x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
   

אתר קול האתר הכי מדליק ברשת

 
בעקבות דוקטור דוליטל
25/10/2006 19:01:12, מאת: ilananar2

כשכואב לנו הגרון אנחנו הולכים לרופא. אבל, מה עושה הכלב כשהוא חולה? אם אתם אוהבים חיות אתם מוזמנים להיפגש עם הַוֶּטֶרִינָר
כתב וצילם:
אילנה

כשאתם חולים או זקוקים לְחִיסּוּן, מה אתם עושים? הולכים לרופא, נכון? ובכן, ממש כשם שאנו זקוקים לרופא לפעמים, גם לבעלי החיים יש רופא. הרופא של בעלי החיים נקרא "וֶטֶרִינָר". ישנם סוגים רבים של וֶטֶרִינָרִים. ישנם כאלה המטפלים בְּחַיּוֹת מַחְמָד כמו כלבים או חתולים, ישנם שֶׁמִּתְמַחִים בְּחַיּוֹת מֶשֶׁק כמו סוסים, פָּרוֹת וְצֹאן וישנם גם וֶטֶרִינָרִים שמטפלים בזוחלים, וֶטֶרִינָרִים שמטפלים בציפורים ואפילו וֶטֶרִינָרִים של חַיּוֹת בַּר, שמטפלים בבעלי חיים כמו אריות, נמרים ושועלים. למעשה, ישנם גם וֶטֶרִינָרִים שכלל לא מטפלים בבעלי חיים אלא עוסקים במחקר. ואם לרגע חשבתם שהם לא תורמים כמו הווֶטֶרִינָרִים האחרים – טעיתם. וֶטֶרִינָרִים-חוקרים הצליחו בעבר למצוא דרכים לטפל במחלות קשות כמו מָלַרְיָה וְקַדַּחַת צְהובָּה, יצרו חומר שמשמש עד היום לטיפול באנשים בעלי מחלות לב, פיתחו דרכים חדשות לטיפול בבני אדם, כמו באמצעות הַשְׁתָּלַת אֵיבָרִים ועוד. אבל, כיצד בעצם החלו בני האדם לטפל בבעלי החיים? 

בעלי החיים נכנסים הביתה


אַרְכֵיאוֹלוֹגִים מצאו עדויות לקיומה של רְפוּאָה וֶטֶרִינָרִית כבר בִּימֵי קֶדֶם. בְּפָּפִּירוּסִים עתיקים (פָּפִּירוּס הוא מעין נייר, העשוי מצמח הַגֹּמֶא) שנמצאו בְּמִצְרַיִם, למשל, מתואר הטיפול בבהמות חולות. למעשה, הטיפול בבעלי החיים התפתח במקביל להתפתחות רפואת בני האדם.


אולם, לא תמיד היו בעלי החיים חלק חשוב מִשִּׁגְרַת יוֹמָם של בני האדם. מַדְּעָנִים גילו, למשל, כי בעל החיים הקדום ביותר שֶׁבּויַּת על ידי בני האדם הוא הכלב. שְׂרִידֵי הַמְּאובָּנִים העתיקים ביותר שנמצאו, בני כ-12 אלף שנה, היו שלד של אישה המחזיקה שלד של גור כלבים בידה. עם השנים הכלב הפך לידידו הטוב של האדם – הוא עזר לאדם להבריח טורפים ואויבים אחרים, והאדם מצידו סיפק לכלב שיירי מזון ודאג לו לְמַחֲסֶה. לאט לאט למד האדם שהוא יכול לְבַיֵּת גם בעלי חיים אחרים, והחל לגדל בעלי חיים גם לצורכי מזון.


כיום חייהם של בעלי החיים שְׁזוּרִים בחיינו – מֵחַיּוֹת הַמַּחְמָד שבבתינו ועד חיות המשק: צאן, בקר, תרנגולות וסוסים, שחלקם מספק לנו חלב, ביצים ובשר למאכל.


כְּשֶׁהָרְפוּאָה הַוֶּטֶרִינָרִית החלה להתפתח, התגלה גם כי לְחֵקֶר מַחֲלוֹתֵיהֶם של בעלי החיים ומציאת הדרך למנוע אותם יש חשיבות רבה מאוד בתחומים כמו חַקְלָאוּת וּתְזוּנָה. אתם זוכרים, למשל, את מַגֵּפַת שַׁפַּעַת הָעוֹפוֹת שפקדה לא מזמן מדינות רבות בעולם? מחלה זו, שהועברה בין בעלי החיים ואפילו בין בעלי החיים לבני האדם, פגעה קשות באוכלוסיית העופות, וגרמה גם לנזק כלכלי גדול במקומות רבים.


 


להיות רופא חיות


כששאלנו את הַוֶּטֶרִינָר דּוֹקְטוֹר צַחִי פֶּרִי מהן התכונות החשובות שצריך אדם כדי להיות וֶטֶרִינָר, הוא קודם כל אמר שֶׁוֶּטֶרִינָר צריך לאהוב חיות. "בנוסף", אמר דּוֹקְטוֹר פֶּרִי, "וֶטֶרִינָר צריך להיות בעל כּוֹחַ הַתְמָדָה, סבלנות, רוח התנדבות, נתינה ורצון להשקיע, נכונות להתמודד עם מצבים שִׁגְרָתִיִּים ולא שִׁגְרָתִיִּים, ובעיקר - רגישות ונכונות לעזור לסובבים אותו: גם להולכים על ארבע וגם לבעליהם ההולכים על שתיים".


תתפלאו, אך וֶטֶרִינָר צריך להתמודד גם עם לחצים רבים במהלך תפקידו. "לא פעם, קשה יותר להתמודד עם הבעלים של החיות מאשר לטפל בכלב או בחתול, במיוחד כשהם מגיעים מודאגים ומבוהלים למרפאה ומבקשים עזרה וטיפול מהיר בחיה. במקרה כזה, חשוב לדעת להנחות ולהרגיע את בעלי החיות, ולהפחית את רמת החרדה שלהם", מספר דּוֹקְטוֹר פֶּרִי. "חשוב שֶׁוֶּטֶרִינָר יֵדַע להסתדר עם בני אדם, בדיוק כמו שהוא מסתדר עם בעלי חיים. כמו כן, חשוב שיֵדַע להסביר בצורה פשוטה לבעלים של בעל החיים את אופי הבעיה וכיצד ניתן לטפל בה".


דּוֹקְטוֹר פֶּרִי מספר שכבר בגיל צעיר ידע שהוא רוצה להיות וֶטֶרִינָר כשיגדל. אבל, מה, בעצם, תפקידו של הַוֶּטֶרִינָר?


tipo


מגיעים לעצם העניין


זוכרים כיצד בודק אתכם הרופא? הוא מציץ בִּגְרוֹנְכֶם, מסתכל בְּעֵינֵיכֶם ובאוזניכם ובעזרת מכשיר שנקרא "סְטָטוֹסְקוֹפּ", התלוי על צווארו, הוא מקשיב לפעימות הלב שלכם. תוך כדי הבדיקות השונות הוא גם שואל אתכם שאלות רבות, כמו: "איפה כואב לכם?". ובכן, גם הַוֶּטֶרִינָר עושה כמעט את אותם הדברים, אבל – יש לו בעיה לא פשוטה. הרי הכלב לא יספר לו שכואבת לו הברך, והחתול לא יודה בכך שמפריעים לו הפרעושים. אז, מה עושים?


ובכן, הַוֶּטֶרִינָר בדרך כלל שואל את בעל הכלב את כל השאלות, ומנסה גם לבדוק אם הוא יכול לגלות בעצמו מה מפריע לבעל החיים. אם, למשל, יבדוק כיצד צועד הכלב, ויבחין בכך שהוא צולע – הוא יכול לנחש שרגלו של הכלב כואבת מסיבה כלשהי, ולכן הוא אינו יכול לדרוך עליה.


למעשה, הַוֶּטֶרִינָר נעזר רבות בידע הרב שהוא צובר במהלך לימודיו, כדי שיצליח לטפל בבעלי החיים בצורה הטובה ביותר. דּוֹקְטוֹר פֶּרִי מספר, שבמהלך לימודיו אהד במיוחד את השיעורים בהם לימדו על זוחלים וציפורים טְרוֹפִּיּוֹת, וגם את השיעורים בהם סיפרו על הדרכים והגישות השונות בהן יש לנהוג כלפי סוגים שונים של בעלי חיים: סוסים, פרות, כבשים, כלבים וחתולים. "אני חושב שבזכות השיעורים הללו, הגישה שלי לבעלי החיים התפתחה, והאהבה והכבוד שיש לי כלפיהם הִתְעַצְּמוּ", הוא מספר.

הַוֶּטֶרִינָר המפורסם בעולם


מי היה הַוֶּטֶרִינָר המפורסם ביותר בעולם? דּוֹקְטוֹר דוּלִיטְל כמובן. גיבור סיפוריו של יוּ לוֹפְטִיג היה רופא אַנְגְּלִי שהחליט יום אחד שנמאס לו לטפל בבני האדם והגיע הזמן לטפל בבעלי החיים. הוא למד מהתוכית שלו את שפת החיות, והתחיל לעזור לבעלי החיים: הוא נסע לְאַפְרִיקָה לטפל בקופים, הכין משקפיים לסוסים ונקלע להרפתקאות רבות, שונות ומשונות, שבסופן הצליח להציל בעלי החיים ממחלות ומגפות.


הסופר יוּ לוֹפְטִיג (1883-1947) המציא את סיפורי דּוֹקְטוֹר דוּלִיטְל לפני כ-80 שנה. מאז הוציא לאור 13 ספרים המספרים את עלילותיו של הדּוֹקְטוֹר המפורסם. הַמֶּסֶר העיקרי בספריו של לוֹפְטִיג היה: בעלי החיים זקוקים לאהבה בדיוק כמונו, בני האדם.


"דּוֹקְטוֹר דוּלִיטְל", מאת יו לופטינג, הוצאת זמורה ביתן

logo בניית אתרים בחינם