x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
   

אתר קול האתר הכי מדליק ברשת

 

כרטיסי מסך

 

רוצים לקנות כרטיס מסך ולא יודעים איזה..

מתלבטים  מה הכי טוב למחשב שלכם...הבאנו לכם מידע על כרטיסי המסך החדשים בשוק תהנו..

 

אם אתם רוצים להנות מהמשחקים החדשים, כדאי שלא תישארו מאחור. כך תקנו את כרטיס התלת מימד הטוב ביותר

מה הגורמים שמשפיעים על הביצועים של המחשב שלנו? האמת שהתשובה תלויה בנו יותר מבמפרט המחשב עצמו: כל אחד מאיתנו מחפש ביצועים במקום אחר. אם אנחנו גיימרים או סתם שחקנים חובבים, אנחנו מודדים את ההנאה שלנו מהמחשב בפריימים לשניה ובאיכות האפקטים. במילים אחרות, כרטיס המסך הוא הדבר הכי חשוב עבורנו.

בשוק יש מבחר גדול של מוצרים מהרבה יצרנים, במחירים שמתחילים בעשרות שקלים ונגמרים בכמה אלפים. כל משחק חדש מעלה את דרישות הסף. אז איך תדעו לבחור? במדריך הזה נעזור לכם להבין מה ההבדלים בין כרטיסים כדי שתוכלו לקבל את התמורה הטובה ביותר לכסף שתשקיעו.

מה זה כרטיס מסך?

ASUS Extreme N6600 Silencer
ASUS Extreme N6600 Silencer
כרטיס המסך (או בשמו היותר מדויק "מאיץ גרפי") הוא הרכיב שיוצר את התמונה שאתם רואים על המסך. הוא מקבל את נתוני התצוגה מהמחשב ומתרגם אותם לתמונה. את התמונה הזו הוא מחליף כמה עשרות פעמים בשניה וכך, כידוע, נוצרת התנועה שאנחנו רואים. כל תמונה מכונה פריים.

במשחק תלת מימדי, אפילו ממוצע ביותר, חישוב כל פריים הוא משימה מסובכת ביותר. הכפילו את זה בכ-60 פריימים בשניה ותקבלו מעמסה שמכבידה אפילו על המעבדים החזקים של ימינו. כאן נכנס המאיץ הגרפי, שמבצע את החישובים הגרפיים המסובכים בעצמו ומפנה את המעבד המרכזי של המחשב שלכם לדברים אחרים.

כדי לעשות זאת, הוא נעזר בשלושה מרכיבים שאפשר למצוא אותם בכל כרטיס מסך: מעבד גרפי (GPU), זיכרון, ורכיב Random Access Memory Digital-to-Analog (או RAMDAC).
המעבד הגרפי יודע להפוך נתונים גולמיים לתמונה דיגיטלית שאותה הוא מאחסן בזיכרון. ה-RAMDAC ממיר את הנתונים הדיגיטליים שבזיכרון לאינפורמציה שהמסך מבין.

אז מה זה ג'יפורס?

בעולם המאיצים הגרפיים הביתיים ישנם שני שמות ששולטים בכיפה: הראשון הוא Geforce, שם המותג של המעבדים הגרפיים של חברת nVidia. השני הוא Radeon השייך ל-ATI (בדיוק כמו "פנטיום" אצל אינטל ו-"Athlon" אצל AMD). מאחורי כל אחד משמות המותגים עומדים מעבדים גרפיים רבים, בעלי עוצמה שונה ומחיר שונה, והם מותקנים כמעט בכל כרטיסי המסך שנמכרים כיום.

כאשר אתם קונים כרטיס מסך של חברה כמו Asus, Gainward או Gigabyte, זה בעצם כמו שקניתם מחשב של HP, Dell או IBM. היצרן שמוכר לכם את הכרטיס מרכיב אותו מחלקים מוכנים, כמו מעבד, זיכרון ולוח. איכות ההרכבה, האריזה והדרייברים יכולה להשתנות, אבל הטכנולוגיה הבסיסית בסך הכל דומה.

Gainward 7800GT
Gainward 7800GT
במילים אחרות: שני כרטיסי מסך של חברות שונות (לדוגמה:Asus Radeon 9250 ו-‏Radeon 9250 Gainweard) יכולים להיות דומים יותר אחד לשני, מאשר כל אחד מהם דומה לכרטיסים אחרים של אותה חברה שמתבססים על מעבדים גרפיים שונים (Asus GeForce 6600).

בנוסף, כמו שפנטיום 4 במהירות 3 ג'יגהרץ מהיר יותר מפנטיום 3 במהירות 600 מגהרץ, כך Geforce 6600 מהיר יותר מ-Geforce 5200, למשל. וכמו שלא תנסו להריץ את המהדורה האחרונה של תוכנת פוטושופ על מחשב בן חמש שנים, כך מיותר לנסות להריץ משחק חדש על כרטיס מסך ישן. וכדאי תכניסו לעצמכם לראש: "ישן" בעולם כרטיסי המסך יכול להיות גם מוצר בן שנה.

האם שווה להשקיע בכרטיס יקר?
במשחקים, התמונה התלת-ממדית שאנו רואים על המסך, ממש כמו בווידאו או באנימציה, מתקבלת בעזרת עדכון מהיר של תמונות דו-ממדיות עד שנוצרת אשליה של תנועה אמיתית. את הפירוט של כל תמונה ואת קצב העדכון של התמונות קובעת עוצמת המעבד הגרפי.

כדי לקבל תלת-ממד "אמיתי" יש צורך לעדכן את התצוגה לפחות 30 פעמים בשנייה. ברזולוציה של 1024 על 768 פיקסלים, ב"צבע מלא" (32 ביט של מידע לפיקסל אחד). מדובר על כ-94 מגהבייט של מידע, בשניה!

זה יכול לעזור לכם להבין מדוע כרטיסי המסך מריצים בימינו שבבים במהירויות של מאות מגהרצים, ומגיעים עם כמויות גדולות יותר ויותר של זיכרון, ומאחר וחלקם גם משתמשים בטכנולוגיות העדכניות ביותר (כמו DDR3 לזיכרון על הכרטיס) אזי אין פלא שהם יקרים כמו מחשב.

כרטיס מסך חלש לא יוכל להריץ את המשחקים החדשים בכלל. אבל גם אם אתם קונים כרטיס חזק יותר לא בטוח שהוא יספיק כי השאלה היא לא האם המשחקים ירוצו או לא, אלא איך הם יראו על המסך. רוב המשחקים החדשים יוצאים לשוק מוכנים מראש לנצל יכולות של כרטיסי מסך שאינם קיימים עדיין. לכן, כשהכרטיס חזק יותר, המשחק ידע לנצל את כוחו כדי להציג על המסך גרפיקה טובה יותר. אם תשדרגו מכרטיס ישן לכרטיס חדש וחזק, בלי לשנות שום דבר אחר, תוכלו לראות את השינוי בתצוגת המשחק על המסך: תמונה חלקה יותר, ברזולוציה גבוהה יותר ועם יותר אפקטים.

ואם אני לא גיימר?

המשימה הכי קשה שתעמוד בפני כרטיס המסך החדש שתקנו היא הרצת גרפיקה תלת-ממדית של משחקים. אמנם יש תוכנות אחרות שאוהבות את כרטיס המסך שלהן חזק, בעיקר תוכנות תלת-ממד כמו 3D Studio או Maya. יש אפילו כרטיסים מתמחים שמיועדים לתוכנות כאלו. אבל אם אין לכם צרכים מיוחדים כאלה, אז סביר להניח שמשחקים יהיו התוכנות העיקריות שירוויחו מכרטיס המסך שלכם, וכרטיס מסך שיהיה טוב למשחקים יהיה טוב גם לשאר התוכנות.

ואם אתם לא משחקים בכלל? אז אתם לא צריכים כרטיס מסך חזק. יתכן שבעוד שנה תרצו להחליף כרטיס מסך על מנת להריץ את הממשק התלת-ממדית המשוכלל של Windows Vista. אבל עד אז כנראה שלא תצטרכו יותר מכרטיס מסך בסיסי.

מה חשוב לבדוק?

Saphire RADEON X1600 PRO
Saphire RADEON X1600 PRO
כרטיס המסך מתחבר למחשב דרך חריץ הרחבה בלוח-האם. החריץ הזה יכול להיות מסוג AGP או PCI Express, והוא יקבע איזה כרטיס אפשר להתקין. כרטיסי מסך מגיעים לפעמים גם בגירסת PCI, בשביל אלה שיש להם מחשב בן כמה שנים. במחשבים קצת יותר חדשים יש כבר חריץ AGP ובמחשבים החדשים ביותר יש PCI Express שהוא הטכנולוגיה הכי חדשה.

ביותר מ-70 אחוז מהמחשבים היום יש AGP, אבל גם ל-AGP יש גירסאות שונות: x2, x4 ו-x8. כדי לנצל את המהירות הגבוהה יותר צריכים גם הכרטיס וגם לוח-האם לתמוך בה. אם אחד מהם תומך במהירות היותר נמוכה זה המקסימום שאפשר להגיע אליו.

אם המחשב שלכם כולל חריצי PCI אבל לא AGP, כדאי לחשוב על שדרוג או על החלפה המחשב. מחשב ללא AGP הוא מחשב ישן מדי בשביל משחקים חדשים ו-PCI היא טכנולוגיה מיושנת. המעבר מ-AGP ל-PCI Express הוא פחות קריטי למרות שבדורות הבאים של הטכנולוגיה זה ישתנה.

בחיבור מכרטיס המסך והלאה, האפשרויות אינן קשורות לביצועים אלא לסוג ההתקנים אליהם ניתן להתחבר. לכל כרטיסי המסך יש יציאת VGA רגילה שמאפשרת להתחבר למסך רגיל. לחלק מהכרטיסים יש גם יציאת DVI שמאפשרת לקבל תמונה יותר טובה על מסך דק, LCD.

יציאות נוספות שכדאי לשים לב אליהן:
TV Out - חשובה כדי לחבר את המחשב לטלוויזיה.
S-Video - חיבור יותר מתקדם שקיים בכל הטלוויזיות החדשות וגם ב-DVD, מצלמות וידאו דיגיטליות והרבה גאדג'טים נוספים.
ViVo - קיצור של Video in-Video out. שילוב של שתי יציאות S-video שחשוב למי שמשתמש במחשב לעריכת וידאו.

אפשרויות בהתאם לתקציב

חיבור PCI-E
חיבור PCI-E
כדי לדעת איזה כרטיס מסך יתאים לכם עליכם להביא בחשבון כמה דברים. קודם כל, ברור שכדאי להיצמד לדרישות החומרה של מפתח המשחק. אבל כדאי לזכור שה"מומלץ" של היום הוא ה"מינימום" של מחר, ולהשקיע בכרטיס קצת יותר חזק ממה שאתם צריכים עכשיו.

אם אין לכם מגבלות כספיות אז מומלץ כמובן לקחת את הכרטיס עם ה-GPU הכי חדש וחזק ועם מקסימום זיכרון. זאת, בהנחה שהמחשב עצמו כבר חזק כי אחרת הוא לא יאפשר לכם להוציא את המקסימום מהכרטיס.

לרוב האנשים אין יכולת לקנות את הכרטיס מהשורה הראשונה (כמו GeForce 7800 או Radeon X1800XT), שיכול לעלות בקלות 2000 וגם 3000 ש"ח. אבל תמורת חצי המחיר פלוס מינוס, אפשר לקבל כרטיס סביר בהחלט שיריץ טוב את רוב המשחקים (Geforce 6600/6800 או Radeon X800/X850/9800 וגם כרטיסים יותר טובים). אם יש לכם פחות כסף להשקיע תאלצו להסתפק בכרטיס מסך בסיסי שלחלק מהמשחקים יהיה קשה לרוץ עליו.

אם ממש אין לכם כסף, ואתם בכלל לא משחקים או שמשחקים רק במשחקים ישנים, החלופה הזולה היא לוח-אם עם מאיץ גרפי "מובנה", On-Board. מאיץ כזה מחליף את כרטיס המסך ונותן ביצועים לא כל-כך טובים במשחקים אבל די טובים בתוכנות משרדיות, אינטרנט, וכדומה.

אז מה לקחת?

חיבור AGP
חיבור AGP
בהתאם לכמות הכסף שיש לכם תוכלו לבחור בכרטיס מסך שמתבסס על מעבד גרפי מהיר יותר או פחות. אבל יש עוד כמה דברים שמומלץ לא להתפשר עליהם:

הזיכרון - לפעמים נפח הזיכרון שעל הכרטיס הוא לא פחות חשוב מהמעבד הגרפי. המינימום הוא 128MB ורצוי לקחת 256MB. ההבדל במחיר הוא לכל היותר עוד 100 ש"ח ושווה להשקיע את הכסף. אם אתם יכולים להשקיע לכו על 512MB.

היציאות - אל תוותרו על יציאת טלוויזיה (TV Out), על S-Video ועל DVI. ההבדל במחיר בין כרטיס שיש בו את היציאות האלו לבין כרטיס שאין הוא לפעמים כמה עשרות שקלים. אם אתם לא צריכים אותן היום זה לא אומר שלא תצטרכו בעתיד.
DirectX 9 - תמיכה בגירסה החדשה ביותר של Direct X תגרום למשחקים שלכם להיראות טוב יותר.

חשוב לשים לב שלכל מעבד גרפי יש כמה גירסאות עם מחיר שונה ועם ביצועים שונים. למשל:
SE או LE בדרך-כלל אומרים שזו גירסה מוחלשת של הכרטיס. XT, XL, GT או Ultra בדרך-כלל אומרים שמדובר בגירסה מהירה יותר.

מכיוון שבין כה וכה קשה לזכור את שמות הגירסאות מומלץ להיעזר בתוצאות של מבחני ביצועים כמו אלה של Tom's Hardware. שימו לב שיש הבדלים בביצועים במבחנים שונים כי לכל משחק או תוכנה גרפית מתקדמת יש דרישות מעט שונות.

התאמת כרטיסים למשחקים

Doom 3
Doom 3
יש בשוק כרטיסים גרפיים איכותיים במחירים החל מ-300 ש"ח, אבל המינימום שיכול להריץ משחקים חדשים יחסית הוא כרטיס שעולה 500 ש"ח פלוס מינוס. גם הכרטיסים האלה רחוקים מלהיות אופטימליים, ובטח שלא יספיקו למשחקים שיהיו לכם בעוד שנה או שנתיים.

אם אתם משתדלים לחסוך, לכו על כרטיס שיהיה יותר מהמינימום למשחקים האהובים עליכם. אם אתם יכולים להשקיע קצת יותר, עליכם לבדוק את דרישות המינימום לקבלת מהירות פריימים גבוהה (FPS) ברזולוציות הגבוהות.

בהרבה משחקים ההבדלים לא קריטיים. Unreal Tournament, למשל, ירוץ טוב גם על כרטיס בסיסי עם מעבדGeForce FX 5700 או Radeon 9600. כך שאם יש לכם כזה אתם יכולים להישאר איתו, ואם אין לכם אז תוכלו לקנות כרטיסים כאלה ויותר מתקדמים שיש היום בשוק במחיר של בערך 500 שקלים, או 600-700 שקלים אם תלכו על כרטיס של חברה טובה עם 256MB זיכרון.

בשביל ליהנות גם מ-Half Life 2 לא צריך הרבה יותר. עוד 100-200 ש"ח מקסימום, ותקבלו כרטיס עם GeForce FX 6600 או Radeon 9800 (רצוי מדגם Pro או יותר), למשל. אבל בשביל לשחק ב-Doom 3 או Call of Duty באיכות גבוהה הכרטיסים האמורים הם בקושי המינימום שמאפשר לשחק בצורה נסבלת. למשחק ברזולוציה גבוהה שגם ייראה טוב תצטרכו כרטיס הרבה יותר חזק, כמו GeForce 6800-7800 או Radeon X800Pro-X1800. כרטיסים כאלה יעלו לכם בין 1000 ל-1500 שקלים אם אתם הולכים על דגם הכי זול ופשוט שאפשר, ועד ל-2500 ויותר אם תלכו על דגם של חברה טובה, עם כל השיפורים והתוספות ואחריות לשלוש שנים.

אם אין לכם מגבלות תקציב, תוכלו ללכת על דגמים חדשניים כמו GeForce 7800 GTX Extreme או Radeon X1900 XTX. ואם דודה שלכם הלכה לעולמה והורישה לכם הון עתק, תוכלו לקחת שניים מאותו סוג ולחבר אותם זה לזה (בטכנולוגיות שקרויות SLI או CrossFire) כדי לקבל את הביצועים הכי טובים שקיימים.

באיזה מבחנים להתעמק

 Gainward GeForce4 Ultra/750 XP
Gainward GeForce4 Ultra/750 XP
אם אתם רוצים לבחור כרטיס שיתאים לכם בלי ללמוד את הנושא לעומק, הדרך הפשוטה היא להחליט כמה אתם יכולים להקציב ולבדוק מה מציעים לכם בשביל הכסף שלכם. את הכרטיסים שמציע ספק החומרה שבחרתם חפשו במבחני הביצועים. נתונים של מבחני 3DMark ברזולוציה 1024x768 יתנו לכם פחות או יותר אינדיקציה סבירה ליכולת של הכרטיס.

כדאי לבדוק גם איך נראים ההבדלים בין כרטיסים שונים ביניהם אתם מתלבטים גם במבחנים המבוססים על משחקים כמו Quake 4 ו-F.E.AR. זה יתן לכם מושג על היכולת שתהיה להם במשחקים שנראה בשוק בשנה הבאה.

לאחר שמצאתם שניים או שלושה כרטיסים שמעניינים אתכם, חפשו השוואה ביניהם בגוגל ובאתרים המתמחים בכך, כגון Hexus, 3DChipset, TomsHardware ו-Guru3D.

תוספות

שימו לב שבמשך כל הכתבה כמעט ולא הזכרנו את נושא היצרניות, והתמקדנו בעיקר במעבד הגרפי. הסיבה היא שכרטיסי מסך לא שונים בהרבה מכל שאר הרכיבים במחשב שלכם: גם כאן, השם הוא לא ערובה לאיכות ואנונימיות היא לא סימן לטיב גרוע. האמת שלא ניתן להצביע על יצרנית אחת ולהמליץ עליה. יש לבדוק כל כרטיס בנפרד אל מול שאר הכרטיסים ששמתם עליהם עין.

בנוסף, אם הנושא חשוב לכם, ישנם מספר כרטיסי מסך שמגיעים עם גוף קירור ללא מאוורר, ולכן הם שקטים לחלוטין. רוצים לבדוק את ההבדל? הפעילו משחק כמו Doom 3 בהגדרות המקסימליות והקשיבו למחשב. תוכלו לדעת מתי נכנס אוייב לתמונה רק על פי הרעש הבוקע מהכרטיס המתאמץ. בתוספת של כמה עשרות שקלים תוכלו להפחית את הרעש הבוקע מהמחשב שלכם.

באותה הזדמנות כדאי גם לברר מה תקבלו ביחד עם הכרטיס: חברות רבות מוסיפות משחקים לחבילה, תוכנוות עריכת וידאו ודמואים. אם אתם לא מצליחים להחליט בין שני כרטיסים, תנו לאחד מהם לשחד אתכם בכמה משחקים חינם. זה תמיד משתלם.

 

 

כרטיסי מסך

 

רוצים לקנות כרטיס מסך ולא יודעים איזה..

מתלבטים  מה הכי טוב למחשב שלכם...הבאנו לכם מידע על כרטיסי המסך החדשים בשוק תהנו..

 

אם אתם רוצים להנות מהמשחקים החדשים, כדאי שלא תישארו מאחור. כך תקנו את כרטיס התלת מימד הטוב ביותר

מה הגורמים שמשפיעים על הביצועים של המחשב שלנו? האמת שהתשובה תלויה בנו יותר מבמפרט המחשב עצמו: כל אחד מאיתנו מחפש ביצועים במקום אחר. אם אנחנו גיימרים או סתם שחקנים חובבים, אנחנו מודדים את ההנאה שלנו מהמחשב בפריימים לשניה ובאיכות האפקטים. במילים אחרות, כרטיס המסך הוא הדבר הכי חשוב עבורנו.

בשוק יש מבחר גדול של מוצרים מהרבה יצרנים, במחירים שמתחילים בעשרות שקלים ונגמרים בכמה אלפים. כל משחק חדש מעלה את דרישות הסף. אז איך תדעו לבחור? במדריך הזה נעזור לכם להבין מה ההבדלים בין כרטיסים כדי שתוכלו לקבל את התמורה הטובה ביותר לכסף שתשקיעו.

מה זה כרטיס מסך?

ASUS Extreme N6600 Silencer
ASUS Extreme N6600 Silencer
כרטיס המסך (או בשמו היותר מדויק "מאיץ גרפי") הוא הרכיב שיוצר את התמונה שאתם רואים על המסך. הוא מקבל את נתוני התצוגה מהמחשב ומתרגם אותם לתמונה. את התמונה הזו הוא מחליף כמה עשרות פעמים בשניה וכך, כידוע, נוצרת התנועה שאנחנו רואים. כל תמונה מכונה פריים.

במשחק תלת מימדי, אפילו ממוצע ביותר, חישוב כל פריים הוא משימה מסובכת ביותר. הכפילו את זה בכ-60 פריימים בשניה ותקבלו מעמסה שמכבידה אפילו על המעבדים החזקים של ימינו. כאן נכנס המאיץ הגרפי, שמבצע את החישובים הגרפיים המסובכים בעצמו ומפנה את המעבד המרכזי של המחשב שלכם לדברים אחרים.

כדי לעשות זאת, הוא נעזר בשלושה מרכיבים שאפשר למצוא אותם בכל כרטיס מסך: מעבד גרפי (GPU), זיכרון, ורכיב Random Access Memory Digital-to-Analog (או RAMDAC).
המעבד הגרפי יודע להפוך נתונים גולמיים לתמונה דיגיטלית שאותה הוא מאחסן בזיכרון. ה-RAMDAC ממיר את הנתונים הדיגיטליים שבזיכרון לאינפורמציה שהמסך מבין.

אז מה זה ג'יפורס?

בעולם המאיצים הגרפיים הביתיים ישנם שני שמות ששולטים בכיפה: הראשון הוא Geforce, שם המותג של המעבדים הגרפיים של חברת nVidia. השני הוא Radeon השייך ל-ATI (בדיוק כמו "פנטיום" אצל אינטל ו-"Athlon" אצל AMD). מאחורי כל אחד משמות המותגים עומדים מעבדים גרפיים רבים, בעלי עוצמה שונה ומחיר שונה, והם מותקנים כמעט בכל כרטיסי המסך שנמכרים כיום.

כאשר אתם קונים כרטיס מסך של חברה כמו Asus, Gainward או Gigabyte, זה בעצם כמו שקניתם מחשב של HP, Dell או IBM. היצרן שמוכר לכם את הכרטיס מרכיב אותו מחלקים מוכנים, כמו מעבד, זיכרון ולוח. איכות ההרכבה, האריזה והדרייברים יכולה להשתנות, אבל הטכנולוגיה הבסיסית בסך הכל דומה.

Gainward 7800GT
Gainward 7800GT
במילים אחרות: שני כרטיסי מסך של חברות שונות (לדוגמה:Asus Radeon 9250 ו-‏Radeon 9250 Gainweard) יכולים להיות דומים יותר אחד לשני, מאשר כל אחד מהם דומה לכרטיסים אחרים של אותה חברה שמתבססים על מעבדים גרפיים שונים (Asus GeForce 6600).

בנוסף, כמו שפנטיום 4 במהירות 3 ג'יגהרץ מהיר יותר מפנטיום 3 במהירות 600 מגהרץ, כך Geforce 6600 מהיר יותר מ-Geforce 5200, למשל. וכמו שלא תנסו להריץ את המהדורה האחרונה של תוכנת פוטושופ על מחשב בן חמש שנים, כך מיותר לנסות להריץ משחק חדש על כרטיס מסך ישן. וכדאי תכניסו לעצמכם לראש: "ישן" בעולם כרטיסי המסך יכול להיות גם מוצר בן שנה.

האם שווה להשקיע בכרטיס יקר?
במשחקים, התמונה התלת-ממדית שאנו רואים על המסך, ממש כמו בווידאו או באנימציה, מתקבלת בעזרת עדכון מהיר של תמונות דו-ממדיות עד שנוצרת אשליה של תנועה אמיתית. את הפירוט של כל תמונה ואת קצב העדכון של התמונות קובעת עוצמת המעבד הגרפי.

כדי לקבל תלת-ממד "אמיתי" יש צורך לעדכן את התצוגה לפחות 30 פעמים בשנייה. ברזולוציה של 1024 על 768 פיקסלים, ב"צבע מלא" (32 ביט של מידע לפיקסל אחד). מדובר על כ-94 מגהבייט של מידע, בשניה!

זה יכול לעזור לכם להבין מדוע כרטיסי המסך מריצים בימינו שבבים במהירויות של מאות מגהרצים, ומגיעים עם כמויות גדולות יותר ויותר של זיכרון, ומאחר וחלקם גם משתמשים בטכנולוגיות העדכניות ביותר (כמו DDR3 לזיכרון על הכרטיס) אזי אין פלא שהם יקרים כמו מחשב.

כרטיס מסך חלש לא יוכל להריץ את המשחקים החדשים בכלל. אבל גם אם אתם קונים כרטיס חזק יותר לא בטוח שהוא יספיק כי השאלה היא לא האם המשחקים ירוצו או לא, אלא איך הם יראו על המסך. רוב המשחקים החדשים יוצאים לשוק מוכנים מראש לנצל יכולות של כרטיסי מסך שאינם קיימים עדיין. לכן, כשהכרטיס חזק יותר, המשחק ידע לנצל את כוחו כדי להציג על המסך גרפיקה טובה יותר. אם תשדרגו מכרטיס ישן לכרטיס חדש וחזק, בלי לשנות שום דבר אחר, תוכלו לראות את השינוי בתצוגת המשחק על המסך: תמונה חלקה יותר, ברזולוציה גבוהה יותר ועם יותר אפקטים.

ואם אני לא גיימר?

המשימה הכי קשה שתעמוד בפני כרטיס המסך החדש שתקנו היא הרצת גרפיקה תלת-ממדית של משחקים. אמנם יש תוכנות אחרות שאוהבות את כרטיס המסך שלהן חזק, בעיקר תוכנות תלת-ממד כמו 3D Studio או Maya. יש אפילו כרטיסים מתמחים שמיועדים לתוכנות כאלו. אבל אם אין לכם צרכים מיוחדים כאלה, אז סביר להניח שמשחקים יהיו התוכנות העיקריות שירוויחו מכרטיס המסך שלכם, וכרטיס מסך שיהיה טוב למשחקים יהיה טוב גם לשאר התוכנות.

ואם אתם לא משחקים בכלל? אז אתם לא צריכים כרטיס מסך חזק. יתכן שבעוד שנה תרצו להחליף כרטיס מסך על מנת להריץ את הממשק התלת-ממדית המשוכלל של Windows Vista. אבל עד אז כנראה שלא תצטרכו יותר מכרטיס מסך בסיסי.

מה חשוב לבדוק?

Saphire RADEON X1600 PRO
Saphire RADEON X1600 PRO
כרטיס המסך מתחבר למחשב דרך חריץ הרחבה בלוח-האם. החריץ הזה יכול להיות מסוג AGP או PCI Express, והוא יקבע איזה כרטיס אפשר להתקין. כרטיסי מסך מגיעים לפעמים גם בגירסת PCI, בשביל אלה שיש להם מחשב בן כמה שנים. במחשבים קצת יותר חדשים יש כבר חריץ AGP ובמחשבים החדשים ביותר יש PCI Express שהוא הטכנולוגיה הכי חדשה.

ביותר מ-70 אחוז מהמחשבים היום יש AGP, אבל גם ל-AGP יש גירסאות שונות: x2, x4 ו-x8. כדי לנצל את המהירות הגבוהה יותר צריכים גם הכרטיס וגם לוח-האם לתמוך בה. אם אחד מהם תומך במהירות היותר נמוכה זה המקסימום שאפשר להגיע אליו.

אם המחשב שלכם כולל חריצי PCI אבל לא AGP, כדאי לחשוב על שדרוג או על החלפה המחשב. מחשב ללא AGP הוא מחשב ישן מדי בשביל משחקים חדשים ו-PCI היא טכנולוגיה מיושנת. המעבר מ-AGP ל-PCI Express הוא פחות קריטי למרות שבדורות הבאים של הטכנולוגיה זה ישתנה.

בחיבור מכרטיס המסך והלאה, האפשרויות אינן קשורות לביצועים אלא לסוג ההתקנים אליהם ניתן להתחבר. לכל כרטיסי המסך יש יציאת VGA רגילה שמאפשרת להתחבר למסך רגיל. לחלק מהכרטיסים יש גם יציאת DVI שמאפשרת לקבל תמונה יותר טובה על מסך דק, LCD.

יציאות נוספות שכדאי לשים לב אליהן:
TV Out - חשובה כדי לחבר את המחשב לטלוויזיה.
S-Video - חיבור יותר מתקדם שקיים בכל הטלוויזיות החדשות וגם ב-DVD, מצלמות וידאו דיגיטליות והרבה גאדג'טים נוספים.
ViVo - קיצור של Video in-Video out. שילוב של שתי יציאות S-video שחשוב למי שמשתמש במחשב לעריכת וידאו.

אפשרויות בהתאם לתקציב

חיבור PCI-E
חיבור PCI-E
כדי לדעת איזה כרטיס מסך יתאים לכם עליכם להביא בחשבון כמה דברים. קודם כל, ברור שכדאי להיצמד לדרישות החומרה של מפתח המשחק. אבל כדאי לזכור שה"מומלץ" של היום הוא ה"מינימום" של מחר, ולהשקיע בכרטיס קצת יותר חזק ממה שאתם צריכים עכשיו.

אם אין לכם מגבלות כספיות אז מומלץ כמובן לקחת את הכרטיס עם ה-GPU הכי חדש וחזק ועם מקסימום זיכרון. זאת, בהנחה שהמחשב עצמו כבר חזק כי אחרת הוא לא יאפשר לכם להוציא את המקסימום מהכרטיס.

לרוב האנשים אין יכולת לקנות את הכרטיס מהשורה הראשונה (כמו GeForce 7800 או Radeon X1800XT), שיכול לעלות בקלות 2000 וגם 3000 ש"ח. אבל תמורת חצי המחיר פלוס מינוס, אפשר לקבל כרטיס סביר בהחלט שיריץ טוב את רוב המשחקים (Geforce 6600/6800 או Radeon X800/X850/9800 וגם כרטיסים יותר טובים). אם יש לכם פחות כסף להשקיע תאלצו להסתפק בכרטיס מסך בסיסי שלחלק מהמשחקים יהיה קשה לרוץ עליו.

אם ממש אין לכם כסף, ואתם בכלל לא משחקים או שמשחקים רק במשחקים ישנים, החלופה הזולה היא לוח-אם עם מאיץ גרפי "מובנה", On-Board. מאיץ כזה מחליף את כרטיס המסך ונותן ביצועים לא כל-כך טובים במשחקים אבל די טובים בתוכנות משרדיות, אינטרנט, וכדומה.

אז מה לקחת?

חיבור AGP
חיבור AGP
בהתאם לכמות הכסף שיש לכם תוכלו לבחור בכרטיס מסך שמתבסס על מעבד גרפי מהיר יותר או פחות. אבל יש עוד כמה דברים שמומלץ לא להתפשר עליהם:

הזיכרון - לפעמים נפח הזיכרון שעל הכרטיס הוא לא פחות חשוב מהמעבד הגרפי. המינימום הוא 128MB ורצוי לקחת 256MB. ההבדל במחיר הוא לכל היותר עוד 100 ש"ח ושווה להשקיע את הכסף. אם אתם יכולים להשקיע לכו על 512MB.

היציאות - אל תוותרו על יציאת טלוויזיה (TV Out), על S-Video ועל DVI. ההבדל במחיר בין כרטיס שיש בו את היציאות האלו לבין כרטיס שאין הוא לפעמים כמה עשרות שקלים. אם אתם לא צריכים אותן היום זה לא אומר שלא תצטרכו בעתיד.
DirectX 9 - תמיכה בגירסה החדשה ביותר של Direct X תגרום למשחקים שלכם להיראות טוב יותר.

חשוב לשים לב שלכל מעבד גרפי יש כמה גירסאות עם מחיר שונה ועם ביצועים שונים. למשל:
SE או LE בדרך-כלל אומרים שזו גירסה מוחלשת של הכרטיס. XT, XL, GT או Ultra בדרך-כלל אומרים שמדובר בגירסה מהירה יותר.

מכיוון שבין כה וכה קשה לזכור את שמות הגירסאות מומלץ להיעזר בתוצאות של מבחני ביצועים כמו אלה של Tom's Hardware. שימו לב שיש הבדלים בביצועים במבחנים שונים כי לכל משחק או תוכנה גרפית מתקדמת יש דרישות מעט שונות.

התאמת כרטיסים למשחקים

Doom 3
Doom 3
יש בשוק כרטיסים גרפיים איכותיים במחירים החל מ-300 ש"ח, אבל המינימום שיכול להריץ משחקים חדשים יחסית הוא כרטיס שעולה 500 ש"ח פלוס מינוס. גם הכרטיסים האלה רחוקים מלהיות אופטימליים, ובטח שלא יספיקו למשחקים שיהיו לכם בעוד שנה או שנתיים.

אם אתם משתדלים לחסוך, לכו על כרטיס שיהיה יותר מהמינימום למשחקים האהובים עליכם. אם אתם יכולים להשקיע קצת יותר, עליכם לבדוק את דרישות המינימום לקבלת מהירות פריימים גבוהה (FPS) ברזולוציות הגבוהות.

בהרבה משחקים ההבדלים לא קריטיים. Unreal Tournament, למשל, ירוץ טוב גם על כרטיס בסיסי עם מעבדGeForce FX 5700 או Radeon 9600. כך שאם יש לכם כזה אתם יכולים להישאר איתו, ואם אין לכם אז תוכלו לקנות כרטיסים כאלה ויותר מתקדמים שיש היום בשוק במחיר של בערך 500 שקלים, או 600-700 שקלים אם תלכו על כרטיס של חברה טובה עם 256MB זיכרון.

בשביל ליהנות גם מ-Half Life 2 לא צריך הרבה יותר. עוד 100-200 ש"ח מקסימום, ותקבלו כרטיס עם GeForce FX 6600 או Radeon 9800 (רצוי מדגם Pro או יותר), למשל. אבל בשביל לשחק ב-Doom 3 או Call of Duty באיכות גבוהה הכרטיסים האמורים הם בקושי המינימום שמאפשר לשחק בצורה נסבלת. למשחק ברזולוציה גבוהה שגם ייראה טוב תצטרכו כרטיס הרבה יותר חזק, כמו GeForce 6800-7800 או Radeon X800Pro-X1800. כרטיסים כאלה יעלו לכם בין 1000 ל-1500 שקלים אם אתם הולכים על דגם הכי זול ופשוט שאפשר, ועד ל-2500 ויותר אם תלכו על דגם של חברה טובה, עם כל השיפורים והתוספות ואחריות לשלוש שנים.

אם אין לכם מגבלות תקציב, תוכלו ללכת על דגמים חדשניים כמו GeForce 7800 GTX Extreme או Radeon X1900 XTX. ואם דודה שלכם הלכה לעולמה והורישה לכם הון עתק, תוכלו לקחת שניים מאותו סוג ולחבר אותם זה לזה (בטכנולוגיות שקרויות SLI או CrossFire) כדי לקבל את הביצועים הכי טובים שקיימים.

באיזה מבחנים להתעמק

 Gainward GeForce4 Ultra/750 XP
Gainward GeForce4 Ultra/750 XP
אם אתם רוצים לבחור כרטיס שיתאים לכם בלי ללמוד את הנושא לעומק, הדרך הפשוטה היא להחליט כמה אתם יכולים להקציב ולבדוק מה מציעים לכם בשביל הכסף שלכם. את הכרטיסים שמציע ספק החומרה שבחרתם חפשו במבחני הביצועים. נתונים של מבחני 3DMark ברזולוציה 1024x768 יתנו לכם פחות או יותר אינדיקציה סבירה ליכולת של הכרטיס.

כדאי לבדוק גם איך נראים ההבדלים בין כרטיסים שונים ביניהם אתם מתלבטים גם במבחנים המבוססים על משחקים כמו Quake 4 ו-F.E.AR. זה יתן לכם מושג על היכולת שתהיה להם במשחקים שנראה בשוק בשנה הבאה.

לאחר שמצאתם שניים או שלושה כרטיסים שמעניינים אתכם, חפשו השוואה ביניהם בגוגל ובאתרים המתמחים בכך, כגון Hexus, 3DChipset, TomsHardware ו-Guru3D.

תוספות

שימו לב שבמשך כל הכתבה כמעט ולא הזכרנו את נושא היצרניות, והתמקדנו בעיקר במעבד הגרפי. הסיבה היא שכרטיסי מסך לא שונים בהרבה מכל שאר הרכיבים במחשב שלכם: גם כאן, השם הוא לא ערובה לאיכות ואנונימיות היא לא סימן לטיב גרוע. האמת שלא ניתן להצביע על יצרנית אחת ולהמליץ עליה. יש לבדוק כל כרטיס בנפרד אל מול שאר הכרטיסים ששמתם עליהם עין.

בנוסף, אם הנושא חשוב לכם, ישנם מספר כרטיסי מסך שמגיעים עם גוף קירור ללא מאוורר, ולכן הם שקטים לחלוטין. רוצים לבדוק את ההבדל? הפעילו משחק כמו Doom 3 בהגדרות המקסימליות והקשיבו למחשב. תוכלו לדעת מתי נכנס אוייב לתמונה רק על פי הרעש הבוקע מהכרטיס המתאמץ. בתוספת של כמה עשרות שקלים תוכלו להפחית את הרעש הבוקע מהמחשב שלכם.

באותה הזדמנות כדאי גם לברר מה תקבלו ביחד עם הכרטיס: חברות רבות מוסיפות משחקים לחבילה, תוכנוות עריכת וידאו ודמואים. אם אתם לא מצליחים להחליט בין שני כרטיסים, תנו לאחד מהם לשחד אתכם בכמה משחקים חינם. זה תמיד משתלם.

logo בניית אתרים בחינם