפעילות החלל. פינה שלמה מוקדשת לאילן רמון (ולבנו אסף) ולטיסת מעבורת החלל "קולומביה" במשימה-107-STS הטראגית. כמו כן מוקדש קיר שלם לפעילות החלל בישראל כולל הלויינים שפתחה ישראל, בהם ה"אופק" וה"טקסאר" ומצלמות החלל.
אנו מביאים אוסף מייצג של צילומים מן התערוכה. מומלץ בחום לבקר בה.
|
מראה כללי של תערוכת החלל
|
|
מבצעים מיוחדים לגולשי האתר
ספר חדש:
פרשי האויר מעל ארץ הקודש לוחמה אוירית בשמי ארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה 1918-1914
כל המבצעים, המטוסים, והטייסים במלחמת העולם במזרח התיכון
מחיר מיוחד לגולשי האתר: 85 ש"ח (כולל אריזה ומשלוח) במקום 128 ש"ח בחנויות
שלח צ'ק וקבל את הספר לביתך
רכוש את
אנציקלופדיה יפעת
לתולדות התעופה והחלל בישראל
כל האנשים והמטוסים, המלחמות והאירועים, חברות התעופה והמטוסים הקלים, גלשנים ודאונים, רקטות וטילים משנת 1913 ועד היום, בתמליל מפורט ובצילומים
מבצע מיוחד לגולשי האתר: 70 ₪ לדיסק DVD
100 ₪ לדיסק-און-קיי.
שלח צ'ק לבאויר פרסומי תעופה וחלל
ת"ד 8460 ראשון לציון 75183
והדיסקים ישלחו אליך
מחיר מיוחד לרוכשים מוסדיים.
רוח רפאים מעל קהיר
חיל האויר הישראלי במלחמת ההתשה 1970-1967
המחקר המקיף ביותר על פעילות חיל האויר במלחמת ההתשה, כולל תיאור קרבות אויר ומבצעי הפצצה, הלחימה בסוללות הטילים ובטייסים הרוסיים, מבצעים מוסקים, פיתוח מערכות נשק ועוד.
מעל 1160 עמודים
מחיר מיוחד לשני הכרכים:
150 ₪
|
|