x
בניית אתרים בחינם

 


 

עבודות סמינר בתואר ראשון ושני בסיעוד 

 והרבה מעבר...

תואר ראשון בסיעוד באניברסיטת ת"א
תואר מוסמך בסיעוד באוניברסיטת בן גוריון בנגב
מומחיות קלינית כאחות טיפול נמרץ כללי משולב
מומחיות קלינית כאחות חדר ניתוח
 
 
   דף הבית    תן שם לפורום    תן שם לדף    הנעת עובדים    פרקטיקום- שינוי    שינוי במחלקת ילדים- ניקור מותני
   היסטוריה של הסיעוד    אקדמיזציה    השקפת עולם בסיעוד- "כאב"    תזונה ומין    דבש קינמון ומחקרים מעניינים    מנופאוזה
   היפוך קצב    הדרכת מטופלים- מניעת פצעי לחץ    מאפייני המדריך הקליני    פיתוח תוכנית הדרכה    שעות הפנאי    אינטראקציה מטפל- מטופל
   COPD    טקס טהרת המת והכנתו לקבורה    סוגי תקשורת בארגון    תן שם לדף    פורום    צור קשר
 

"COPD- מחלת ריאות חסימתית"


תוכן עניינים

 

 

 

 

מבוא . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
  מהי מחלת COPD? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
גורמים למחלה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
סימפטומים של המחלה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
אבחון המחלה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
טיפול במחלה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
דלקת סמפונות (ברונכיט - Bronchitis) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
 סיכונים של המחלה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
סימפטומים של המחלה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
טיפול במחלה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

נפחת (אמפיזמה – Emphysema) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

ניתוח להקטנת הריאה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
הערכה לפני הניתוח . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

הכנה לקראת הניתוח . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

הניתוח עצמו . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

המהלך לאחר הניתוח . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

שיקום לאחר הניתוח . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

תוצאות הניתוח . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

הסברים והגדרות . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

סיכום . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

ביבליוגרפיה . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19


 

מבוא

 

במסגרת שיעורי ביולוגיה אנו לומדים על מערכות שונות בגוף האדם. המערכת בה אנו מתמקדים עכשיו היא מערכת הנשימה. כמו בכל חלקי הגוף ולכל מערכותיו ישנם פגיעות ומחלות שונות, גם במערכת הנשימה ישנן מחלות רבות.

בעקבות המטלה שניתנה לנו, בחרתי את המחלה של מערכת הנשימה ששמה מחלת ריאות חסימתית כרונית או בלועזיתChronic obstructive pulmonary disease  (בקיצור COPD). בחירתי מתבססת על כך שאיני יודע הרבה על המחלה, אך ידוע לי שאנשים רבים סובלים ממנה וזוהי אחת מהמחלות הנפוצות של מערכת הנשימה. נוסף לכך, רוב החולים במחלה הם כתוצאה מתופעה נפוצה ביותר של היום והיא העישון וכידוע מספר המעשנים כיום רק הולך וגדל עם הזמן. לכן, כדי להעשיר את ידיעותיי על מחלה זו ולהבין טוב יותר את הגורמים למחלה, את דרכי ההבחנה ודרכי הטיפול בה, חקרתי על המחלה והוצעתי מידע רב וחשוב המופיע בהמשך.

 

 מהי מחלת COPD?

מחלה הפוגעת בכ-2% מהאוכלוסייה בגיל 45 ומעלה, יותר בגברים. שיעור התחלואה במחלה מצוי בעליה מתמדת. בכל שנה כמיליון בני אדם מתים ממנה.

המחלה נגרמת עקב פגיעות מיקרוסקופיות מרובות בכל חלקי הראיות – הנאדיות והחריץ, אשר ביניהן, כלי הדם הריאתיים, הסמפונות הזעירות והגדולות ועוד.

פגיעות אלה הינן תוצאה של נזקי עישון מצטברים. מיעוטם של החולים נפגעים מחומרים מזיקים, הנשאפים לראיות, או כתוצאה מנטייה תורשתית.

הסימפטומים העיקריים למחלה הם קוצר נשימה במאמץ ושיעול עם ליחה, לרוב בשעות הבוקר. לרוב המחלה פעילה בחורף.



מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD)

 


חמישה עד עשרה מכל מאה בני אדם בישראל (לפחות 300,000) ישראלים סובלים או יסבלו ממחלת ריאות חסימתית כרונית. מאות אלפי בני אדם בישראל, סובלים מהסימפטומים של המחלה, רובם גם ימצאו את מותם בגלל סיבוכים של המחלה המאופיינת בעיקר בהפרעה בלתי פוסקת לזרימת אוויר אל הריאות ומתוכן.

שכיחות המחלה אינה ידועה בדיוק, אבל ברור שהיא מהווה את אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם ומהווה את גורם המוות הרביעי בישראל ובמרבית ארצות המערב. למרבה התדהמה רק בודדים יודעים בכלל על קיומה של המחלה בגופם.

"מחלת ריאות חסימתית כרונית" הוא מונח מקיף המתאר הפרעה לזרימת האוויר, אשר קשור בתחילה לדלקת סמפונות1 (ברונכיטיס - bronchitis) ואח"כ, אם לא יינתן טיפול, גם לנפחת ריאות (אמפיזמה - Emphysema) או מחלות ריאה אחרות. ברוב המקרים מחלת COPD מהווה את תוצאותיה של אחת מהמחלות ברונכיטיס או אמפיזמה או שילוב של שניהן, אך כאמור, ישנן גם מחלות ריאה אחרות היכולות לנבוע כתוצאה ממחלת COPD.

דלקת סמפונות (ברונכיטיס) – מתרחשת כתוצאה מהפרשת ליחה2 רבה מבולטות ריר3, המצויות בסמפונות. מתפתחת דלקת שאיננה קשורה לזיהום של מיקרואורגניזמים4, אם כי לעיתים, בגלל תנאי החום והלחות במצע הליחה, עשוי להתפתח גם זיהום עם חיידקים5 ווירוסים6. הזיהום הנפוץ הוא מיקופלזמה7. בכל מקרה של דלקת סמפונות הסימנים המובהקים הם צפצופים בעת הנשימה ושיעול ללא הרף במאמץ, הנובע מצורך לסלק את הליחה ולהיטיב עם הנשימה.

נפחת ריאות (אמפיזמה), המתפתחת בחלק מהמקרים בשלבים מתקדמים יותר, מאופיינת בהרס מתקדם ובלתי הפיך, ברוב המקרים, של רקמת הריאות וכן באי נשימה נורמלית. תופעה זו מתרחשת כאשר נאדיות הריאה8, החיוניים לשחלוף גזים (חמצן ודו תחמוצת הפחמן) בין הדם לבין הריאות בפעולת השאיפה והנשיפה, מאבדים את יכולתם האלסטית, נחלשים, נשברים וקורסים. מכאן, תוצאה ברורה, שיכולת הריאה בהחלפת גזים הולכת ופוחתת.

ברונכיטיס ואמפיזמה אינם הסיבוכים היחידים של מחלת COPD. בנוסף לאלה עלולות להתפתח אצל החולים דלקות ריאות9 מעת לעת, מחלת לב ריאתית10 (cor pulmonale) שנובעת מהגדלת החדר הימני של הלב עקב עליה של לחץ הדם בעורק הריאה11, ורמת הסיכון אצל החולים להתפתחות מחלות סרטן12 כסרטן גרון, סרטן ושט ובעיקר סרטן ריאות, גבוהה בהרבה, עד כדי פי עשרה מרמת הסיכון שאליה חשופה האוכלוסייה הבריאה.

 

סמן דלקתי בסמפונון

הפרשות ריריות

עם התקדמות מחלת COPD, בד בבד עם קריסת נאדיות הריאה, נוצרים חללי אוויר גדולים יותר ויותר בפסגות הריאות. כך, למרות שנכנס מספיק אוויר לריאות, קליטת החמצן מהאוויר שבריאות אל הדם ופליטת דו תחמוצת הפחמן מהדם בלתי אפשרית באזורים אלו. כך ניתן להגיע למצב, המחייב שימוש במכלי חמצן, כדי לספק חמצן באחוז גבוה מספיק להמשך החיים. מלבד היותם אזורי ריאה בלתי פעילים, חללי האוויר הנוצרים, כתוצאה מהמחלה, גורמים להגדלת הלחץ בתוך הריאה ולחץ על הסרעפת13. להקטנת הלחץ, להקלה על שרירי הנשימה, ובכך להארכת החיים ושיפור איכותם, ניתן לבצע אצל חלק מהחולים ניתוחים לשם כריתת האזורים שמצויים בהם חללי האוויר ע"י הקטנת הריאה.

 

גורמים למחלה

ברונכיט כרוני נגרם כתוצאה מגירוי כרוני (ארוך טווח) בצינורות הסמפונות. זיהומי ריאה תכופים (במיוחד במקרה של עישון) עלולים לגרום להתפתחות מהירה יותר של ברונכיט כרוני.

כמות הכיח (ליחה) הגדולה שנוצרת, הדלקות והצלקות הנגרמות, מצירות את דרכי האוויר ומעברו נהיה קשה יותר. המאמץ המושקע בנשימה דרך מעברי אוויר צרים יותר, עלול לגרום לתחושת קוצר נשימה. פעולה זו מזיקה במיוחד לנאדיות ונזק זה מתבטא בהתמוטטות דופנותיהן והפיכתן לגדולות יותר, דבר הגורם להקטנת כמות החמצן המועברת לדם.

קיימת השערה, שישנם מקרים, בהם גורם תורשתי גורם לייצור בלתי מספיק של חלבון (כמו Alpha1-Antitrypsin או A1Ad), העוזר בהגנה על הריאות מפני נזק.

* אצל אנשים נורמליים-בריאים (אשר אינם חולי המחלה) ישנו אנזים, המגן על הריאות מאנזים (אחר) טבעי המסייע בלוחמה בחיידקים ומסלק רקמות ריאה מתות. עם זאת, עשוי אותו אנזים לגרום נזק לריאות, אם הוא אינו מנוטרל בזמן.

 

 

 

 

 

 

הגורם העיקרי למחלה הוא עישון!

הקשר בין המחלה לבין העישון ברור לחלוטין. לפחות עשרים אחוזים מהמעשנים לוקים או ילקו במחלה והם מהווים תשע עשיריות מהחולים. רק בשנים האחרונות הוקרה COPD כמחלה של ממש, והיא מופיעה אצל מעשנים, מעשנים לשעבר או מעשנים פסיביים.

המחלה היא אחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם, אולם רובם של המעשנים כלל לא יודעים על קיומה, עד להידרדרות דרמטית במצבם הרפואי. אחת הבעיות הקשות במחלה היא חוסר הידיעה. רוב האנשים אינם מודעים לכך שהשיעול שמלווה אותם לאורך השנים, יחד עם הקושי בנשימה הם סימפטומים של המחלה.

למעשה יכול כל מעשן, המרגיש שהוא בסיכון, לבדוק ולחוש באופן מיידי את הבעיה המתפתחת אצלו. כל שעליו לעשות הוא לשאוף אוויר לריאות, לנשוף אותו החוצה עד תומו לכאורה ואז להתאמץ ולהמשיך לנשוף החוצה עוד אוויר. ככל שכמות אויר גדולה יותר נשארה בריאות לפני שהתאמץ לנשוף אותו, כך בעייתו חמורה יותר. תופעה זו מתרחשת מפני שהאוויר מגיע אל נאדיות הריאה כאשר מתרחבות הריאות בעת שאיפה, אולם עקב אבדן הגמישות הוא איננו יוצא במלואו בעת נשיפה, אלא רק עם לחץ. כמו כן, עקב הפגיעה שמתחילה בפסגות הריאות, מוצאים החולים המעשנים קושי בעישון בעת שכיבה. בשלבים מאוחרים מוצאים החולים קושי בנשימה בכלל בעת שכיבה כשהם מתחילים לנום את שנתם במעין חצי ישיבה.

אם אדם מעשן חש שהוא בסיכון לחלות במחלה לפי הסימנים שהוזכרו לעיל, עליו להיבדק אצל רופא. למרות שלמרבית המחלות הכרוניות אין ריפוי אלא טיפול בסימפטומים בלבד, הנה דווקא במחלה זו ניתן לטפל ולרפא ממש. אבל קודם יש לחדול מיד מעישון.

 

סימפטומים של המחלה
הסימפטומים המובהקים של המחלה שניתן לזהות אצל הלוקים בה הם: קוצר נשימה, צפצופים וחרחורים בנשימה, שיעול כרוני בלתי פוסק, ייצור מוגבר של ליחה ופליטת כיח. סימנים אלה מופיעים אצל החולים במחלה בדרך כלל לאחר גיל ארבעים. סימנים נוספים שייתכנו יהיו לחץ בחזה, נדודי שינה, כאבי ראש, חוסר יציבות נפשית, עצבנות ועוד. כל אלה יכולים להביא את הסובל מהמחלה לחרדה ודיכאן, העלולים להחריף את בעיות הנשימה עוד יותר. בעיות חמורות אלו יביאו לחרדה ודיכאון מוגברים גם כן וכך ייווצר מעגל, שיחריף את תופעות המחלה עוד ועוד. עם זאת, אנשים להם גישה חיובית-אופטימית לחיים יסבלו פחות מהמחלה. לכן חשוב שהסובלים מהמחלה יתאימו את סגנון חייהם למצבם.

למרות הסימנים הברורים, מהווה חוסר המודעות של החולים כמו גם של הרופאים, את אחד המכשולים העיקריים בדרך לריפויה של המחלה. כאשר החולים אינם עושים דבר כדי לטפל במחלה מתקדמת זו, ניתן להגיע עד שלביה המאוחרים שאינם הפיכים.

 

אבחון המחלה

הדרך המקובלת לאבחון מחלת COPD הינה באמצאות מכשיר הסְפִּירוֹמֶטֵר14. ניתן להעריך את הבעיה גם באמצעות מד זרימת שיא15.

אם קיים חשד לקיום המחלה, עשוי החולה להיות מופנה לבית-חולים לביצוע בדיקות נוספות.

 

 

טיפול במחלה

למחלה זו אין תרופה ולכן קוראים לה מחלה קטלנית וסופנית, אבל ישנה דרך להירפא ממנה בקלות ובפשטות, אך בתנאי ברור והוא גילוי סימפטומי המחלה במועד מוקדם מספיק ויש לנקוט נגדה אמצעי מניעה נאותים כפי שיתברר בהמשך.

ריאה בריאה

על המעשנים להפסיק זאת מייד (לעישון השפעה גדולה על השיעול ועל הכיח). לשם הקלה של תסמיני המחלה נעשות אינהלציות לפתיחת דרכי הנשימה ונרשמים תכשירים תרופתיים מסוגים שונים. ניטלים תכשירים סטרואידים16 (במקרים קיצוניים ולשימוש מוגבל למספר שבועות) להפחתת הדלקת בדרכי הנשימה, ניטלות תרופות להרחבת הסמפונות (ברונכודילטורים), נלקחות תרופות המרככות את הליחה ומאפשרות לכאורה את פליטתה. גם תרופות אנטיביוטיות נרשמות, וכן תרופות לטיפול במצבים הקשורים למחלה כמו תרופות משתנות להפחתת כמות הנוזלים בגוף, תרופות לחיזוק יכולת התכווצות הלב במיוחד כאשר רמת החמצון נמוכה בדם, משככי כאבים, מדכאי שיעול, גלולות שינה ועוד.

תופעה נפוצה היא החמרת המצב עקב וירוס או חיידק, שיצריך טיפול באמצעות אנטיביוטיקה. לסובלים ממחלת COPD מומלץ לקבל חיסון נגד שפעת17 (שעלולה להחמיר את המצב) מדי שנה.

למרות ריבוי התרופות, אין ביניהן אף לא אחת, שמאפשרת את ריפוי המחלה. הטיפול התרופתי הוא בהקלה על הסימפטומים ושיפור תפקודי ריאות כדי לאפשר לחולה לדחות את המוות עד כמה שניתן.

כאמור, עוד לא התגלתה התרופה לריפוי המחלה, אשר בשלביה המתקדמים היא בלתי הפיכה. לכן חשוב כל כך לגלותה עוד בתחילתה כדי להפסיקה ולשם כך צריך כמובן להבין את הסיבות לה ואלה בדרך כלל דווקא סיבות שבידי החולה.

למרות שלפי הרפואה קיימים כמה גורמי סיכון ל- COPD, ביניהם המרכיב תורשתי, עבר של מחלות דרכי הנשימה בילדות, או זיהום אויר, אך אלה הם בטלים כשמסתבר הגורם העיקרי, עישון הנמשך שנים רבות ובעיקר עישון כבד, אחראי ל-90% כמעט ממקרי המחלה. ואכן הסיכון למוות עקב המחלה אצל המעשן, גבוה פי עשרה מהסיכון אצל זה שאינו מעשן.

רופאים העוסקים ברפואה טבעית18 טוענים, ששינוים והשלמות תזונתיים יקלו את תסמיני המחלה. תזונה לקויה הינה תופעה נפוצה בסובלים מ-COPD ומעמידה אותם בסיכון יתר ללקות בבריאותם בכלל ובבעיות ריאה בפרט.

במחקרים נמצא, שהגדלת צריכת פחמימות מגבירה את ייצור דו תחמוצת הפחמן והדבר גורם לירידה בכושר הפיזי ולקוצר נשימה אצל הסובלים מהמחלה. עם זאת, נמצא שאנשים, הצורכים פחמימות ממקור אחר – פירות העשירים בפחמימות – הקטינו בכך את הסיכון ללקות במחלות ריאה. ניתן להסביר ניגודים אלה בכך שפחמימה מסוג הגלוקוז (נמצאת בסוכר לבן) שונה מפחמימה מסוג הפרוקטוז (נמצאת בעיקר בפירות).

 

השלמות תזונתיות שעשויות להועיל:

v      חומצה אמינית N-acetyl cysteine (NAC) – מסייעת בפירוק ליחה ומגנה על הריאה בפעילות האנטי-אוקסידציה19 שלה. המינון המקובל הוא 200 מילי-גרם, פעמיים ביום.

v      ויטמין C – מדלל ליחה (דבר העשוי לעזור במחלות ריאה והצורכים אותו עשויים לחלות בהן פחות). כמו כן, קיים יחס ישר בין צריכת ויטמין C וכמות האוויר הנפלטת מהריאות – סימן לתפקודם התקין.

v      חומצת שומן מסוג אומגה 3 – הגדלת צריכתה עוזרת למנוע את מחלת COPD בקרב מעשנים.

v      מגנזיום (נמצא במחסור אצל כ-47% מחולי COPD) – דרוש לתפקוד תקין של הריאות. המגנזיום מהווה מרכיב בתרופות רבות לטיפול במחלות ריאה.

* מתן מגנזיום תוך-ורידי משפר במקרים רבים את קיבולת הנשימה בסובלים מהמחלה באופן חריף.

*המגנזיום מהווה גם מרחיב סמפונות רב עוצמה.

v      חומצה אמינית L-carnitine – משפר את כושר הנשימה בזמן מאמץ. המינון המקובל הוא 2 גרם, פעמיים ביום, במשך שבועיים עד ארבע שבועות, לאנשים הסובלים ממחלות ריאה כרוניות.

·        גם צמחי מרפא הוכיחו את כוחם במחקרים שנערכו בבעלי חיים, אך לא בבני אדם.

 

דלקת סמפונות (ברונכיט - Bronchitis)

אחד הגורמים העיקריים למחלת ריאות חסימתית כרונית הוא מחלת ברונכיט כרוני. לכן כדי להבין יותר טוב את מחלת COPD יש לדעת גם על המחלה ברונכיט כרוני, שהיא אחת מסוגי דלקת סמפונות. ברונכיט, הינו גירוי והתנפחות של מעברי האוויר התחתונים, המקשרים את הריאות אל קנה הנשימה, ושל עץ הסמפונות. הנטייה לפתח ברונכיט כרוני היא תורשתית, אבל המחלה בפרוש מוחמרת על ידי עישון, זיהום אוויר, וחשיפה לאבק ואדים. חסימת זרימת האוויר בברונכיט כרוני היא בדרך כלל הפיכה באופן חלקי.

לברונכיט שני סוגים:
 

ריאה במחלת ברונכיט

1. ברונכיט חריפה, הנגרמת בדרך כלל ע"י חיידק או וירוס ומועברת ע"י מגע עם אדם אחר הנגוע במחלה או באמצעות האוויר. תופעות המאפיינות סוג זה של המחלה הם:

o      גירוי מעברי האוויר (דבר הגורם שיעול).

o      ייצור יתר של כיח.

o      התנפחות של הקרום הרירי, אשר יחד עם ייצור היתר של כיח מצר את מעברי האוויר וגורם לצפצופים.

הדלקת הנלווית עלולה לגרום חום, תשישות, רוק צבעוני ותחושה כללית רעה.

2. ברונכיט כרוני, הנגרם בראש ובראשונה מעישון סיגריות, אך גם כתוצאה מזיהום אוויר ואלרגיות. כמו שכבר הוזכר קודם, ברונכיט כרוני נחשבת לאחת הגורמים העיקריים למחלת ריאות חסימתית כרונית.

 

סיכונים

המועמדים העיקריים לחלות בברונכיט כרוני הם מעשנים, ילדים ומתבגרים, קשישים ואנשים הסובלים ממחלות לב ומחלות ריאה. בנוסף יש סיכויים גדולים לחלות לאלו שמצבם הבריאותי הדרדר כתוצאה ממחלה אחרת (כמו התקררות ושפעת). כמו כן, גם שאיפת אדים כימיים, אבק או עשן סיגריות מהווים גורמים נוספים למחלה.

ברונכיט חריפה תוקפת יותר גברים, מאשר נשים, ובמיוחד את אלו שעברו את גיל 40.

 

סימפטומים

התסמין הנפוץ ביותר הינו שיעול יבש או שיעול המלווה בכיח.

תסמינים נוספים הם: חום נמוך (פחות מ-36 מעלות. נמשך בין 3 ל-5 ימים), קשיי נשימה וצפצופים, כאב צורב או מועקה בחזה.

תסמינים, המאפיינים ברונכיט כרוני: שיעול מלווה בכיח, צפצופים ומועקה בחזה, דלקות ריאה חוזרות, נפיחויות בידיים וברגליים, שינויים בצבע העור ובצבע בסיסי הציפורניים מוורוד לחיוור וכחלחל.

 

 

טיפול

ניתן לטפל בשני סוגי הברונכיט ולהשיב את המצב לקדמותו ע"י שימוש בתרופות ובטיפול ביתי, כמו: שתיית כמויות גדולות של נוזלים, מנוחה רבה במיטה, שימוש במכשיר אדים (כדי ללחלח את האוויר). גם תרופות, הניתנות ללא מרשם, כמו סירופ להקלה על השיעול ולשחרור כיח, תרופות להורדת החום, שחרור שרירים ותרופות נגד כאב-ראש עשויים להועיל.

גם גורמים דיאטטיים20 עשויים להשפיע על הפעילות הדלקתית וגם על המצב האנטי-אוקסידנטי של הגוף. הגדלת הראשון והקטנת השני עלולים להגדיל את שכיכות המחלות הכרוניות, כמו ברונכיט כרוני. עם מעבר לתפריט עשיר בחומצות שומן אנטי-דלקתיות, החולים בברונכיט כרוני ירגישו שיפור בתסמיני המחלה.

 

 
נפחת (אמפיזמה – Emphysema)


נפחת זוהי מחלת ריאות חסימתית כרונית הנגרמת ע"י עישון כבד. המחלה מתבטאת בהגדלתן של נאדיות הריאה והריסתן (ישנו גם הרס של המחיצות שבין הנאדיות). כך נוצרים חלקים הרוסים נרחבים של הריאות. חלקים אלו הופכים לחללי אוויר גדולים. כתוצאה מכל אלו חללי האוויר אינם מסוגלים לבצע את תפקידם הייעודי של הריאות, – חילוף גזים – קטן שטח הפנים לשחלוף הגזים (ירידה ביעילות הנשימה) ונוצרת לכידת אוויר בריאות ובצקת21.

ככל שהמחלה מתקדמת יותר, חללי האוויר גדולים יותר ובמצבים אלו החולים יתקשו לבצע את הפעולות הפיזיות הבסיסיות ביותר.

נפחת קשה גורמת קוצר נשימה, ולעיתים מובילה לאי-ספיקה נשימתית22 ו/או לאי-ספיקת לב23. יש קשר בין נפחת לבין דלקת סמפונות כרונית ועישון. הנפחת בדרך כלל מופיעה בגיל מבוגר. המחלה מקטינה את הגמישות של הריאה שמועילה להחזיק את דרכי האוויר פתוחות. נפחת היא מחלה הרסנית והדרגתית שבה ניזוקים הקירות בין הנאדיות בריאות. כתוצאה מכך, הריאות מאבדות את הגמישות שלהם והנשימה נעשית יותר ויותר כבדה. חולי נפחת מדווחים על קוצר נשימה במיוחד עם פעילות. תורשה נחשבת לגורם עיקרי לפתח נפחת אבל המחלה בפרוש מוחמרת על ידי עישון, זיהום אוויר, חשיפה לאבק ואדים וזיהומי ריאה. אם כי הפסקת העישון והקטנת החשיפה לגורמים מחמירים אחרים יפחיתו את סמני המחלה ואת הסיכוי לחלות בה לאדם אשר אינו סובל ממנה.

הטיפול המסורתי במחלה ניתן באמצעות תכשירים תרופתיים להרחבת הסמפונות כמו ונטולין, תאופילין ואירובנט, או בתכשירים סטרואידלים כמו קורטיזון, אשר מרחיבים את הסמפונות ומפחיתים את הדלקת בדרכי הנשימה. הטיפול החדשני הוא ניתוח להקטנת הריאה.

ריאה במחלת האמפיזמה

נאדיות מוגדלות

סימפונון שהתמוטט


ניתוח להקטנת הריאה

 


ניתוח להקטנת הריאה הוא אחד מהטיפולים החדשניים לטיפול במחלות ריאה ובמחלת COPD במיוחד. הניתוח בא לרפא בצורה מוחלטת כמעט את מחלת הריאות ומבצעים אותו היום במרכזי רפואה רבים.

הרעיון של הניתוח להקטנת הריאה מבוסס על שני עקרונות:

א. חזרה לגודל הריאה הטבעי (פירושו שהלחץ על שריר הסרעפת יקטן והוא יוכל לחזור ולתפקד כשריר הנשימה העיקרי).

ב. חללי האוויר החולניים מרוכזים בדרך כלל בפסגות הריאה ולכן כריתתם והקטנת הריאה בכ-25-30 אחוזים מחזירה את הריאה לגודלה הטבעי ומשחררת את שרירי הנשימה מהלחץ הגבוה, כדי לאפשר להם לפעול ביתר קלות.

 

הערכה לפני הניתוח

לא כל החולים זקוקים לניתוח זה, ולכן יש מספר קריטריונים להחלטה על ניתוח חולה מסוים הסובל ממחלת ריאות. החולים המתאימים לסוג זה של ניתוח הם:

1. חולה עם עדות לניפוח יתר של הריאה.

2.חולה אשר בריאותיו יש חללים גדולים הניתנים לכריתה.

3.חולים שאינם סובלים ממחלות המהוות גורם סיכון לניתוח.

לפיכך, לפני הניתוח להקטנת ריאות יש לבצע מספר בדיקות:

* טומוגרפיה24 ממוחשבת של הריאות (CT).

* מיפוי ריאות25.

* תפקודי ריאות מלאים.

* בדיקות כלליות הכוללות תפקודי לב ואיברים חיוניים אחרים.

 

הכנה לקראת הניתוח

כדי לשפר את סיכויי ההצלחה של הניתוח, על החולה לשקם את שריריו המנוונים ולהפעילם במשך 3-4 שבועות לפני מועד הניתוח.

הפעילות הגופנית וההכנות יתבצעו בביתו של החולה עפ"י התוכנית הבאה:

א. אופני כושר, פעמיים ביום בדרגות קושי עולות.

ב. הפעלת שרירי הידיים באמצעות משקולות של 1-1.5 ק"ג.

ג. הליכה של 20-30 דקות ביום (במידת הצורך בתוספת חמצן).

ד. נטילת תרופות, אינהלציות ומשאפים עפ"י הוראות מדויקות.

ה. הפסקת עישון כתנאי בל יעבור.

 

הניתוח עצמו

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית26. פתיחת החזה מתבצעת ע"י חתך אמצעי במרכז החזה וניסור עצם החזה27. עם חשיפת הריאות מאתרים את האזורים החולניים. אזורים אלה נכרתים באמצעות מכשיר מיוחד שעליו מודבקות רצועות המורכבות מקרום הלב28 של בקר, המונעות דליפת אוויר מאזורי החתך. החיתוך נעשה בכל ריאה בנפרד.

בהמשך, מוחדרים דרך דופן החזה צינורות המנקזים את האוויר וההפרשות משני צידי החזה. הצינורות יישארו מספר ימים עד לסיום תהליך הניקוז.

 

המהלך לאחר הניתוח

במשך רוב זמן האשפוז החולה זקוק לחמצן, אינהלציות ותרופות משככות כאב. ברגע שמוצאים את צינורות הניקוז, החולה מתחיל בפעילות אינטנסיבית, הכוללת הליכה, אופני כושר ותרגילי נשימה.

סיבוכים אפשריים הם דליפת אוויר מתמשכת (שכיח) ודימום מאזורי הניתוח (נדיר ביותר), הדורשות ניקוז ממושך. ככל שמצבו של החולה טוב יותר לפני הניתוח, כך קטן שיעור הסיבוכים.

 

שיקום לאחר הניתוח

בדומה להכנה הטרום ניתוחית, גם לאחר הניתוח על החולה לבצע פעולות כושר אינטנסיביות. פעילות זו מבטיחה את הצלחת הניתוח בדרך כלל, והיכולת לפעילות פיזית עולה בהדרגה.

חולים, אשר נזקקו לחמצן לפני הניתוח יזדקקו לו גם 3-6 חודשים לאחריו.

 

תוצאות הניתוח

תוצאות הניתוחים במרכזים הגדולים בחו"ל וכן במכון למחלת ריאה במרכז רבין, הן מעודדות ביותר. אצל הרוב המכריע של החולים אובחן שיפור. תפקודי הריאה של החולים משתפרים בכ-30-40 אחוזים מאלו שלפני הניתוח. כמו כן, כושר התפקוד עולה בצורה מרשימה. הדבר מתבטא ביכולת המאמץ בהליכה, עלייה במדרגות ופעילות יומיומית. בהמשך, חולים רבים אינם זקוקים יותר לשימוש בחמצן או יורדים לשימוש מינימלי בלבד.

הניתוח להקטנת הריאה מהווה בשורה חשובה עבור חולים אשר עד עתה נחשבו לחשוכי מרפא, והוא משפר את איכות החיים של החולים בצורה מרשימה.

הצלחת הניתוח תלויה בשיתוף פעולה בין החולה והצוותים הרפואיים המטפלים: המנתחים, רופאי הריאה, המרדימים, רופאי טיפול נמרץ, הפיזיותרפיסטים29 והאחיות.



הסברים והגדרות

 



1 - סמפון (bronchus) – כל אחד מדרכי הנשימה שבאים אחרי קנה הנשימה והמכיל סחוס (רקמת חיבור צפופה המהווה מרכיב מבני חשוב בחלקים רבים של מערכת השלד) ובלוטות ריר. קנה הנשימה מתפצל לשני סמפונות ראשיים, אשר כל אחד מהם ממשיך להתפצל לסמפונונות (ביחיד - סמפונון) וליצור את עץ הסמפונות.

 

 


2 – ליחה/כיח (spittle) – רוק מעורב בריר מדרכי הנשימה, שהגיע לפה באמצעות שיעול. שיעול מייצר כיח הקיים במחלות רבות בדרכי הנשימה.

 

3 - בלוטת ריר – איבר (או צבר של תאים) שמייצר ריר: נוזל צמיג המשמש כמחיצה המגנה על הקרום וכנשא של אנזימים.

 

4 - מיקרואורגניזם (microorganism) – כל יצור חי שלא ניתן לראותו בעין בלתי מאובזרת כולל חיידקים, נגיפים, חד-תאיים, מיקרופלסמה, ריקציה וחלק מן הפטריות.

חד-תאי – צורת החיים הפשוטה ביותר המורכבת מתא יחיד, המסוגל להזין עצמו ולהתרבות.

ריקציה – קבוצה של אורגניזמים טפילים, שדומה במבנה לחיידקים, אך צריכים גוף מאכסן כדי להתרבות.

פטרייה – צמח פשוט שאינו מכיל את הצבען הירוק – כלורופיל. הפטריות חיות בתוך או על אורגניזם אחר.

5 - חיידק (bacteria) מיקרואורגניזם בעל תא יחיד, ללא גרעין מוגדר. חיידקים צורות שונות. לדופן התא מבנה מיוחד. חיידקים מתרבים ע"י חלוקה פשוטה. חיידקים טפילים רבים אינם גורמים נזק, אך חלקם גורמים למחלות עקב ייצור רעלנים.

 

 

6 - וירוס/נגיף (virus) חלקיק זעיר שמסוגל להתרבות רק בתוך תא חי של אורגניזם אחר. הנגיפים מזהמים בעלי-חיים וצמחים בעיקר. הנגיף מורכב מחומצת גרעין (חומצות שקיימות בגרעין התא ולעיתים גם בציטופלסמה. הן מעורבות בסינתזה של חלבון ובתורשה. לדוגמה: DNA או RNA), העטופה בקליפה חלבונית. נגיפים גורמים למחלות רבות, הכוללות הצטטנות, שפעת, חצבת, חזרת, אבעבועות רוח, איידס, שיתוק ילדים, כלבת ועוד, ואנטיביוטיקה אינה יעילה נגדם, אך קיימות מספר טרופות נוגדות נגיפים.

7 - מיקופלזמה (mycoplasma) – קבוצה של מיקרואורגניזמים, שנחשבים לחיידקים פרימיטיביים. הקבוצה כוללת מין אחד שגורם לדלקת ריאות באדם.

 

 

 

 

8 - נאדיות הריאה (alveolus) – מעין שקיקי אוויר זעירים וגמישים דמויי בלון. לנאדיות הריאה דפנות דקיקות המוקפות ברשתות נימי דם זעירים. חלק מהנימים מאפשרים מעבר חמצן (O2) מן הריאות אל הוריד היחידי בגוף המוביל דם מחומצן, זהו וריד הריאה (pulmonary vein) אשר מוביל את הדם המחומצן אל הפרוזדור השמאלי של הלב ומשם דרך החדר השמאלי של הלב אל אבי העורקים שמזרימו לכל רחבי הגוף לשם הספקת החמצן לרקמות, ואילו נימים אחרים מאפשרים את מעברו של פחמן דו חמצני (CO2) וסילוקו מהגוף לאחר שנישא בדם מן החדר הימני של הלב, דרך הפרוזדור הימני אל עורק הריאה (pulmonary artery), שהוא העורק היחיד בגוף אשר מעביר דם דל בחמצן, בדרכו אל הריאות.

9 - דלקת ריאות (pneumonia) – דלקת (תגובה של הגוף לפציעה או לזיהום, המתבטאת באודם, נפיחות, חום וכאב ברקמה הפגוע) של הריאות, הנגרמת בדרך-כלל ע"י חיידק. הנאדיות מתמלאים במוגלה (נוזל סמיך צהבהב או ירקרק הנוזל באזור של זיהום חיידקי) ונוצרת בצקת ריאות (הנאדיות מתמלאות בנוזל). התסמינים תלויים בכמות הריאה הנפגעת ובמידת היכולת של החיידק, אך בדרך-כלל הם כוללים שיעול, חום, כאב בחזה וצללים בצילום חזה.

 

10 - מחלת לב ריאתית (pulmonary heart disease) - הגדלה וכשל של החדר הימני של הלב, הנגרמים בדרך-כלל עקב מחלת ריאות כרונית, שהגבירה את לחץ הדם בעורק הריאתי.

11 - עורק ריאתי (pulmonary artery) – כלי דם (צינור) הנושא דם מן הלב אל הריאות לצורך חמצונו. זהו העורק היחיד בגוף שמכיל דם דל חמצן. הוא יוצא מן החדר הימני של הלב, מתפצל לשני סעיפים (כל סעיף לריאה אחרת) ובתוך הריאות מתפצל שוב לענפים קטנים רבים שמסתיימים בנימים (כלי דם קטנים ביותר) בדופן הנאדית.

 

12 – מחלת סרטן (cancer) – קבוצת מחלות גידוליות שנגרמות ע"י חלוקה לא מבוקרת של תאים, אשר פולשים לרקמות סמוכות והורסים אותן. הגידול הסרטני יכול להתפתח גם במקומות הרחוקים מן הגידול המקורי (ראשוני) ע"י העברת תאים סרטניים למקומות אחרים בגוף דרך זרם הדם או תעלות הלימפה, או דרך חללי הגוף. גידולים אלו נקראים גידולים משניים. הטיפול בסרטן תלוי בסוג הגידול הראשוני ובמידת התפשטותו.

 

13 - סרעפת – שריר דמוי כיפה, המפריד את החזה מחלל הבטן. הסרעפת מחוברת לצלעות התחתונות בכל צד, לעצם החזה מלפנים ולעמוד השדרה מאחור. לסרעפת תפקיד חשוב בנשימה: היא מתכווצת עם כל שאיפה (הכנסת אוויר לריאות) ומתרפה עם כל נשיפה (הוצאת אוויר מריאות) וכך מגדילה או מקטינה את נפח חלל החזה.

 14 – הסְפִּירוֹמֶטֵר (spirometer) – מד קיבולת ריאות. מכשיר למדידת נפח האוויר הנשאף והננשף ולהערכת כושר הנשימה. משמש גם לניטור אסתמה (גנחת/קצרת – הפרעה נשימתית המאופיינת בהתכווצות ממושכת ומכאיבה בדרכי הנשימה, המלוות לעיתים קרובות בצפצופים ובשיעול) ומחלות הקשורות לדרכי הנשימה.

 

 

15 - מד זרימת שיא (peak flowmeter) – מכשיר למדידת זרימה של נוזל או גז. בחולי אסתמה הוא משמש למדידת כמות האוויר היוצא בנשיפה ולבדיקה של קיום הצירויות בדרכי האוויר.

 

16 – סטרואידים (steroids) – קבוצת תרכובות בעלות מבנה משותף. הסטרואידים הטבעיים כוללים את הורמוני המין הזכריים והנקביים, את ההורמונים של קליפת יותרת הכליה (בלוטות הממוקמות על המשטח העליון של כל כליה, המייצרות שלושה סוגים של הורמונים המשפיעים על חילוף החומרים של פחמימות ואלקטרוליטים (תמיסה המייצרת יונים) וכן על בלוטות הֶמִין (נגזרת של המוגלובין ללא החלק החלבוני)) ועוד מספר חומרים. כמו כן קיימים סטרואידים סינתטיים למטרות רפואיות.

 

17 – שפעת (influenza/grippe) – זיהום נגיפי שגורם לשיעול, חום, כאב ראש, מיחושי שרירים וחולשה. המחלה מדבקת ביותר והנגיף עובר דרך שיעול ועיטוש.

 

18 - רפואה טבעית (natural medicine) – שיטת ריפוי המבוססת על שימוש בתרופות המופקות מן הטבע.

 

19 - אנטי-אוקסידציה (antioxidation) – הגנה על תאים מנזק הנגרם ע"י רדיקלים חופשיים (מקורות פעילים של חמצן, שנוצרים בגוף ונכנסים לתוכו מבחוץ, שעלולים לגרום נזק לתאים) של חמצן, הנחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובהתפתחות סרטן.

 

20 - דיאטטי – שמקורם בדיאטה (תערובת המזונות שהאדם אוכל. דיאטה מאוזנת מכילה את כל החומרים המזינים בכמויות מספיקות).

 

21 - בצקת ריאתית (pulmonary edema) – הצטברות עודפת של נוזלים ברקמת הריאה, שנגרמת בדרך-כלל בגלל אי-ספיקת לב.

 

22 - אי-ספיקה נשימתית (respiratory insufficiency) – מצב בו רמת דו תחמוצת הפחמן עולה ורמת החמצן יורדת.

 

23 - אי-ספיקת לב (heart failure) – מחלה בה הלב אינו מסוגל לעמוד בעומס העבודה שלו ולהזרים דם בכמות מספקת לכל חלקי הגוף. הדבר גורם להצטברות של דם בריאות ובכבד. כמו כן נוצרות בצקות במקומות בגוף אשר אינם מסוגלים לעמוד בלחץ הדם שהצטבר.

 

24 - טומוגרפיה (tomography) – טכניקת הדמיה רפואית שמייצרת חתכי רוחב ממוקדים של מבנים בתוך הגוף, תוך טשטוש מכוון של מבנים בעומקים אחרים.

 

25 - מיפוי ריאות (pulmonary scan) – בדיקת הריאות באמצעות אולטרסאונד (גלי קול בעלי תדירות גבוהה מאוד שאינם נשמעים ע"י אוזן האדם), טומוגרפיה ממוחשבת ועוד.

 

26 - הרדמה כללית (narcosis/anaesthetization)  מצב של ערפול חושים (מצב קרוב לחוסר הכרה, המאופיין בירידה ביכולת להגיב לגירויים) או חוסר הכרה מוחלט שנגרם ע"י שימוש בתרופות שמדכאות את מערכת העצבים המרכזית – המוח.

 


27 - עצם החזה (sternum) – עצם שטוחה באורך 15-20 ס"מ, שיוצאת מבסיס הצוואר ומגיעה עד מתחת לסרעפת. היא יוצרת את החלק הקדמי של שלד החזה. עצם החזה מופרקת עם עצמות הבריח (עצמות הצוואר) ועם הסחוס הצלעי (רקמת חיבור גמישה המחברת את הצלעות לעצם החזה) של שבע זוגות הצלעות הראשונות.

 


28 - קרום הלב/פריקרד (pericardium) – שק קרומי (קרום – שכבה דקה של רקמת חיבור עוטפת איברים או רקמות) שעוטף את הלב. הקרום מורכב משני חלקים: שק חיצוני קשיח וקרום פנימי.

 

29 - פיזיותרפיה (physiotherapy) – טיפול באמצעות שיטות פיזיקליות, הכוללות שימוש באור, קרניים על-סגולות ואינפרא-אדומות, חום, זרם חשמלי, מים, עיסוי ותרגילים.

* פיזיותרפיסט – אדם המבצע את עבודת הפיזיותרפיה.

 
סיכום

 

בעבודת החקירה שלי על מחלת COPD הוצעתי הרבה חומר ולמדתי הרבה דברים חדשים עודות המחלה עצמה, האבחון שלה, הטיפול בה ועוד דברים רבים נוספים. כמו כן, העבודה עזרה לי להבין טוב יותר מערכות שונות בגוף בהם מערכת הנשימה, מערכת הלב ומערכות נוספות. למדתי גם מושגים חדשים רבים שלא היו ידועים לי לפני. בנוסף צירפתי תמונות, העוזרות להמחיש את המחלה ואת תופעותיה ותוצאותיה.


ביבליוגרפיה

 

בעבודתי השתמשתי בעיקר באינטרנט כמקור המידע.

האתרים בהם השתמשתי:

Keshet-TV

http://www.keshet-tv.com/item.asp?progID=164&itemID=17620

על המחלה, תופעותיה וטיפולה.

 

TevaLife

http://www.tevalife.com/article.asp?id=2057

מידע כללי על המחלה.

 

המכון למחלות ריאה – מרכז רפואי רבין

http://www.lung-rmc.co.il

פרטים על טיפולים אפשריים במחלות ריאה.

 

Ynet – בריאות

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2820537,00.html

השפעת העישון על מחלת COPD.

 

גאמנון צמחי מרפא

http://ice.prohosting.com/gamnon

על המחלה ועל טיפולים אפשריים בה.

 

InfoMed מילון מונחים רפואי

http://www.infomed.co.il/medGlossary.asp

מילון מושגים המכיל כמות גדולה של מושגים.
 

שירין פריזדה
p_shirinp@walla.co,il