x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
   

אתר קול האתר הכי מדליק ברשת

 
הכן מחשבך לקיץ: הניקוי המושלם
הנה דרך פשוטה וזולה לשיפור ביצועי המחשב: לנקות אותו. כך תחזירו את הנעורים לגרוטאה הרעשנית שלכם ובדרך תבריקו אפילו את המעבד
 
 
בחלקו הקודם של המדריך דיברנו על שיפוץ מערכת הקירור במחשב שלכם. מי שביצע את כל הצעדים יוכל להבחין בשיפור מיידי במצב, אבל השמחה שלו עלולה להימשך זמן מועט בלבד. סביר להניח שלאחר כמה חודשים המחשב יחזור להתחמם, וגרוע מכך – יתחיל להרעיש.

הגורם לכך לא ממש נסתר. הרי הדבר הראשון שתראו, אם תפתחו את מארז המחשב שלכם, הוא אבק. בצירוף הלחות הגבוהה של ארצנו הוא מצטבר על רכיבי המערכת ויוצר שמיכה שמונעת מהם להיפטר מהחום. ומאיפה מגיע הרעש? מהמאווררים המאובקים כמובן.

לכן, אחת ל-4 עד 6 חודשים, ובמיוחד בתקופת הקיץ החמה והלחה, יש לנקות את המחשב מבפנים. תהליך הניקוי הוא דרך מצוינת לשפר את מערכת הקירור של המחשב, להאריך את חייו ולהשקיט אותו, מבלי להעמיס עליו עוד מאווררים. אנו נבצע את התחזוקה מבחוץ פנימה, ונשאיר את סביבת המעבד הראשי לסוף, שכן תהליך ניקויו הוא המורכב ביותר.
מה להכין מראש?
בתקווה שעקבתם אחר המדריך הקודם, צריכים להיות בידיכם:
- מברג טסטר (או מברג שענים).
- קיסם.
- סמרטוט עם אלכוהול.
- משחה טרמית.
- שואב אבק או ספרי אוויר.
ניקוי צידו החיצוני של המארז
פאנל קדמי
פאנל קדמי
עקב פעולת המאווררים, נוצרת שכבה עבה של אבק על פתחי האוורור שמכסים אותם. אנחנו נתחיל בניקוי המארז מבחוץ, בדגש על אותם אזורים שמאחוריהם נמצאים מאווררים:

1. יש לכבות את המחשב, לנתק אותו מהחשמל, להניחו על שולחן ולפתוח אותו משני הצדדים. לעיתים מותקן מאוורר ישירות על אחת מצלעות המארז. במקרה זה יש לפתוח את המארז בזהירות, לנתק את המאוורר ורק אז להסיר לחלוטין את מכסה המתכת.

2. חברו אל שואב האבק ראש שאיבה קטן, רצוי מהסוג שנגמר במברשת.

3. יש לשאוב ביסודיות את חרירי האוורור שבמכסי המתכת שפירקתם. אם מותקן עליהם מאוורר יש לשאוב ולנקות אותו.
4. במחשבים בהם ניתן לפרק את הפאנל הקידמי מומלץ לפרקו ולשאוב את חרירי האוורור שעליו ועל חלק המתכת שמאחוריו ביסודיות, במיוחד אם מותקן במארז מאוורר קידמי. שימו לב שלא לנתק את הכבלים המחוברים לפאנל.

5. שאבו ונקו גם את חלקו האחורי של המארז, את פתחי האוורור האחוריים, ומאוורר ספק הכח.
ניקוי המארז מבפנים
גוף קירור סטנדרטי. ניתן להסיר את המאוורר
גוף קירור סטנדרטי. ניתן להסיר את המאוורר
חשוב לזכור כי חלקי המחשב עדינים מאוד, וכי אין להכות, לעקם או לשרוט אותם בשום צורה. יש להיות עדינים ככל האפשר עם חלקים אלה.

1. תחילה מומלץ לשאוב את האבק הנמצא בתחתית המארז (אין צורך בראש השערות לשאיבה זו).

2. עברו גם על כבלי ה-IDE שמחברים בין הכוננים ללוח האם.

3. אם ישנם קורים ו/או פתיתי אבק בכל מקום אחר בתוך המארז יש לשאוב אותם.

4. יש לשאוב את פתחי האוורור שעל ספק הכח, את המאוורר האחורי ופתחי האוורור האחוריים - מבפנים. יש לבצע פעולה זו עם ראש השערות.

5. אם ישנם מאווררים נוספים כגון מאוורר קטן על לוח האם והכרטיס הגרפי, נקו אותם בעדינות בעזרת שאיבה עם ראש השערות.
הברקת המעבד
גוף קירור של CoolerMaster. אין מאוורר כלל
גוף קירור של CoolerMaster. אין מאוורר כלל
כפי שכבר הוזכר, מקור החום העיקרי במחשב הוא המעבד. ברוב המחשבים מותקנות מעל המעבד צלעות קירור שתפקידן לפזר חום, ומעליהן מאוורר. את רוב האבק במערכת סופגות אותן צלעות, עד שהן נסתמות לגמרי ויעילות הקירור שלהן נפגעת. תהליך זה גורם ללוח האם לפקוד על המאוורר לעבוד יותר מהר כדי להצליח בכל זאת לקרר את המעבד. כתוצאה, מתכסות צלעות הקירור בעוד יותר אבק. ככל שמתעצם מעגל קסמים זה, המאוורר פועל במהירות רבה יותר ולכן גם מרעיש מאוד.

אנחנו ננקה את צלעות הקירור, את המאוורר, ואם ניתן, גם נבריק את המעבד ונשפר את יכולת הולכת החום בינו לבין גוף הקירור שלו.

כפי שתשימו לב מיד, הצעדים שתבצעו מסודרים לפי רמת הקושי שלהם. אם אתם חשים שהעסק נהיה מסובך מדי, זה הרגע להפסיק. כמו כן, עקב מגוון גופי הקירור העצום הקיים בשוק, יתכן שלא תוכלו לבצע את כל שלבי התהליך. לדוגמה, אם המאוורר במחשב שלכם הוא חלק בלתי נפרד מגוף הקירור, או שלא מצורף מאוורר כלל אלא תעלה. מומלץ להיעזר בחוברת שהגיעה עם לוח האם או גוף הקירור.
שתי אזהרות לפני תחילת העבודה:
- החום של המעבד עלול להגיע גם ל-80 מעלות. יש לתת למחשב להתקרר כחצי שעה לפני תחילת העבודה.
- הפעולות המפורטות במדריך זה נבדקו על ידי מערכת חיים ברשת ואינן אמורות לגרום לנזק למחשב. אף על פי כן, הן מיודעות למשתמשים מתקדמים ובאחריותם בלבד.
1. נתקו את כבל החשמל המחבר בין לוח האם לגוף הקירור.

2. אם בגוף הקירור שלכם ניתן להבריג את המאוורר החוצה, מבלי להזיז את צלעות הקירור, עשו זאת.

3. נקו את המאוורר בזהירות בעזרת שואב האבק.

4. נקו את להבי גוף הקירור באמצעות טסטר, קיסם או מברשת קטנה עם שערות חזקות. אל תתפתו להשתמש במים.
כעת נעבור להברקת המעבד עצמו. ראשית עלינו לדעת שבין המעבד לגוף הקירור נמצאת משחה טרמית (המכונה גם גריז טרמי), שתפקידה להוליך את החום מהמעבד. לעיתים, לאחר תקופת שימוש ארוכה, נוצרים בשכבה זו כיסי אוויר, המבודדים את החום ומקשים על תהליך הקירור. במקרים שכאלו, גם הברקה כללית של גוף הקירור לא תמנע מהמעבד להתחמם. לכן רצוי להחליף מדי מספר חודשים את המשחה הטרמית.

5. בזהירות ובלי אלימות, עד כמה שאפשר, יש לנתק את צלעות הקירור, בצירוף המאוורר, מהתושבת שעל לוח האם. בפנטיום 4 מהסוג הישן (תושבת 478), התכוננו למלחמה קטנה, שכן ארבעת השיניים שבצדדים לא יכנעו לדרישתכם לנתקם בקלות.

בפנטיום 4 החדש (תושבת 775) חייכם יהיו קלים יותר. כאן יש לסובב את הברגים שבארבעת צידי הצלעות. תושבות של מעבדי AMD ידועות כידידותיות ולא צפויה לכם פה בעיה מיוחדת. יש לזכור שאת צלעות הקירור שולפים בצורה אנכית ("ישר").
גוף קירור של זלמן. אין להסיר את המאוורר
גוף קירור של זלמן. אין להסיר את המאוורר
6. ברבים מהמקרים, המעבד יתקשה "להיפרד" פתאום מצלעות הקירור ויישלף ממקומו ביחד איתן, כך שכעת יהיה בידכם מעבד המודבק לתחתית גוף הקירור. החזיקו את הצלעות מעל מצע רך ויבש, הכניסו את חודו של הטסטר לרווח ביניהן למעבד. סובבו בעדינות עד שהזוג ייפרד לחלוטין והמעבד ייפול (על המצע הרך, זוכרים?).

7. במקרה והמעבד נשאר צמוד ללוח האם, יש לשלוף אותו. בצידה של התושבת שלו יש מוט ממתכת או פלסטיק. יש להזיזו מעט הצידה ולהרימו, כדי שהחורים של תושבת המעבד ייחשפו וישחררו את המעבד. עכשיו (בזהירות) שלפו את המעבד בתנועה ישרה, בכדי שלא לעקם את הרגליים שלו.

8. יש לנקות באמצעות הסמרטוט הספוג באלכוהול את משטחי המגע שעל המעבד (חלקו העליון בלבד), ושל צלעות הקירור. הבריקו את שני המשטחים, האמורים לגעת אחד בשני, עד שהם יהיו נקיים וחלקים, ללא גבשושיות.
מריחת הגריז
מריחת הגריז
9. החזירו את המעבד למקומו: במקרה וסגרתם את התושבת, פתחו אותה בשנית. אחת הפינות של המעבד מסומנת בנקודה אדומה ואין מתחתיה פין. כוונו את המעבד כך שהנקודה נמצאת מעל המקום בתושבת שבו אין חור והניחו את המעבד על התושבת. הוא אמור להחליק לתוכה ללא צורך בהפעלת לחץ.

10. יש להוריד את הידית שבצד התושבת בחזרה ולהזיז אותה מעט הצידה (בעדינות) בכדי להכניסה למקומה, ובכך "לנעול" את המעבד.

11. שימו מעט גריז תרמי (בגודל אפון) במרכז צלעות הקירור ומרחו אותו בצורה אחידה עד כמה שאפשר באמצעות הכרטיס, בצורת עיגול. הקפידו שלא להטביע את האזור במשחה – תפקידה רק למנוע בידוד בין המעבד לגוף הקירור.

12. החזירו את צלעות הקירור למקומן על לוח האם.

13. חברו מחדש את כל הרכיבים שפירקתם, הבריגו את כל הברגים וחברו את כבל החשמל של גוף הקירור בחזרה ללוח האם.
אמצעי מניעה
פילטר למאוורר
פילטר למאוורר
בכדי למנוע הצטברות אבק מחדש, ניתן לרכוש פילטרים המתלבשים על המאווררים. למרות שהם מונעים לכלוך, הם גם מורידים את כושר הקירור של המאווררים מכיוון שהם חוסמים חלק מתנועת האוויר.

רוצים לבדוק עד כמה שיפרתם את הקירור במחשב שלכם? תוכלו להיעזר בתוכנת MotherBoard Monitor שמנטרת מדדים רבים במחשב, או ב-SpeedFan, המתמקדת בעיקר במאווררים.
logo בניית אתרים בחינם